Кметът на Свищов: Общината няма да позволи болницата да фалира

9535
Кметът на Свищов: Общината няма да позволи болницата да фалира
Снимка: Община Свищов

В България често говорим и обръщаме внимание на проблемите, но по-рядко се вглеждаме в постиженията. А когато става въпрос за "тези извън София", общественото внимание съвсем бива приспивано. Затова Actualno.com разговаря с кметовете на някои от най-китните общини в България - за да научим какви са постиженията ми, какво добро е свършено от тях и какви са проблемите, които трябва да бъдат решени. Ред е на Свищов - чрез разговор с г-н Генчо Генчев.

Г-н Генчев, при откриването на обновената сграда на финансовия отдел към, общината регионалният министър Нанков заяви, че сте сред отличните бенефициенти, които най-качествено управляват проекти. С какво заслужихте тази оценка?

Тази оценка, която даде министър Нанков, е изключително висока и важна за Община Свищов. Това показва добрите резултати, които със своята работа общинското ръководство и целият екип на общината постига. Оценка за усилията на администрацията да представя качествени проекти, които да бъдат качествено изпълнени и в срок. Община Свищов е подготвила и в момента управлява 13 проекта.

Само по европейски програми ли?

Само по европейски програми, една част от които стартират. Едната част са от публичната инвестиционна програма, друга част са в образователната инфраструктура. Имаме множество проекти по програма "Развитие на човешките ресурси", а също и социални проекти. Всичко това заслужи оценката на министерството.

А на каква стойност са те?

На стойност около 15 млн. лева в момента осигурени. Работи се и по нови.

Всички от Вашия екип ли са направени или има и наследени?

Почти цялата работа е свършена от екипа ми. Единствено, което заварих, е публично-инвестиционна програма или Интегрираният план за градско развитие и възстановяване (ИПГВР). Но някои проекти бяха ревизирани и преправени, тъй като не отговаряха за допустимост. Добавени бяха и нови проекти, които изцяло финализирахме. Единият от тях е за ЦДГ "Васил Левски". Той беше извън плана, успяхме да го договорим и него, като прецизно ревизирахме всички дейности и числа. Парк "Рила" също беше вкаран от нас и с него още повече разширихме публичната инвестиционна програма. Поехме голям риск още с встъпването си в длъжност с това, но успяхме за кратко време да окомплектоваме ИПГВР и да бъде приет. По този начин Община Свищов беше една от първите, която сключи договори за безвъзмездна финансова помощ. В резултат на всичко това вече имаме над пет обекта, които открихме. До края на годината предстои още два обекта да бъдат завършени. Остават ни общо 4 проекта, които да приключим от целия интегриран план, който е на обща стойност близо 17 млн. лв.

Не е лесно за множество общини да осигурят кадрови капацитет за правене на проекти. Вие как успяхте?

Със създаването на работещи звена от високо квалифицирани специалисти. Също така разчитаме на външни консултанти, които са добри в тази сфера. Попаднахме наистина на можещи хора, които знаеха всички изисквания, по които се работи. Даже във вчерашния ден получихме новото изменение от Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Региони в растеж", според които много бързо трябва да се адаптираме, за да входираме и следващите проекти, които ни предстоят по ИПГВР.

Справихте ли се с опасните отпадъци в Западната индустриална зона?

Да, много бързо се справихме с бързите действия на прокуратура, РИОСВ и Община Свищов. За една седмица всичко беше ликвидирано. Радостен факт е, че отпадъците са събирани върху бетонова настилка, което не е позволило замърсяване на почвата. Отпадъците не са проникнали в нея.

Какви са последствията от това деяние за извършителите?

Компетентните органи за това са прокуратура и РИОСВ. Доколкото имам информация, съставени са необходимите предписания и актове на фирмата, която е извършила това деяние.

Как върви процедурата по уточняване собствеността на този имот - още ли се водят дела?

Изчакваме последната инстанция – Върховният административен съд, да излезе с решение. Делото приключи. Досега на всички инстанции Община Свищов печели делото.

Кои проблеми на болницата в града разрешихте в този двугодишен период?

Най-важното е, че успяхме да спрем течовете. Имам предвид както финансови, така и материални - относно ВиК-мрежата, електричеството. Електропреносната мрежа беше изцяло ревизирана – в болницата, в частни кабинети и други структури, които съществуват в бившата поликлиника. Подобрихме качеството на храната - от 1 ноември социален патронаж започна да доставя храна на лежащо болните.

Как се стигна до този механизъм за изхранване?

Това е по мое настояване. Има изградена кухня с проект по "Красива България", който приключи в началото на тази година. Беше доставено допълнително оборудване и разширихме капацитета на патронажа. По този начин бе увеличен броят на желаещите да бъдат ползватели на този вид услуга. Така създадохме възможност да се осигури храна и на болните в лечебното заведение.

Досега Община Свищов годишно е плащала около 60 000 лева. Смятам, че минимум два пъти ще намалим разходите за храна на болницата. Вчера получих справката от там - за 15 дни са платени 1 115 лева. Това значи, че приблизително на месец около 2 000 лева ще се плащат. За една година разходите ще са приблизително 25 000 лева. И нали знаете, като се затворят кранчетата, от които изтичат средства, започва катализирането. Изплатени бяха всички възнаграждения на персонала. Към момента са доставени 20 тона гориво. Подменихме двата котела, тъй като имахме голям проблем с отоплителната инсталация. Монтирахме котли, които са демонтирани при ремонта от детските градини. Цялата система бе преправена и ревизирана. Смятам, че тази година лечебното заведение няма да има притеснение относно отоплението си. Продължаваме там да реализираме проекта по трансгранично сътрудничество, който спечелихме миналата година за доставка на нов 16-срезов скенер и специализиран автомобил, реанимобил с много високи технически показатели. Такъв има само в правителствената болница "Лозенец".

Финансово ще успеете ли да стабилизирате болницата?

Заварих дълговете на лечебното заведение в размер на 1 260 000 лв. Към момента заедно с обезпечаването на заема от 500 000 лв., който изтеглихме и разплатихме, общинската болница е с 300 000 лева задължения към този момент. Няма опасност от контрагенти да бъдат запорирани сметки или нещо подобно да се случи. Община Свищов е зад гърба на болницата и няма да позволи тя да затвори или да предизвикаме някакъв колапс, въпреки опитите на опозиция да се срине това нещо.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю