Иван Тотев: Цялото ни строителство е блокирано, ще правим само детски площадки

3622
Иван Тотев: Цялото ни строителство е блокирано, ще правим само детски площадки
Снимка: БГНЕС

Иван Тотев - втори мандат кмет на Пловдив, се сблъска челно и най-болезнено сред колегите си кметове с нашумелия напоследък феномен „фирми с 2 лв. капитал блокират поръчки за милиони“. Само една от тях – „Ремс Строй“ на ромската овчарка Анка от Търговище, му спря поръчки за над 31 млн. лв. Отделно строителните му процедури са атакувани от дружества без биография като „Пътна маркировка“, „Зара Брокер“ и др. Обекти на около 30 общини и няколко държавни структури за над 200 млн. лв. са блокирани от началото на тази година. Община Пловдив е с най-мащабни обекти и най-голям сбор стопирани инвестиции.

Г-н Тотев, как ще коментирате факта, че малки фирми с по два лева капитал ви спират строителни поръчки за милиони левове?

Ние сме си говорили с юристите и те казват, че в единия ден има пет жалби на различни общини и едната от тях примерно е на Пловдив. Тоест, не става въпрос само за община Пловдив, а най-вероятно за някакъв процес на национално ниво. Според мен, не че съм чак толкова компетентен по темата, но като отворихме тази вратичка с обжалването на въпросите и отговорите си отворихме голям проблем. Разясненията нямат времеви изражения и обжалването може да се прави в целия процес на процедурата. Допреди една от последните промени в Закона за обществените поръчки това нещо го нямаше. Имаше срок на обжалванията и който не е съгласен, обжалва документацията. Възложителят може да я промени или да я прекрати. Но сега в целия срок на събиране на документи буквално си играем с въпроси, отговори и жалби. Това се случва в Пловдив. Почти всичките жалби са относно разясненията. Според мен трябва да се прецизира дали трябва да остане така, защото ни блокира цялата работа.

Всичките Ви поръчки за строителство ли са спрени?

Тотално всичко ни се блокира. Ние в края на тази година ще сме една от най-богатите общини. Ще имаме толкова много пари, които ще сме събрали от данъци и те ще си стоят по сметките. Това ще стане!

И от спечелени дела предполагам?

Таксите срещу държавната администрация са много ниски. Не визирам тях.

Близо 50 млн. лв. инвестиции са ви спрените само от фирми с по два лева капитал. Това какво представлява от плана за годината?

Горе-долу цялата ни капиталова програма е блокирана. Това са голяма част от инвестициите ни, свързани с културната столица. По-притеснителното е, че голяма част от спрените в момента проекти имат пряко или косвено отношение към провеждането на събитието „Пловдив - културна столица на Европа през 2019 г.“. Имаме художествени галерии, културен дом, площадното пространство на пл. "Централен". Там трябва да е откриващото събитие.

Интересно е, че инвестициите точно в инфраструктура за култура бяха спрени от фирма на ромската овчарка Анка от Търговище „Ремс Строй“?

Да, да. Този тип жалби - дали е от Анка или на някой от Стара Загора, все едно. Аз си мисля, че най-вероятно не е човек от Стара Загора, защото те подкрепят Пловдив.

Но и „Пътна маркировка“, и „Зара Брокер“ са фирми от Стара Загора?

Не знаем точно кой стои зад тях и едва ли се гони точно „Пловдив - културна столица на Европа 2019 г.“, но всяка поръчка, която обявим с номинална стойност над 1 милион лева, всичко е под ножа. Сега ни спряха и пречиствателната станция.

Тук поне фирмата е с име и собственик, който е правоимащ да изпълнява такъв проект - "Станилов" ЕООД?

Да, но само пречиствателната станция ни е за над 50 милиона. И ако ги сметнем с другите, общо блокираните ни поръчки са за над 100 млн. лв. И, да, тук поне имаме ясен субект отсреща. Но, забележете, и той обжалва разясненията, не протестира срещу нередности в документацията.

А идвали ли са да Ви рекетират?

Това е първото нещо, което всеки нормален човек може да си помисли. През тези 6-7 месеца, откак върви този процес, ако някой търси някакви дивиденти, те са по-скоро политически. Не смятам, че става въпрос за бизнес, а за политика, свързана с предстоящите местни избори. Аз лично така бих си го обяснил. Не мога по друг начин. Или чисто като игра - щом мога да го направя, защо да не го направя.

Собствениците, заградили имот в центъра на Пловдив, искат 1 млн. лв. от общината

1 млн. лева искат от Общината собствениците, които поставиха ограда на площад "Централен" в Пловдив. Това съобщи на пресконференция дне...

Не ми отговорихте на въпроса - дали са идвали да ви искат пари, за да ви пуснат дадена поръчка?

Не, категорично. При мен не са идвали за рекет. Не съм чул и нямам информация да са искали пари и от моя екип. Съмнявам се, че е нещо такова, по-скоро е на политическа основа.

Като всички строителни обекти са Ви обект на атака, какво ще строите тази година?

Детски площадки. Имаме поет ангажимент по стари договори. Така, че това лято ще строим градинки и детски площадки.

Наистина ли нямате свободен от жалби обект, който да изпълнявате?

Тотев: До края на февруари започва реконструкцията на Тютюневия град

До края на месец февруари започва реконструкцията на Тютюневия град в Пловдив. Това съобщи пред журналисти кметът на Пловдив Иван Тотев...

Сега тепърва ще пускаме още поръчки. Втората част на водния цикъл е за 30 милиона. Подготвяме се да я пускаме. Предполагам, че и тя ще бъде спряна. Стягаме и сериозен юридически екип, който да се бори, само че не стигаме до някакви дела, защото сега една жалба отпадна от КЗК - едното асфалтиране, защото не беше внесена държавната такса. Тези фирми обикновено не внасят таксите. Чакаме и срока за обжалване пред Върховния административния съд (ВАС). Там таксата е евтина, така че очакваме да видим дали ще внесат жалбите пред по-висша инстанция. Общо взето ние се надяваме все пак на развръзка, тъй като до дела не се стига. Те обикновено не внасят такси и жалбата пада. Само, че се губят месец-два. Пред ВАС сроковете са по-различни и минава повече време докато се стигне до решение. Ние сме притеснени. Смятаме, че трябва да се вземе някакво решение, което кардинално да реши този въпрос. Не да възпрепятства правото на обжалване, по-скоро да се прецизира - за какъв времеви период да може да се обжалва. Законът и преди даваше възможност за обжалване на документацията. След това можеше да се обжалва решението. А в случая обжалват някакъв си отговор на възложител. А отговорът на всеки може да не му харесва, нали!?

Излиза, че вашата част като възложител е ясна: кметът обявява даден обект с посочени средства, със срокове, с изисквания. Отсреща си обаче нямате конкретни претенции срещу нередности в документите, даже нямате ясни лица насреща, а се борите със сенки!?

В случая е така. Затова гледаме да не се ядосваме чак толкова много. Все пак животът върви. Все ще приключи и този процес. Това е някаква мода в момента. И тя ще мине. Аз така го виждам. Като пуснем процедурите, звъня и питам: "Жалиха ли я?". В началото ми казват: "Още не", "Още не". И един ден ми казват: "И тази я жалиха". Вече започваме да се шегуваме.

Ако така продължи, ще успеете ли да се справите като културна столица догодина?

По-скоро ще търсим резервни варианти. Ще се надяваме в някои от процедурите да минем между капките и да вървим напред. Но като цяло ни е трудно в момента. Преди лятото не можем да строим каквото и да било, а сега трябваше да започнем обектите. Времето е хубаво.

Между 50 000 и 80 000 души очаква Пловдив за старта на "Европейска столица на културата 2019"

Площад „Централен” и „Тютюневият град” ще са едни от местата, които ще са център на откриващата церемония на &b...

Как се развива казусът със заградения имот в центъра на Пловдив?

Стои си заградено още. Сега ние жалим процедурата. Този имот трябваше да бъде част от площада, но площадът до никъде не е като процедура.

Разбрахме, че общината е собственик на имота до култово заведение "Скалата" в Пловдив и сте го разделили с Гражданска защита. За какво става въпрос?

Това бяха заведения, които 20 години са на земя в много странна съсобственост между общината и Гражданска защита. Не беше ясно колко точно от тях притежава община Пловдив. 4-5 години делихме имотите. Вече е ясно кои са общински и започваме да си събираме ние наемите.

Интервю: Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю