X
 
 

Яра Бубнова за скандала с Ода Жон: Колежката от ПИК ни каза: "Трябваше да сте запазили маса за мен"

7304 8
photo of Яра Бубнова за скандала с Ода Жон: Колежката от ПИК ни каза: "Трябваше да сте запазили маса за мен"
Снимка: БГНЕС
Събитието-коктейл „Вечеря Натюрморт“, организирано в Националната художествена галерия от българската художничка Михаела Дановска, известна с артистичния си псевдоним Ода Жон, предизвика много сериозна „буря“ - както във вечния съдник Facebook, така и в доста медии начело със свързваното с Делян Пеевски електронно издание „ПИК“, чийто собственик е Недялко Недялков, син на поета Недялко Йорданов. Основната причина за избухналите страсти бяха появили се снимки и видеа от самия коктейл, показващи отрупани по екстравагантен начин маси, с много странни на пръв поглед блюда. За да хвърли повече светлина относно случилото се, Actualno.com разговаря с ръководителя на Националната художествена галерия Яра Бубнова.

Г-жо Бубнова, разкажете ни каква беше идеята на събитието "Вечеря Натюрморт"?

Идеята на художничката беше да се продължи нейната изложба от картини (бел. авт. - изложбата беше открита на 22 ноември, а картините ще бъдат изложени в Националната художествена галерия до 13 януари) с едно перформативно действие, за което тя отправи покани към хората, които са свързани със сферата на съвременното изкуство, покани към хората от чужбина, с които тя работи, куратори, галеристи. Според мен продължението в перформативната част е било да сблъска гостите много директно с нейната основна тема – жената и женското тяло като обект на желание на употреба за абсолютно директна консумация, и в този смисъл още по-драстично да покаже до каква степен нашето общество потребява хората, а не само влиза с тях в някакви културни и интелектуални връзки.

Защо според Вас се стигна до такъв отзвук заради събитието - и в социалните мрежи, и в някои медии?

Мисля, че тъй като живеем във времето на социалните мрежи, информацията за нещо, на което са поканени селектирани групи хора, попада в едно обществено пространство без обяснение, без допълнителен разказ за какво става въпрос. Затова се получи такава превъзбудена реакция – че в залата на Двореца е имало коктейл за откриване. Смятам, че има неразбирателство по отношение на думата "коктейл" - ние сме свикнали, че това е нещо много скоромно, с една чаша вино и сухи ядки. По принцип, приемът след откриването в много чуждестранни учреждения е празнуване на събитието, към което художникът има непосредствено отношение. Имайки предвид тази традиция, Ода Жон направи нещото, което е продължение на нейната акция в живопистта – телесното, страшното в телесното, съвсем драстично, с което ти трябва да влезеш вече в директни консуматорски отношения. Мисля, че шокът, който тя целеше, се получи и тя би трябвало да се чувства доволна – не толкова от скандала, колкото от реакция на нейните гости.

Виждате ли нарочна медийна атака срещу Вас или медийните публикации по темата бяха признак на възмущение заради неразбиране на идеята на събитието?

Мисля, че причините са няколко. Това, разбира се, е една медийна атака – не бих искала да се лаская, че тя е директно насочена към мен. Мисля, че въобще за някаква промяна в нашата култура и особено изкуството, тяхното дръпване от традиционното, с което всички свикнахме, не може да се говори и от друга страна вчера, на брифинга, който направихме в Националната художествена галерия, в залата с изложбата на Ода Жон, колежката от "ПИК" директно ни каза: "Трябваше да сте запазили маса за мен". Може би го има и този момент на някакво засягане и обида, че не всички желаещи бяха поканени и въпросът е в това, че художничката направи списъка с покани сама и настояваше да няма журналисти и да няма такова отразяване. Може би тя е сгрешила, че социалните медии в момента проникват навсякъде и от тях започват информационни потоци.

В медийни публикации за събитието бяхте описана като "протестърка" на кръга "Капитал" и като кандидатура на Недко Солаков за поста ръководител на Националната художествена галерия т.е., че с негова помощ сте го спечелили. Какво бихте отговорили на тези твърдения?

Не бях много активна "протестърка". Нямам нищо общо с кръга, за който става въпрос, макар че винаги с удоволствие съм чела "Дневник" и "Капитал" - смятам ги за интересни за мен издания. За Недко Солаков какво да Ви кажа – той е една свободна валенция, както се полага на художник в съвременния свят. Не мисля, че той би могъл да назначава или да не назначава – той няма длъжност и позиция, с него сме приятели и работихме заедно. В неговото мнение винаги бих се вслушала, но в дадения случай не вярвам, че администрацията, която назначава, прави същото. Аз не съм директор, който е назначен – назначена съм по практиката на нашата администрация до обявяване на конкурс. Мисля, че в началото на следващата година ще бъде обявен конкурс за постоянен директор, на който аз ще се явя и живот и здраве може да го спечеля, може и да не го спечеля.

Разбрахме, че картините на Ода Жон ще бъдат изложени в Националната художествена галерия до 13 януари. Плаща ли тя за това?

Не. Практиката на Националната художествена галерия е да не даваме нашите зали под наем. Ода Жон предложи още миналата година да направи своята ретроспективна изложба в Националната галерия. Мисля, че тя като художник има достатъчно самочувствие, за да го предложи. Разгледахме нейното творчество – мисля, че това, което тя прави, при нас такава практика няма. Затова е изключително интересно – на нас и на зрителите, но не се плаща наем в държавните институции в България. Всичките разходи, които са свързани с коктейла, са платени от Ода Жон – включително за пътуващата ѝ пластика, която се казва „Прегръдка“, която е част от този проект. В събота, 1 декември, ще дойде режисьорката на филма, казващ се „Коя е Ода Жон“ и това също се поема от авторката и нейната доста мощна парижка галерия. Националната галерия, обикновено поради финансови обстоятелства, участва в такива изложби с характерни дейности – отпечатваме покани, правим плакати и разпространяваме информацията в медиите.

Не мога да кажа колко точно струва, мога да кажа само, че обикновено приетата практика е гостите от чужбина да дойдат на свои разноски.

Интервю на Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

8 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • пешо средния 6 пешо средния преди 4 месеца Профил на трол?
  Ами то само ,жената ли е превърната в продукт за директна консумация, капиталистически свят е превърнал хората в продукт за директна консумация и манипулация.Не слушкаш , не си политкоректен няма парички.Пък някой журналисти даже ги разтварят в киселина.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  и тая не са я разбрали ? политиците също правят глупости . защо едните да ги разбираме , а другите не? само двойни стандарти при ачев. пардон , при черепахата.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • яра е от стара руска коза интригантка 4 яра е от стара руска коза интригантка преди 4 месеца Профил на трол?
  Слава Иванова, директор на Националната художествена галерия, внезапно се пенсионира и директор на институцията е Яра Бубнова – Слава Иванова: „Оттеглям се навреме, за да не досадя на никого''
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  тази руска другарка си е краен примитив, нечовек , защото по БНТ за 7 ноември (през 1917 г.) към епитетите черна, светла, велика, кървава и прочее дата добави , че била красива дата??!!.Тази руска нечистоплътна рошла защитаваше болшевишкия погром с всичките последвали “прелести” на канибализъм, концентрационни лагери, терор, масови убийства, цензура, материална и духовна мизерия, липса на ел виж още ›› ементарни свободи, колективизация и т.н.? Явно в русия комунизмът е довел до непоправима духовна и ДНК дегенерация и затова днес русия върви към своя трети разпад за стотина години. Да му мислят тукашните руски ибрикчии и мафиоти, щото в Кремъл свършат парите и путин трябва да закрива федерацията след газостанцията. Та и тукашната русоподложна сбирщина ще трябва да си ходи. Усещате ли каква истерия е обхванала напоследък кремъл и тукашните подлоги? А САЩ едва са опънали примката на санкциите.
 • Погледнете пак снимката - напомня самодоволната маша захарова 3.1 Погледнете пак снимката - напомня самодоволната маша захарова преди 4 месеца Профил на трол?
  Че кървавата октомврийска революция, това проклятие, споходило човечеството е “красива” може да го артикулира само дъщеря на член на ЦК на КПСС! Феномен, достоен за психиатрично изследване и лечение. Но проблемът не е само, че краде фодове и изкуство безпрепятствено, без посредници и неудобни свидетели, а че този руски ''красив ум''е преподавател на студенти и по магистърски п виж още ›› рограми , води кураторски уъркшопове в Ню Йорк, Люксембург, Берлин, Санкт Петербург, и др.от името уж на България а с руски тези трови български и европейски студенти, привилигерована от КПСС произхода си “естетка”, която много ясно че ще намира кървавата ревлюция за красива
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  самото оглавяване на БЪЛГАРСКАТА Национална художествена галерия от яростен защитник на съветската окупационна символика, каквато е рускинята Яра Бубнова, не предизвика никакъв скандал - скандалното е нормално щом е с руски корени. Сега в оглавяваната от нея ''културна'' институция се развихри нелеп скандал около перфомънс с нарезани салами, подредени като човешки тела - русна виж още ›› ците си носят човекоядството в гените - Вежди Рашидов, председател на комисията по ''културата'', многомандатният “културен'' министър, несменяемата ''културна'' десница на Борисов по повода обяви, че можел да организира перформънс с едно печено прасе, както направи за рождения си ден през гладната 1996 г. с мулашки пари и беше обявен от мултаците за “почетен мултак” - все руски софри на публично място в подопечната бг колония на руската ''културна'' империя на кича - за слава на ''великая'' и ''магучая'' приляга да се сервират подобни пластики.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  бубнова е савецка пропагандаторка, дегизирана по чекистки, като “изкуствовед”, но й личи от всякъде , че е руская - над 70 год ни поменят историята и културата , което правят във всичките си завладени територии - може да няма канализация, но русификацията е тотална - всъщност липсата на канализация е характерен симптом като гърмящите говновози в москва
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • управляват ни руски марионетки 1 управляват ни руски марионетки преди 4 месеца Профил на трол?
  министърът на българската култура Боил Банов в ББ3 е руски еничар - въплъщение на продажност. Как може да принудиш една умна българска изкуствоведка като Слава Иванова, доказал се през годините професионалист, 2 год преди пенсия да подаде оставка, за да назначиш на мястото й нахакана посредствена рускиня, протеже на руските служби като Яра Бубнова, защото била дъщеря на член на ЦК на КПСС ???? МО виж още ›› ЛЯ!!!! Толкова ли няма кадърни Български!! изкуствоведи, които да оглавят знакова Българска институция като Националната художествена галерия, та опряха до една нафукана руска баба - въздух под налягане (Наскоро излязоха доста подробности по медиите за “творчески усвоени” европейски средства по проекти в Пловдив - и не само там - чрез екип, съставен от “художници”, все сътрудници на комунистическата ДС и оглавен от същата тази товарищка Бубнова!) Руснаците не ги е грижа за нищо българско. Те унищожиха и бетонираха с безлични хотели-казарми природата ни по морето,окрадоха и УНИЩОЖИХА църквите ни; с мърсотията си и агресивното си криминално поведение изгониха платежоспособни западни туристи, сега разрушават архитектурни шедьоври в централните части на големите български градове - навсякъде из България - строят бетонните си киликандзери и небостъргачи, ограбват икономиката с наказателни цени на руския монопол навякъде където са пусналираковите си метастази , с което целенасочено предизвикват демографския срив и икономическата емиграция на българите; обсебват природните ни дадености: минерални води, лечебна кал, билкови и минерални находища, съсипват с подделките си реномето на българското розово масло, замърсяват езика и традициите ни с руски чуждици и дивашките си обичаи. Целенасочено ни обезбългаряват и ликвидират като народ, за да прилапат чрез руска етническа инвазия българската земя - била отвоювана с кръвта на дедите им и исторически им принадлежала. Сега поредния “български” министър на българската култура е назначил поредната рускиня да се ''погрижи'' за българското изкуство, пуснал е лисицата в птичия двор, която ще направи на пух и прах българското изобразително изкуство. Най-ценното ще бъде окрадено, колекциите пръснати, българският характер ще бъде обезличен като “славянски” и т.н. Докога, бе, жалки продажници в Парламента, правителството и президентството ?! Докога ще съсипвате и обезбългарявате България?Не бяха ли достатъчни след 9-то септ. геноцид и холокост Заради предателството да заселвате родната ни земя с този опасен за националната ни сигурност тумурен етнос , вие всички отдавна сте на стената на ПРЕДАТЕЛИТЕ И ПОЗОРА:ploshtadslaveikov.com/direktorat-na-natsionalnata-galeriya-neochakvano-se-pensionira/ И trud.bg/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB/
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Гледат делото срещу Петър Москов за турс...

На 18 април Специализираният апелативен наказателен съд ще заседава по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, предаде БГНЕС...

Последно в Актуално