Кметът на Елин Пелин: Като съседи на Балканите трябва контактуваме от малки

4457
Кметът на Елин Пелин: Като съседи на Балканите трябва контактуваме от малки
Снимка: ПП Нова България

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов е учен. Допреди да спечели изборите за градоначалник той е доцент в Техническия университет – София, преподавател по мениджмънт на високите технологии, иновации и предприемачество, дългогодишен съветник на ректора, академичен наставник на клуб „Информационни и комуникационни технологии“.  В качеството му на кмет доц. д-р Ивайло Симеонов е избран за член на Управителния съвет на НСОРБ от Югозападен регион.

Г-н Симеонов, утре посрещате над 40 ваши колеги от Австрия, как ще мине денят им?

Има ли вечна любов?

Юлия Гроссе е написала книга за любовта. За целта тя не се е обърнала към психолози и консултанти, а с двойки от поколението на нашите ...

Посрещаме ги в Елин Пелин с цел да им покажем как една средна община се справя със съвременните предизвикателства. Те са избрали Елин Пелин като една от знаковите общини в София област и една от най-проспериращите, разбира се. Ще бъдат около 50 австрийски кмета. Гостуването им е организирано под егидата на Националното сдружение на общините и във връзка с европредседателството на България. Ще им покажа няколко дейности, свързани с обслужването на граждани. Ще видят центъра, детски градини, социален патронаж. Имаме едно предприятие „Битово-комунални дейности“, евентуално ще видят и регионалното депо за отпадъци.

Най-важният акцент в посещението им все пак и какво бихте искали те да запомнят от Елин Пелин?

Според мен две неща са основните. Едното е тази дейност, свързана с комуналната система, която развиваме и надграждаме, защото аз като станах кмет нямаше дори един автомобил, в момента имаме и мултилифт системи и челен товарач. Има много техника вече. Направихме предприятие, което асфалтира, чисти улиците, озеленява, поддържа улици и пътища през зимата. Другото, което искам да видят, е какви предпоставки сме създали за младите хора да отглеждат и възпитават децата си в Елин Пелин. Това са детски площадки, детски градини, училища, спортни съоръжения, спортна инфраструктура. Във всичко това инвестираме, защото проблемът с демографския срив е ясен. Раждаемостта е ниска. Но по-големият проблем са тези, които напускат населените места и отиват да живеят или в големите градове, или в чужбина.

Един ден ли ще бъде посещението?

Да.

Светослав Иванов: Живеем във виртуални балони, няма кой да излезе на улицата

"Демократизирането на информацията разклати демократичните устои на много места по света. Който има повече пари и е по-силен в мрежата,...

То ще е част от паралелната програма на срещата на високо равнище “ЕС - Западни Балкани”, на която домакин е министър-председателят Бойко Борисов?

Точно така. В петък, когато беше най-сериозната среща в Европейския съюз, ние в Елин Пелин организирахме среща между сръбски и македонски общини за подписване на споразумение за партньорство и сътрудничество в контекста на развитие на Балканите. Сега отново е в същия контекст.

В каква степен председателството има отношение към местната власт?

Вижте, повече от 80% от услугите на гражданите се извършват в общинската администрация. Като говорим, че правовата държава е гръбнакът на обществото, ние пък обслужваме по-голямата част от обществото, по-скоро по-големия процент от неговата дейност. Мисля, че правителството много ясно си е дало сметка, че без добра и хоризонтална, и вертикална координация с местната власт, няма как да работи нормално.

Според Вас и Вашите колеги дали е удачен избраният от нашето председателство приоритет „Западни Балкани“?

Георги Тошев пред Actualno.com: Стефан Данаилов олицетворява успеха в България

Най-продаваната книга през последните четири месеца в България, „Романът на моя живот“, на издателство "Книгомания", създад...

Според мен е удачен. Ние сме народи с обща култура. Имаме много общи неща помежду ни – по отношение на земеделие, селско стопанство, интереси. Специално в Балканите най-важното е да създаваме контакти. И то контакти не само между възрастните, а най-вече между подрастващите, за да свикнат още от малки с културно-историческото ни наследство, с общите ни неща. И колкото по-много се опознаваме, толкова по-спокойно ще живеем на Балканите. По този начин се създават и бизнес отношения. Ние всяка година с Лесковац – нашият побратимен град в Сърбия, ще правим най-голямата скара в България. Рощилиада е най-голямата, световна скара и ще е в последната седмица на август месец. Невероятно е. Събират се десетки хиляди хора, с километрични скари отляво и отдясно. Месата са им с невероятно качество. По този начин си създаваме чисто човешки отношения. Пращаме наши фолклорни групи и деца да пеят и танцуват там. Те пращат техни деца и самодейци при нас.

Вие в Елин Пелин сякаш унагледявате представата за добросъседство на Балканите!?

Във всички случаи смятам, че сме за пример как трябва да си партнираме със съседни държави и общини. Ние се съобразяваме и с политиката на премиера, защото тя е в правилна посока. Но ние го показваме във формата на общинско ниво. И мисля, че много успешно на този етап. Това е и мнението на нашите партньори от всички балкански страни. Ние имаме много добри отношения с Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния, Турция, Гърция, Русия.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю