X
 
 

Инвеститорът, разбунил духовете в Копривщица: Нека има градски референдум за проекта ми

6851 3
photo of Инвеститорът, разбунил духовете в Копривщица: Нека има градски референдум за проекта ми
Темата за статута на Копривщица като град-музей стана горещата новина на тази седмица. Оказа се, че Общинският съвет в града е гласувал свалянето на специалния статут, макар той да е приет от държавата преди 36 години. Като основен "подбудител" е сочен бизнесменът Радослав Йовков*. Какви всъщност са намеренията му - Actualno.com разговаря с г-н Йовков часове преди извънредното заседание на Общинския съвет на Копривщица, на което трябва отново да бъде разгледано инвестиционното му предложение и да бъде обсъдено дали статутът на Копривщица не трябва да си остане такъв, какъвто е. Заседанието на съвета започва в 17:00 часа.

Г-н Йовков, предлагате на Община Копривщица проект за изграждане на СПА комплекс на стойност 8 млн. лева, като според предложението Ви проектът трябва да се реализира в съвместно дружество с Община Копривщица. С колко средства ще влезете Вие в това дружество?

Във въпроса сте пропуснали, че към предложението има ски писта, ТЕЦ 1500 Kw и хотел. По въпроса с колко средства ще вляза в дружеството, бих Ви отговорил, че едва когато има съгласие на Община Копривщица и на обществеността на Копривщица и че такъв тип инвестиция е подходяща за града , то тогава Община Копривщица би трябвало да изготви лицензирана оценка на съответните имоти и след като тя бъде изготвена и приета от Общинския съвет, едва тогава бих могъл да коментирам на колко точно би възлязъл моя дял.

Като физическо лице ли планирате да участвате в съвместното дружество или посредством фирма? Ако е посредством фирма, коя ще е тя?

Предложението е изготвено от мен като физическо лице с цел пълна прозрачност и легитимация на човека, който стои зад това предложение. Мога да участвам и като физическо лице и като юридическо чрез дружеството ми „Мастерфикс” АД.

Имате ли предишен опит в такива мащабни проекти? Ако да – бихте ли споделили и дали пример в какви други проекти и къде са реализирани те?

Да, имам опит в предишни мащабни проекти , създал съм и съм разработил едно от известните млекопреработвателни предприятия в България , модерна фабрика за производство на пелети, най-голямата екологична козеферма в България, дървопреработвателно предприятие , строителна фирма с редица построени сгради .

На извънредно заседание на 17 март, 2017 година, Общинският съвет на Копривщица е обсъдил промяна на Общия устройствен план на града и градът вече да не е архитектурен исторически резерват. Смятате ли, че това е направено заради Вашето инвестиционно предложение?

Никога не съм бил привърженик на промяната на статута на града, единствено съм против думата „резерват” защото не считам, че аз и гражданите на Копривщица трябва да са принудени да живеят по тертипа на индианците.

По въпроса за инвестиционното предложение: 1. Статутът не е променен. 2. Общинските съветници са поискали статута да бъде актуализиран и осъвременен защото той датира от 1952 г. и в момента не е приложим за съвременните условия на живот, а не да бъде премахнат.

Мислите ли, че ако Копривщица бъде лишена от статута си на архитектурен исторически резерват, това ще навреди на града?

Не мисля, а съм убеден , че премахването на статута ще навреди на града , всички които живеем, работим и обичаме Копривщица би трябвало да запазим мотото „Копривщица единствена! ”.

На 30 март Общинският съвет ще разгледа доклад относно инвестиционното Ви предложение (бел. ред. – заседанието беше отложено за днес, 31 март). Какво очаквате да се случи, ще бъде ли прието според Вас?

Нямам особени очаквания поради това, че инвестиционното предложение е предмет на дълъг процес, който се състои в детайлно разясняване на предмета на инвестицията. Едва когато има пълна прозрачност по това инвестиционно предложение, моята идея е да бъде направено общинско обсъждане и дори допитване на гражданите чрез градски референдум. И ако жителите на Копривщица преценят, че има нужда от такава инвестиция , едва тогава бих предприел действия по този въпрос. Но при всички случаи няма да предприема никакви действия, които са в разрез с архитектурните и ценностни традиции на града.

ГЕРБ заплаши да изключва и низвергва общински съветници в Копривщица (ВИДЕО)

ГЕРБ се разграничава от групата съветници на партията в Общинския съвет на Копривщица. Това стана ясно от думите на Томислав Дончев по ...

Интервю на Ивайло Ачев

Кой е Радослав Йовков

Не съм бил член на ГЕРБ, не съм бил и председател на общинската им структура. Това каза пред Actualno.com бизнесменът Радослав Йовков, чието име нашумя покрай решението на Общинския съвет в Копривщица да премахне от Общия устройствен план (ОУП) на града статута му на архитектурен исторически резерват.

Йовков коментира темата заради информация отпреди две години на сайта за разследваща журналистика „Биволъ”, според която той е замесен в съмнителна сеч. Констатацията е, че той не е имал право на такава сеч, тъй като незаконно е ползвал общински мери, защото не е регистриран земеделски производител. Бизнесменът обаче обясни пред Actualno.com, че е регистриран производител и в интегрираната система на БАБХ има точен брой на главите добитък, които отглежда. Регистриран съм от 2013 година, уточни той пред Actualno.com. Статията на „Биволъ” е от 2015 година.

МК: Копривщица трябва да бъде съхранена

Според Закона за културното наследство „заварените обявени по досегашния ред недвижими паметници на културата запазват своя стату...

Извън този случай, Йовков, който е бивш гребец и сам твърди, че е близък с председателя на „Евророма” Цветелин Кънчев, е известен и с още един – през 2004 година строи сграда на ъгъла на булевардите "Гоце Делчев" и "България" в София. В края на декември същата година се срутва скеле. Един работник загива, а петима други са ранени, сред тях е и самият Йовков. След края на разследването и съдебната сага бизнесменът е обявен за невинен.

Според Търговския регистър Радослав Йовков е бил съдружник в "Унико" ЕООД, където вече едноличен собственик на капитала и управител е омански гражданин – Мохамед Уалид Омран. Йовков е бил съдружник във фирмата осем години, като е излязал от нея на 6 януари миналата година. Йовков е бил съдружник и във фирма "Спринт 2016" ЕООД – до 15 януари миналата година. Сега там едноличен собственик на капитала е "Инпринт" АД.

Освен като бивш съдружник в тези фирми, името на Йовков е вписано в Търговския регистър и като част от Надзорния съвет на МБАЛ „Пирдоп”. Пред Actualno.com г-н Йовков потвърди информацията, че е бил в Надзорния съвет, но подчерта, че вече не е там и че докато е бил в този съвет не е получавал пари за дейността си. В края на миналата година точно заради окаяното състояние на болницата имаше протест, защото тази болница обслужва седем общини, а има опасност да бъде затворена. Радослав Йовков е и част от Съвета на директорите на фирма "Мастерфикс" АД. Основният предмет на дейност на фирмата е проектиране, строителство и ремонтна дейност.

Actualno.com

Етикети:

3 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Аз съм категорично против застрояването, но имам няколко въпроса: Защо в Банско да може да се строи, а в Копривщица да не може? Някой ще каже "Копривщица е арх, резерват", ами и Банско можеше да е. Да не говорим че Пирин е природен резерват. В Банско искат н-та писта, в Коприввщица не могат да оправят единствената си. И за финал - защо в Банско всички викат срещу еколозите, а в Копривщиц виж още ›› а - срещу местните? Не е ли това двоен стандарт?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • стресиран 2 стресиран преди 1 година Профил на трол?
  Що за "бизнесмен" е това ренде, мутрите пак се разшетаха, аман от престъпни простаци!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ЗАЩО СИ МИСЛЯ, ЧЕ С КОПРИВЩИЦА ОТКЛОНЯВАТ ВНИМАНИЕТО ОТ ДРАСТИЧНИТЕ УВЕЛИЧЕНИЯ НА ВСИЧКО? ПРОСТО НИ УСПИВАТ, НО МАЙ НЕ СИ ДАВАТ СМЕТКА, ЧЕ МИЗЕРИЯТА Е СТРАШНА ДВИГАТЕЛНА СИЛА!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Нова надежда за Боян: Алпинист се върнал...

Дъщерята на българския алпинист Боян Петров - Теа Петрова разкри интересна случка, за която научила наскоро. Американски алпинист се з...