X
 
 

Кметът на Левски: Договорът за саниране е много сериозно заработен подарък

2116 0
photo of Кметът на Левски: Договорът за саниране е много сериозно заработен подарък
Снимка: Facebook профил
Любка Александрова е кмет на община Левски от 2011 г. Възпитаник е на СОУ "Крум Попов". Юрист по професия. До стъпването си в длъжност като кмет е била адвокат. Има собствена кантора. Била е година и половина председател на Общинския съвет в Левски.

Г-жо Александрова, в последния работен ден от 2017 година подписахте договор с Държавен фонд "Земеделие" за нова инвестиция в град Левски - за какво става въпрос?

Проектът е за ремонт и реконструкция чрез въвеждане на енергийни мерки в гимназията на град Левски - това е Средното училище "Крум Попов". Освен енергийни мерки по сградата, предмет на договора са и четири спортни площадки в двора. Те ще отговарят на всички европейски изисквания.

Освен саниране, какво друго се предвижда?

Енергийните мерки включват подмяна на дограма, изолация, отоплителна система, осветление. Всичко това е на стойност 1,7 млн. лева.

Имате ли и други проекти по Програмата за развитие на селските райони?

Имаме договор за улици пак по селските мерки - за седем улици в града. Подписахме договора преди 2 месеца. Един милион евро е лимитът, за който можехме да кандидатстваме. Общо взето ни е одобрен максимумът от средствата.

А за пътища и водопроводи?

Ние за водопроводи нямахме възможност да подаваме проекти, защото нямахме ВиК-асоциация. Но сме кандидатствали пред ПУДООС и се надявам да успеем. Градът ни има нужда от нови водопроводи. А по друг начин няма как да подменя ВиК-системата.

Приехте днешния договор като подарък за Новата година?

Абсолютно. Но това е един много сериозно заработен подарък. Не сме били просто послушни. Много дълго време работихме. Даже направихме сериозна реформа в предварителната заявка на проекта, защото след като ни удари градушката, ремонтирахме покрива на училището, а той беше включен в подадения проект. Наложи се впоследствие да подменяме дейности. Радвам се, че успяхме да свършим предварителната работа в сроковете и по начин, по който да стигнем сега до договор и да очакваме напролет да правим ремонти. Целта е следващата есен учениците да влязат в изцяло реновирана сграда. Това би било идеалният вариант.

Дали успяхте да изпълните важни инфраструктурни обекти, имайки предвид, че Програмата за развитие на селските райони закъсня доста?

Всяко зло за добро – така стана при нас. След като ни удари градушката, тя помля покривите на всички сгради - и частни, и публични. Кандидатствахме пред Междуведомствената комисия за защита при бедствия и аварии веднага. Направихме покривите на четири училища, защото бяха в състояние, при което не можеха да започнат учебната година. Свършихме наистина огромна работа за отрицателно време. И се радвам, че срещнахме разбирането на институциите, защото без държавата - без разбирането на МВР и Комисията при бедствия и аварии, нямаше да се справим. Не знам как щяхме да стартираме учебната година. Не беше достатъчно само да имаме желание и готови проекти. Нужна беше подкрепа на момента. И се радвам, че успяхме. Сега и директорите, и учебните колективи са спокойни.

Това ли беше най-голямото предизвикателство за годината?

Да, защото много неочаквано ни се случи. А всъщност ремонтите не бяха никак малки. Ние направихме абсолютно нови покриви на едни много големи сгради.

Надолу по сградите имаше ли щети?

Счупени стъкла основно. Точно това училище - "Крум Попов" беше неизползваемо. Целият втори етаж нямаше как да се използва, ако не беше подменен покривът. А тази подмяна на покрива беше за около 500 000 лв. Имайте предвид, че това са декари повърхност. И се справихме, Слава Богу, естествено с помощна на институциите, които отпуснаха средства. Та това беше ни най-голямото предизвикателство за годината, защото градушката падна в началото на юли. Ние в началото на август започнахме ремонтите. На 15 септември трябваше да се отворят училищата. Това са ремонти, за които са необходими месеци. И добре, че имахме този проект всъщност. И сега заменихме покрива с тези четири спортни площадки. Имаме положително надграждане.

Иначе, през годината си изпълнихме капиталовата програма. Спечелихме още един проект в началото на миналата година за ремонт на общинска пътна мрежа по трансгранично сътрудничество с румънската община Турну Мъгуреле, която е водещ партньор. Още от февруари 2018 г. ще започнат при нас строителните дейности. Надявам се на един много богат и силен строителен сезон догодина.

За колко километра път става въпрос?

Това е общинска отсечка, която свързва общините Пордим и Левски, около 10-ина километра. Тя е изцяло в частта, разположена на територията на гр. Левски. От границата на община Пордим до първокласния път София-Русе, в чертите на село Обнова. Около 5 млн. лв. е обектът след като минаха поръчките. Изпълнителят за обекта е избран. Така че това тригодишно усилие и партньорство доведоха до успех. Имаше много работа през подготовката на проектите, кандидатстването и одобрението, после сключване на договори с МРРБ. Но се радвам, че когато се работи, има резултати. Това дава криле, както се казва. Мотивира те да работиш.

Като цяло как определяте 2017-та година?

Като цяло финансово стабилна година. По-скоро положителна, въпреки че липсваха големите средства по програмите, по които може да кандидатства община Левски. Заложихме много на проектирания. Предстоят следващи кандидатствания. Очакваме да се отворят и нови възможности в началото на 2018 г. за ремонт на парка в града. Общо взето, има ли възможност за кандидатстване, гледаме да не пропускаме. Правят го всички общини. И това е начинът да подобряваме жизнената среда.

С общинския бюджет едва ли бихте могли да направите нещо съществено?

За съжаление, да. Община Левски не е богата на ресурси, които могат да ѝ носят собствени приходи. Наистина гледаме сериозно на всички възможности, които европейските мерки дават. И държавните - също, чрез които да се ремонтира по-крупна инфраструктура.

Интервю на Анита Чолакова

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Стотици хиляди пенсионери ще трябва да и...

Около 340 000 български пенсионери ще трябва да преживеят месец януари с по-малко пари от обикновено. Причината – спират така нар...

missing image
Нова кауза за болно дете в Стара Загора

Младият омбудсман на Стара Загора Бетина Радева, нейният заместник Калоян Максимов и общественият съвет на Гимназията с преподаване на ...

Последно в Актуално