Кметът на Карнобат: Нашата такса смет е най-ниска

8707
Кметът на Карнобат: Нашата такса смет е най-ниска
Снимка: личен архив

Георги Димитров е кмет на Карнобат за четвърти пореден мандат. Той е завършил висше образование във Великотърновския университет по специалността "Българска филология“. През 1988 г. е специализирал стопанско управление в Академията за обществени науки и социално управление. Преди 2007 г. е бил председател на ОбС. За първите два мандата е избиран за кмет на Карнобат като кандидат на БСП, през 2015-та е избран от местна коалиция "Левицата" с водещо участие на АБВ. Последните избори печели и като независим кандидат.

Г-н Димитров, сега темата с водата е много актуална заради недостига й на места, а Карнобат е в другата крайност - има твърде много от този ресурс, колко общо водоеми притежава общината?

Става дума за два вида вода. Едната е за питейни води и ние се захранваме главно от язовир "Камчия" за град Карнобат и половината от селата. В момента язовирът има около 165 милиона литра вода. Това означава, че е около 65% пълен, което е нормално за този сезон. Вярно е, че други години през пролетта падаха повече дъждове, а сега не знаем какво ще се случи. Селата се захранват от местни водоизточници. Имаме проблем в две села. В момента сме на режим в село Раклица. Традиционно вода нямаме в Сан Стефано. Там проблемът е много тежък, защото една инвестиция, за да се докара вода от деривация "Камчия", струва много пари, а там са стотина души. Що се отнася до водоизточници, свързани с напояване, ние имаме общо 72 общински язовира и 3 държавни. Те са за напояване и рибовъдство.

Вероятно сте ги отдали под наем, иначе как бихте могли да се справите?

Точно така, отдадени са под наем, а някои от тях, мисля вече 8, преминаха в собственост на сдружението за напояване. Имат си оператори, необходимите документи, проверяват се редовно. Искали сме в определени периоди изпускане на водата. Тази година не сме настоявали, защото е ниско нивото. Редовно ги проверяваме, понеже има изисквания, които се налагат от ДАМТН - откосът на чашата, 500-метровата зона под стената на язовира, изправност на крановете, преливните съоръжения и т.н.

Колко експерти или специалисти имате в общината, тъй като язовирите са многобройни?

Ние сме си подписали договори. Ползвателите имат ангажимент да наемат хидроинженери. Ние само извършваме проверки, правим предписания, контролираме, защото в крайна сметка това е наша собственост.

Винаги ли общината ги е отдавала под наем, в противен случай един годишен бюджет не би ви стигнал само за поддръжката им?

Какво да ги правим? Аз ли да ги стопанисвам? По-добре да си имат стопанин. Те като ги наемат, си създават поминък. Една значителна част от тези водоеми служат за напояване. Изградени са системи за капково напояване. В общината има вече над 26 000 декара лозя, може би около 40 000 декара трайни насаждения и много малко зеленчукопроизводство. Всичкото това земеделие трябва да бъде напоявано.

По отношение на проектите тази година амбициите ви какви са?

Настоящият програмен период е към своя край. Ние имаме действащи проекти и други, на които осигуряваме финансиране по ОП "Развитие на човешките ресурси". По Оперативна програма "Региони в растеж" последно работим по три жилищни блока. Говоря за енергийна ефективност. Ние вече нямаме сгради общинска собственост, които да се нуждаят от саниране. Всички са санирани, но сега излезе нова покана и се подготвяме да кандидатстваме с още три проекта. Оттук-нататък сме вперили поглед в новия програмен период. Работим по национални програми, по норвежката програма. Докато влезем в новия програмен период ще разчитаме основно на собствени ресурси. Изпълняваме за 2,5 млн. лв. проект по ПУДООС за рекултивация на старото депо. Имаме около 2 месеца и половина работа по него.

Каква е конфигурацията на Общинския съвет (ОбС) и как работите с него, тъй като вие сте независим?

Сложна е конфигурацията на ОбС. Той се състои от 21 души, най-голяма е групата на БСП –с 5-ма съветници, партия "Българска пролет", АБВ и ГЕРБ са с по 4-ма, БДЦ и ДПС имат по 2-ма. А как работя - има Закон за местното самоуправление и местната администрация, въобще цяло законодателство и ако всичко се прави по закон, няма проблеми. Всички се клехме, че ще работим за съгражданите си.

Имате ли сформирано мнозинство или за всяка докладна ще разчитате на плаващо мнозинство?

Какво означава мнозинство?! Предстои ни приемане на бюджет - най-важният документ на Общинския съвет. Опитвам се да търся ако не консенсус, то поне обединяващо мнение на хората. Правим бюджет, който е рекорден за тази година. Миналата година започнахме с начален бюджет от 26,2 млн. лева, сега вървим към над 30,3 млн. лева, без да отчитаме алтернативното финансиране по европейските програми.

На какво се дължи увеличението, субсидията ви ли е повече?

Да, увеличени са държавно делегираните дейности, в това число и за заплати, за зимно почистване, за капиталови разходи, изравнителната субсидия е с малко повече. Разчитаме и на увеличение на собствените приходи.

Откъде би могло да дойде, такси и данъци ли сте увеличили?

Не. Аз исках да бъде увеличена таксата за битови отпадъци, защото не ни стигат парите и ще дофинансираме с около 350 000 лева от собствени приходи. Нашата такса смет е най-ниската в страната - 1,3 промила. Ако данъчната оценка на една къща в село 5000 лева, разбирайте, че ние събираме 6,50 лв. такса смет. Предложението ми не бе прието от ОбС и сега ще вадим от парите, които бихме могли да вложим за тротоари, пътна мрежа и т.н., защото е увеличено отчислението по чл. 64 от ЗУО. Сега чакаме то да бъде редуцирано, защото към момента действащото е 95 лева на тон, което е убийствено.

Имаше ангажимент за намаляване на отчисленията, но от министър, който сега е в ареста. Наследникът му ли го поема?

Новият министър обеща, че ще поеме и пасивите, и негативите на досегашния. Думата беше дадена пред Управителния съвет на Националното сдружение на общините и ние разчитаме, че ще бъде изпълнена.

Ако приемат редукцията на отчисленията, пак ли ще дофинансирате?

Да, при всички положения, защото значителна част от хората, които са в този бранш - сметосъбирането, са с минимални работни заплати, а те се увеличават със закон. Съответно върху увеличението се начислява процент осигуровки, горивата поскъпват, а и никой не е калкулирал към настоящия момент тол таксите. Ние возим по магистрала през Камено до Братово, което означава, че ще плащаме тол такси на отиване и на връщане. Да не говорим, че машинните ни са стари, налагат се разходи за ремонти и консумативи, но трябва да издържим.

Защо не бе прието увеличението всъщност?

Не искам да давам отговори от името на хора, които са гласували против, аз само съм бил вносител.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю