Кметът на Левски: Договорът за саниране е много сериозно заработен подарък

3069
Кметът на Левски: Договорът за саниране е много сериозно заработен подарък
Снимка: Facebook профил

Любка Александрова е кмет на община Левски от 2011 г. Възпитаник е на СОУ "Крум Попов". Юрист по професия. До стъпването си в длъжност като кмет е била адвокат. Има собствена кантора. Била е година и половина председател на Общинския съвет в Левски.

Г-жо Александрова, в последния работен ден от 2017 година подписахте договор с Държавен фонд "Земеделие" за нова инвестиция в град Левски - за какво става въпрос?

Проектът е за ремонт и реконструкция чрез въвеждане на енергийни мерки в гимназията на град Левски - това е Средното училище "Крум Попов". Освен енергийни мерки по сградата, предмет на договора са и четири спортни площадки в двора. Те ще отговарят на всички европейски изисквания.

Освен саниране, какво друго се предвижда?

Енергийните мерки включват подмяна на дограма, изолация, отоплителна система, осветление. Всичко това е на стойност 1,7 млн. лева.

Имате ли и други проекти по Програмата за развитие на селските райони?

Имаме договор за улици пак по селските мерки - за седем улици в града. Подписахме договора преди 2 месеца. Един милион евро е лимитът, за който можехме да кандидатстваме. Общо взето ни е одобрен максимумът от средствата.

А за пътища и водопроводи?

Ние за водопроводи нямахме възможност да подаваме проекти, защото нямахме ВиК-асоциация. Но сме кандидатствали пред ПУДООС и се надявам да успеем. Градът ни има нужда от нови водопроводи. А по друг начин няма как да подменя ВиК-системата.

Приехте днешния договор като подарък за Новата година?

Абсолютно. Но това е един много сериозно заработен подарък. Не сме били просто послушни. Много дълго време работихме. Даже направихме сериозна реформа в предварителната заявка на проекта, защото след като ни удари градушката, ремонтирахме покрива на училището, а той беше включен в подадения проект. Наложи се впоследствие да подменяме дейности. Радвам се, че успяхме да свършим предварителната работа в сроковете и по начин, по който да стигнем сега до договор и да очакваме напролет да правим ремонти. Целта е следващата есен учениците да влязат в изцяло реновирана сграда. Това би било идеалният вариант.

Дали успяхте да изпълните важни инфраструктурни обекти, имайки предвид, че Програмата за развитие на селските райони закъсня доста?

Всяко зло за добро – така стана при нас. След като ни удари градушката, тя помля покривите на всички сгради - и частни, и публични. Кандидатствахме пред Междуведомствената комисия за защита при бедствия и аварии веднага. Направихме покривите на четири училища, защото бяха в състояние, при което не можеха да започнат учебната година. Свършихме наистина огромна работа за отрицателно време. И се радвам, че срещнахме разбирането на институциите, защото без държавата - без разбирането на МВР и Комисията при бедствия и аварии, нямаше да се справим. Не знам как щяхме да стартираме учебната година. Не беше достатъчно само да имаме желание и готови проекти. Нужна беше подкрепа на момента. И се радвам, че успяхме. Сега и директорите, и учебните колективи са спокойни.

Това ли беше най-голямото предизвикателство за годината?

Да, защото много неочаквано ни се случи. А всъщност ремонтите не бяха никак малки. Ние направихме абсолютно нови покриви на едни много големи сгради.

Надолу по сградите имаше ли щети?

Счупени стъкла основно. Точно това училище - "Крум Попов" беше неизползваемо. Целият втори етаж нямаше как да се използва, ако не беше подменен покривът. А тази подмяна на покрива беше за около 500 000 лв. Имайте предвид, че това са декари повърхност. И се справихме, Слава Богу, естествено с помощна на институциите, които отпуснаха средства. Та това беше ни най-голямото предизвикателство за годината, защото градушката падна в началото на юли. Ние в началото на август започнахме ремонтите. На 15 септември трябваше да се отворят училищата. Това са ремонти, за които са необходими месеци. И добре, че имахме този проект всъщност. И сега заменихме покрива с тези четири спортни площадки. Имаме положително надграждане.

Иначе, през годината си изпълнихме капиталовата програма. Спечелихме още един проект в началото на миналата година за ремонт на общинска пътна мрежа по трансгранично сътрудничество с румънската община Турну Мъгуреле, която е водещ партньор. Още от февруари 2018 г. ще започнат при нас строителните дейности. Надявам се на един много богат и силен строителен сезон догодина.

За колко километра път става въпрос?

Това е общинска отсечка, която свързва общините Пордим и Левски, около 10-ина километра. Тя е изцяло в частта, разположена на територията на гр. Левски. От границата на община Пордим до първокласния път София-Русе, в чертите на село Обнова. Около 5 млн. лв. е обектът след като минаха поръчките. Изпълнителят за обекта е избран. Така че това тригодишно усилие и партньорство доведоха до успех. Имаше много работа през подготовката на проектите, кандидатстването и одобрението, после сключване на договори с МРРБ. Но се радвам, че когато се работи, има резултати. Това дава криле, както се казва. Мотивира те да работиш.

Като цяло как определяте 2017-та година?

Като цяло финансово стабилна година. По-скоро положителна, въпреки че липсваха големите средства по програмите, по които може да кандидатства община Левски. Заложихме много на проектирания. Предстоят следващи кандидатствания. Очакваме да се отворят и нови възможности в началото на 2018 г. за ремонт на парка в града. Общо взето, има ли възможност за кандидатстване, гледаме да не пропускаме. Правят го всички общини. И това е начинът да подобряваме жизнената среда.

С общинския бюджет едва ли бихте могли да направите нещо съществено?

За съжаление, да. Община Левски не е богата на ресурси, които могат да ѝ носят собствени приходи. Наистина гледаме сериозно на всички възможности, които европейските мерки дават. И държавните - също, чрез които да се ремонтира по-крупна инфраструктура.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен