Кметът на Разград: Градът "виси" в момента с проект за 35 млн. лв.

4997
Кметът на Разград: Градът "виси" в момента с проект за 35 млн. лв.
Снимка: Община Разград/Facebook

Проблемите и постиженията на местно ниво често биват неглижирани в българския информационен поток. Затова Actualno.com започна инициатива за разговори с българските кметове - за да научим с какви проблеми се сблъскват и какви успехи постигат. Днес разговаряме с г-н Валентин Василев, кмет на Разград.

Г-н Василев, защо се получава съпротива за обединение на общините в област Разград в една ВиК-асоциация?

На този въпрос могат да ви отговорят единствено съветниците от две общини - Исперих и Самуил, тъй като с техните решения не подкрепиха предложението за консолидация. Разбира се, не мога да коментирам чужди решения и действия, но при всички положения ние ще продължим да приканваме за диалог и по-добра развръзка на ситуацията, защото от нея зависи реализирането на много проекти, които са само в полза на нашите съграждани.

И все пак с какви аргументи отказват?

Доста труден въпрос. Аргументите могат да бъдат всякакви. Факт е, че поради тяхното решение Община Разград, разбира се и другите общини, са възпрепятствани да кандидатстват по редица проекти. Ние имаме подготвен проект за водния цикъл на Разград, който е на стойност около 35 млн. лв. и включва реконструкция на градската пречиствателна станция, водопровод и канализация на известен брой улици. По този въпрос се работи от няколко години, от няколко областни управители и от няколко кмета.

Тоест, Вие имате готовност за този проект, но не може да го прокарате?

Да, ние сме готови, но не можем да получим финансиране точно поради причината, че не сме консолидирани. Преди два месеца бях на работна среща с премиера, с областния управител и с кмета на Исперих. Изложихме в детайли нашия проблем. След две седмици последва среща лично с г-н Мусатафа Карадайъ, пред когото също поставихме въпроса. Помолих господата от ДПС да подкрепят предложението за обединение. Резултатът беше следният: ОбС в Исперих категорично отказа за пореден път.

Те нямат ли интерес да подсигурят свои проекти по ОП "Околна среда"?

Най-вероятно биха имали.

И това не е ли достатъчен аргумент за тях?

Щом не са го подкрепили до момента, значи не е достатъчен. Постоянно се изтъкват разни причини, понеже ВиК-предприятието им е общинско - за запазване на работни места, за цена на водата.

Колко са ВиК-дружествата в областта?

Едно. "ВиК Дунав" - 100% държавно дружество. Има едно отделно ВиК-предприятие към Община Исперих. Реалните факти са, че ние нямаме решение за консолидация. След като нямаме консолидация, няколко от колегите кметове на съседни общини загубиха стотици хиляди левове поради невъзможността да кандидатстват. Въобще даже не коментираме Разград, който "виси" в момента с готов проект за около 35 млн. лв.

Как намерихте решение за учениците от Математическата гимназия?

Това беше проблем от много години. Ние също търсехме вариант и се надявам, че сме взели най-доброто решение. Искрено се надявам, че след месец май 2018 г. Математическата гимназия ще се премести в сградата на СУ "Христо Ботев". С решаването на този казус ще бъдат изпълнени изискванията на МОН за преминаване на едносменен режим на обучение. В същото време ще спазим държавната политика за съхраняване и оптмизиране на училищната мрежа. Ще решим проблема и на още едно училище - ОУ "Васил Левски", където децата също учат на две смени. В сградата на "Христо Ботев" има възможност да се осигурят нужните 28-30 класни стаи за Математическата гимназия. Така, освен че помагаме на едното училище да си намери база, помагаме и на другото като облекчим разходите му за поддръжка. Впоследствие директорите ще могат да вложат от икономии средства за подобряване на условията. А ние сме гарантирали на директорите, че ще им помагаме във всеки аспект.

Обявихте, че подавате сигнал до Окръжна прокуратура за нарушения при управлението на Капанския ансамбъл. Това факт ли е и в кой период са извършените нередности?

Да. Новият директор на ансамбъла е пуснал сигнал. Не можем да определим точен период, в който са извършени нередностите. Ще ви дам само един пример относно ангажираността. От началото на 2017 г. до пенсионирането на предишния директор - за около 6 месеца, приходите от концерти са около 2600 лева. А за периода след това приходите са 10 800 лева, с прогноза за още 12 000 лв. до края на годината.

Дейността сходна ли е - с еднакви изяви, но с драстична разлика в приходите?

Точно така е, да. Държа да отбележа, че фактите, които изнесохме пред обществеността, по никакъв начин не касаят танцьорите, певиците и целия творчески колектив. Нашите упреци и съмнения са единствено към лицата, отговорни за изразходването на средствата. Това са директорът и главният счетоводител. След направената инвентаризация в касата комисия е установила 6 лева. След малко по-подробна проверка е установена липса на близо 20 000 лв. Липсва закупено гориво. За някои от разходите има фактури, но без обяснителни бележки. Открити са проблеми и при стопанисването на автобуса и микробуса на Капанския ансамбъл. Изминати са хиляди километри без заповеди и основания. Около 90% от документацията за изминатите километри са неоснователни. Друг притеснителен факт е даването на големи суми за служебни аванси в порядъка от 3 до 8 хиляди лева. Масова практика е било да се шият костюми със средства на Капанския ансамбъл, които не са заприходявани в склада, а са давани на състави от други общини и области. Липсва отчетност за разходване на средства при турнета в страната и чужбина на детския състав "Лудогорче" и средношколския състав "Лудогорска младост". Надявам се, че всичко ще бъде проверено.

Мандатът ви е вече преполовен, какво отчитате като резултати?

Може би трябва да кажа какво е направил частният бизнес. "Амилум България" са инвестирали 10 млн. лв. В момента тече разширение и предвиждат нова инвестиция в порядъка на 150 млн. долара. С бързи темпове се развива и фармацевтичният комбинат "Биовет". Само през последните години там са направени инвестиции за над 25 млн. лв. Разширението доведе до откриване на нови 200 работни места. По-значимите инвестиции през 2016 г. са: изграждане на възлова подстанция "Балкан фарма" с ориентировъчна стойност 900 000 лв; изграждане на специализирано стопанство и възстановяване на сгради на "Марвас 90 - Френкеви и сие" на стойност 2 млн. лв.; разширение на приемно отделение на "Пилко" ЕООД с приблизителна стойност около 2 млн. лв.; изграждане на склад за стъкло на "Водстрой" АД - 763 000 лв; изграждане на склад за метали и метални изделия и заготовки на "Харсате" ЕООД с площ 500 кв. м. и стойност 500 000 лв; реконструкция и обновяване на пет хотелски етажа на "Картоон туризъм" с предварителна стойност 2 млн. лв.; изграждане на склад за търговия на едро с промишлени стоки на "Бабаров" ООД - 500 000 лв; изграждане на цех за метални изделия на "Йотов" ООД - 500 000 лв; изграждане на нов склад за строителни материали на "Електроресурс" ЕООД - 500 000 лв.; изграждане на завод за булгур в село Дянково на фирма "Амер" ЕООД - 1,2 млн. лв. Нямам претенциите, че съм на 100% изчерпателен.

Защо считате тези инвестиции като резултат от Вашето управление?

Защото ние помагаме всеки път, когато фирмите имат нужда да им бъде оказано съдействие. Освен това самият факт, че те инвестират в община Разград, означава, че те намират нужните условия, добрия прием, където да инвестират средствата си.

Това значи ли спад в безработицата?

Разбира се. В момента безработицата ни може би е около 6%. Пропуснах да отбележа, че за периода 2015-2016 г. общинското предприятие Бизнес зона "Перистър" инвестира 470 000 лева и разкри 33 работни места. За 2016 и 2017 година реализираните инвестиции са вече 1,7 млн. лв. и имаме нови 145 работни места. В процес на реализация е незавършен груб строеж или на етап проектиране със сключен договор до 2021 г. имаме планирани инвестиции 10 880 000 лева и нови около 150 работни места.

Кои са значимите инфраструктурни проекти, които са реализирани в Разград?

В ход е инвестиционната програма на Община Разград. Тя е на обща стойност около 20 млн. лв. Към днешна дата се избират изпълнители за благоустройствени дейности в жк "Орел" за близо 6 млн. лв. Там предвиждаме реконструкция и рехабилитация на улици, зелени площи, нови алеи, детски площадки, фитнеси на открито, скейт борд площадки, кътове за отдих и почивка. Одобрен е проектът ни за ремонт и обновяване на базата и мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура на стойност близо 10 млн. лв. Той обхваща изпълнението на строителни дейности и оборудване в 12 обекта - две училища, един физкултурен салон, 7 детски градини и 2 детски ясли в Разград. В процес на оценка са подадените проекти за изграждане на социални жилища и на център за работа с деца на улицата. Имаме проекти за изпълнение на енергоефективни мерки в три културни институции - Регионалната библиотека, Музикалната школа и Етнографския музей. От миналата седмица е факт още един договор за 615 000 лева в социалната сфера. С министъра на околната среда и водите подписахме договор на стойност 13 млн. лв. за изграждане на сепарираща и компостираща инсталация за Разград. Не мога да съм недоволен от тези факти и цифри в края на втората година от управлението ни.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю