Кметът на Божурище: Общината е в прекрасно финансово състояние

6187
Кметът на Божурище: Общината е в прекрасно финансово състояние
Снимка: Божурище

Георги Димов е кмет на община Божурище от 2015 г. Завършил е УНСС по специалността „Икономика на туризма. Политически науки“. Магистър е по икономика в същия университет. Той е роден на 13 януари 1984 г. За себе си казва: „Аз съм млад човек, който вярва във възможностите си. Имам енергията и желанието да дам всичко от себе си за община Божурище и нейното развитие. С това ще докажа на всички, че си е заслужавало да ми гласуват доверие. Работя за благото и просперитета на всички граждани. Заслужават да живеят на едно по-добро място, с необходимите блага, уют и спокойствие!“

Г-н Димов, открили сте филиал на Центъра за спешна помощ в Божурище преди да стартира европейският проект, който ще финансира филиали, центрове за спешна помощ, спешни отделения. Как стана това?

Да, открихме го и вече работи. Лентата прерязахме с министъра на здравеопазването г-н Кирил Ананиев, с директора на ЦСМП – София, д-р Георги Гелев, със заместник областния управител Николай Николов и с д-р Светла Богданова – заместник-директор на ЦСМП. Филиалът ще е на подчинение към ЦСМП-София и е първият новооткрит от 2012 г. досега. Ние сме извън този проект, който ще се финансира с евросредства. Ако може да се вредим, ще работим и по него, но ние, както се казва, бяхме извън класацията. Идеята ми беше с Министерството на здравеопазването и с ЦСМП – отправяли сме поредица молби към тях, да открием такъв филиал, за да облекчим гражданите, чийто брой прогресивно нараства в нашата община. Така че необходимостта от подобна институция приоритетна за нас.

С бюджетни средства ли направихте ремонта?

Ремонтът не е много скъп. Обособихме и ремонтирахме две помещения в поликлиниката, коридор, тоалетна. А издръжката на екипите е от МЗ. Персоналът е от 19 човека, разпределени на шест екипа, с две линейки. Според мен най-главното беше волята за откриването на този филиал. Средствата бяха осигурени под формата преди всичко на дарения. Един направи боядисването, друг смени вратите, трети - друго. Даже не сме гласували определени средства от общинския бюджет. Общината е помогнала с минимални средства и с голямо желание. И се получи прекрасно. Като има желание и като видят, че кметът работи, много хора добиват желанието да помагат.

А филиалът как работи вече?

Работят много добре, екипът е добър. Покриват 24 часа. Много съм доволен. И гражданите са много доволни. А филиалът ни беше жизнено важен, защото Божурище изключително бързо се разраства, както в икономическата зона, така и самото жилищно строителство. Тази година имаме около 400 разрешения за строеж.

Числото на разрешителните е впечатляващо, как се развива общината, за да искат толкова много хора да строят?

Имаме много инвеститори, много собственици на имоти, които искат да строят къщи по селата, около града. Атрактивни сме заради близката локация със София, с осигурен транспорт, с добри детски градини и училище.

А имате ли нови бизнес инвестиции?

Да. И това се поражда от факта, че всеки, който е дошъл при нас, за отрицателно време му издаваме документи. Давам ви пример с логистичния център Юск (Jysk) - датската компания за мебели, която реализира най-голямата инвестиция на стойност 200 милиона лева. На тях им издадохме разрешение за строителство за два дни. На Мултивак (Multivac) успяхме за един ден.

Как го постигате?

Как да ви кажа – с млади хора в администрацията. Работим с голям хъс. Всеки иска да се доказва. И когато младите хора искат да се доказват и аз им давам поле за изява, нещата се случват много бързо.

Собственик на гатер почина, притиснат от мотокар

Собственик на гатер в родопското село Давидково почина, притиснат от гатер. Според съобщението на полицията в Смолян сигналът е подаден...

Финансово как стои общината?

Общината е в прекрасно финансово състояние. Изграждаме центъра на град Божурище. Здраве и живот, догодина ще го довършим.

По кой проект е финансирането му?

С бюджетни средства. 12 декара е центърът, но го правим само за 630 000 лева, което е много малко. Като направихме проучване в други общини - там ги изграждат за по 2-3 милиона лева. Ние го правим за 630 000 лв. с ДДС. Първенци сме.

Как се е съгласил изпълнителят да го направи за толкова малко пари?

Монтират предпазни огради по рискови участъци между Смолян и Пампорово

Предпазни огради по най-опасните участъци между Смолян и Пампорово монтира консорциумът, чийто ангажимент до края на тази зима е да под...

Има изпълнители, които искат да работят за много пари. Има други, които нямат много работа и са готова да работят за по-малко. И трябва просто да намериш тези, които ти трябват. Догодина за празника на града смятам да го завършим, да поканим редица министри. Надяваме се и министър-председателят да дойде, защото има какво да им покажем. А това е достойно за хвалби.

А европейски проекти реализирате ли?

Имаме подадени европейски проекти за центъра на Божурище, за междуселските пътища, за водопровод в едно от големите села, но нито един от тези проекти не ни е одобрен. Това е така, защото безработицата ни е само 2% и сами знаете, че се пишат много точки за райони, където е голяма безработицата. Ние заради ниската безработица не можем да се класираме. А безработицата е ниска, защото сме близо до София. Сега по ПУДООС чакаме следващата комисия да вземе решение за един водопровод. Там да сме добре с критериите. След това пак към ПУДООС ще разделим друг водопровод на етапи и смятам, че ще отговорим на критериите, за да бъдем одобрени. Каквото можем, го правим.

А откъде са ви основните приходи в бюджета, за да го определите като "прекрасен"?

От разрешения за строеж, от местни данъци и такси. Имаме висока събираемост - около 70%. И целият отдел, като си свършат добре работата в края на годината, отиват на обучение. Голям процент от хората са с добри възнаграждения и регулярно си плащат данъците и таксите към общината. Имаме много добро отношение на общинската администрация към гражданите. По този начин получаваме висока събираемост. Много добро е отношението ни и към бизнеса, както казах. Ние им правим редица реверанси и те проявяват голямо желание да си плащат данъците, съответно да помагат на общината. И така се получава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...