Кметът на Тетевен: Наблягаме на събираемостта, за да не увеличаваме данъци и такси

4674
Кметът на Тетевен: Наблягаме на събираемостта, за да не увеличаваме данъци и такси
Снимка: община Тетевен

Д-р Мадлена Бояджиева е за втори мандат кмет на община Тетевен. Тя е лекар по образование със специалност „Неврология“, магистър е и по „Обществено здраве и здравен мениджмънт“. Преди да стане кмет е била управител на МБАЛ – Тетевен, председател на Общинския съвет и областен управител на Ловеч. Actualno.com я потърси за интервю, в което да разкаже за последствията от проверката на ДАНС, за изпълнените и предстоящите проекти, за начина, по който се справя общинската болница с предизвикателството Ковид-19.

Г-жо Бояджиева, мина повече от месец след проверката на ДАНС в общината. Има ли някакви последствия от нея?

Нямам никаква информация. То не беше проверка, по-скоро изискване на информация от тяхна страна, която им предоставихме още на момента. Съдействахме им веднага.

Поводът, доколкото се разбра от вашето изявление, е бил договорът за сметосъбиране от 2020 г. и стопанисването на горите през тази година. Имате ли собствена теория от какво беше провокирана тя всъщност? 

Това бяха двете теми, по които искаха документи. Нека да видим какви ще бъдат резултатите. Аз за себе си имам някакви обяснения.

Тогава казахте, че се страхувате за сигурността си и тази на членове на вашето семейство, получавали ли сте заплахи и след изявлението ви?

Не. След моята пресконференция няма никакво движение, нямах заплахи, нито нови публикации, които да ме клеветят.

Интересни обекти възложихте през юни месец, за централната част на града – площада и пешеходната зона. Как върви работата по тях?

Все още не сме започнали работа по площада, тъй като той се финансира с проект пред фонд "Земеделие", с европейски средства. Одобрен е и чакам подписване на анекс за окончателната сума, тъй като вече има избран изпълнител. По отношение на централната улица - продължихме пешеходната зона, като направихме цялостна реорганизация на улицата и един площад, който е свързан с нея, "Първи ноември". Оформихме паркоместа, направихме ново озеленяване. Пешеходната зона е озеленена, с кътове за отдих. Този обект е приключил. 

Кои са другите ви по-мащабни инфраструктурни проекти през тази година?

Тази година доста акцентирахме в подобрение на инфраструктурата. Освен улица "Иван Вазов", имаме една доста дълга улица "Отец Паисий" в кв. "Полатен" - почти  700 метра, която беше ремонтирана основно. Тя стоеше много години на дневен ред. Направени са отводнителни съоръжения, тротоари, подпорни стени, тъй като минава покрай реката. Направена е и една ключова улица, която води към гробищата. Там подменихме водопроводната и канализационната мрежа, направихме тротоари и съвсем нова настилка. Обновихме изцяло и улица "Лечо Гайдаря". Почти във всички населени места има асфалтирани улици. Изграждат се тротоари в Рибарица, тъй като в момента тече ремонт на пътя Тетевен - Рибарица от Агенция "Пътна инфраструктура". Успоредно с този ремонт общината пък изгражда тротоари в рамките на планинския курорт.  

За догодина кои ще са ви приоритетни? 

Догодина, живот и здраве, се надявам да успеем с площада. Освен това кандидатстваме по проект "Красива България" за основен ремонт на спортния център в града, който е в доста лошо състояние - за нова настилка на игрищата, а и самата сграда подлежи на ремонт. Мисля, че ще можем да се справим с това предизвикателство. Ще продължим с ремонта на водопроводната мрежа в населените места, като и тази година. За съжаление, нямаме възможност за цялостен воден цикъл, но поетапно подменяме водопровода и мисля, че резултатите са налице. Това лято за първи път нямаше режим в град Тетевен, тъй като по данни на ВиК загубите са доста ограничени от старата водопроводна мрежа. Ще работим и тази година, която идва.

Предвид поскъпването на ел.енергията, горивата и строителните материали очаквате ли, че определени дейности на общината ще бъдат затруднени или в най-лошия случай направо преустановени?

Да, очаквам. По този повод информирах общинските съветници на последната сесия, а чрез тя и гражданите на общината за сериозното увеличение на цените и това, че ще се изискват много повече средства. Голяма част от електроенергията отива за улично осветление. От 200 000 лева годишно, при тези цени на тока догодина ще трябва да плащаме около 700 000 лева. Около 1,5 млн. лева се оформя сметката за ток за догодина с второстепенните разпоредители, без училищата. Разбира се, ако се запази тази цена на ел.енергията. Аз се надявам на някакво кардинално решение на въпроса, защото това засяга не само община Тетевен, а всички общини.

А предвиждате ли увеличение на местни данъци и такси, за да компенсирате това поскъпване?

Не. Тази година също няма да увеличаваме данъците и такса смет. Те не са увеличавани от 2016 година в нашата община и въпреки това имаме добри резултати по отношение на събираемостта. Моята визия е, че в тази икономическа криза и затрудненията, които гражданите на България изпитват в момента, не би трябвало да бъдат обременявани с повишаване на данъците. Затова наблягаме на събираемостта от хора, които не са си плащали задълженията в годините назад. В тази насока работим много упорито и мисля, че резултатите са налице. Имам справка от вчера за събираемостта. До вчерашна дата постъпленията през тази година са увеличени с 450 000 лева спрямо приходите за цялата 2020 година от местни данъци и такси, което е добра оценка за работата на общината и за политиката, която водим. Така, че на този етап няма да обременяваме гражданите с допълнително увеличение.

На практика повишената събираемост ли е буферът, на който разчитате, или имате и други резерви?

Кметът на Тетевен: Скъпият ток се отразява изключително негативно на бюджета на общината

На всички Вас, както и на гражданите, е известно безпрецедентното увеличение на цената на ел. енергията през последните месеци. В медии...

Това е единият резерв. Другите са в ефикасното управление на общинската собственост - даване на земи под наем, на други имоти под наем, продаване на активи, които не се ползват от общината и т.н. Това са все резерви и в този смисъл, на фона на кризата през 2021 г. ние имаме увеличение на местните приходи.  

Как се справя общинската болница в тези трудни пандемични времена, голяма ли е заболеваемостта?

Да, трудно е, но дотук болницата се справяше много добре. Ние имаме отделение за ковид-пациенти, които не са в тежка форма. За съжаление, от няколко дни, поради заболяване на лекарите, отделението е затворено и пациентите се насочват към другите болници в областта. Това, което ни радва, е, че постепенно намалява заболеваемостта. Надявам се тази тенденция да продължи, за да се успокои бизнесът, да имаме възможност за културни и други масови мероприятия. В този смисъл искам още веднъж да призова гражданите на община Тетевен да се ваксинират, защото това е единственият начин за справяне с това коварно заболяване. Разбира се, и да спазват всички противоепидемични мерки - дистанция, дисциплина, дезинфекция, носене на маски.

Усеща ли се сериозен спад на бизнеса в района?

Основно пострадал е туристическият бизнес - хотелиери, ресторантьори, защото изискването за сертификати е нещо, което намалява притокът на клиенти към тези обекти. Много се надявам ситуацията по-скоро да се промени и всички да се върнем към предишния си начин на живот. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com