X
 
 

Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това е доверие за нас от гражданите

2165 0
photo of Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това е доверие за нас от гражданите
Снимка: Община Търговище
Д-р Дарин Димитров е кмет на община Търговище от 2015 г.Бил е депутат в 42-то и 43-то Народно събрание. 25 години е работил като акушер-гинеколог в МБАЛ – Търговище. Вижте разговора на Actualno.com с г-н Димитров!

Г-н Димитров, избрали сте изпълнители за СМР по образователната инфраструктура. Къде ще се правят интервенции?

Започваме да работим в едно основно училище. Там строително-монтажните работи са за около 2,9 млн. лв, понеже училището е много старо. Даже няма бетонни плочи между мазето и първия етаж, между първия и втория етаж. Ремонтът ще е цялостен - с леене на плочи отвътре, с изолация отвън. Тя е старинна сграда и ще се запази като такава, просто ще е изцяло реновирана. В нея е и кукленият театър на град Търговище. Той също ще бъде реновиран, но вече за сметка на общината, защото не влиза в проекта по "Региони в растеж". Правим и една детска ясла. Ще ремонтираме една детска градина. Имаме да правим и още една, но понеже докато ремонтираме първата, ще изместим децата в другата. Така че нея ще я започнем малко по-късно, някъде към май месец догодина. И много се радвам, че започна това нещо, защото аз видях детската градина преди ремонта в какво състояние беше. И как няма нищо по-лошо от една детска градина без деца. И се надявам след няколко месеца в тази обновена сграда отново да има детски гласове.

Общата стойност на тези обекти?

7,6 млн. лв. е стойността за образователна инфраструктура.

А кои проекти, изпълнени през годината, са най-важни?

Направихме една изцяло нова улица в Търговище. Средствата бяха по постановление на Министерския съвет. Съединихме центъра на града с един от големите квартали, където е болницата. Там се оформи изцяло нова икономическа зона с магазини и един много красив булевард. В момента все още няма име, защото е от няколко стари улици. Общинският съвет трябва да вземе решение за именуването му. В момента тече ремонт на тренировъчната спортна зала, в която тренират над 400 деца. Тя също до май месец ще бъде приключена. Изпълняват се по "Региони в растеж" и линейните обекти. Почти готово е едното кръгово кръстовище. Започнахме ремонт и на другите улици, но за да не натоварваме движението по празниците, гледаме да ги правим една след друга. Като цяло по ОПРР община Търговище разполага с близо 17 милиона лева.

По видове проекти как са разпределени?

В момента започнахме по образователната инфраструктура и линейните обекти - реновиране на улици, квартали, булеварди (за около 7 млн. лв.). Културната инфраструктура все още не е пусната. Може би догодина ще работим по нея. Тя е за около 3 млн. лв.

С постановление на МС се отпускат на общината 100 000 лв. за архитектурен обект "Мисионис". Какво планирате да се прави?

Това е голяма радост за нас и сме много благодарни. Самото име на град Търговище идва от "тържище". Разкопките ги прави проф. Николай Овчаров. Оказа се, че тук е имало един голям град, голяма крепост, жителите на която са търгували дори с Русия, с Румъния, с много околни държави. Имало е големи сгради, в които се е извършвала търговия най-често на зърнени храни. И понеже градът е свързан с тази крепост, а тя е била още от 14 век, според проф. Овчаров тук ще открием находки както при Перперикон край Кърджали. Наистина е много красиво. Общината отпуска около 35 000 лева всяка година. За следващата 40 000 лв. ще отпуснем. Но трябват и допълнително средства, за да напреднем повече в разкопките. И тогава вече имаме да правим нещо много важно, понеже мястото е държавен горски фонд. То ще бъде прехвърлено в публична държавна собственост, за да можем да кандидатстваме по проекти за историческа инфраструктура. Целта е да подобрим достъпа до там. Подходът е около 700-800 метра, но е труден за определена категория хора.

А теренът колко е голям?

Около 500 декара на целия старинен град, но ние разкопаваме една малка част.

Вероятно за години напред ще има фронт за работа?

Да, разбира се. Той първо е бил древно-римска крепост. След това е бил българска крепост. Разбивана е от най-различни племена. Последният от четирите палежа е бил най-вероятно по времето на цар Иван Шишман, когато турската армия отива към Търновград. И това е била последната крепост, която е спирала нашествениците.

А най-ценните открити находки, за които Вие знаете?

Има множество кръстове, различни съдове от керамика, порцелан и др. Наистина интересни находки.

Как завършва финансовата година за общината?

Изгоря покривът на училище в Търговище

Тази нощ около два часа през нощта е изгорял покривът на Първо основно училище „Христо Ботев” в Търговище.  На място ...

Годината завършва добре финансово. Стремим се по тези европроекти, които изпълняваме, да няма финансови санкции от управляващия орган, понеже те са един от най-големите рискове за развитието на общините. Единствено това е, което ме притеснява. Иначе като събираемост на данъците, на такса битови отпадъци сме си свършили работата. Планът за събираемост към момента е изпълнен на 101%, което за нас е много добре.

Как я постигате?

Хората си плащат данъците, когато вярват на администрацията. Така, че за нас това е една похвала.

Вчера се видяхте с министъра на икономиката. В каква връзка?

8 години затвор за мъж, блудствал с дъщеря си

8 години лишаване от свобода при строг режим ще изтърпи 36-годишен мъж за блудствени действия с 10-годишната си дъщеря. Това съобщиха о...

Когато станах кмет, аз им казвах за моите мечти как да направим улиците, как да тръгнат европроектите. А сега мечтата ми е да направим една индустриална зона край Търговище, за да могат инвеститорите, когато дойдат да преговаряме, директно да им продадем земята, там да има ток, вода, газ, канализация. И те за 5-6 месеца да си подготвят съответната дейност. А не всичко да започва отначало. С министър Караниколов обсъждахме мястото, където ще е много удобно за индустриална зона и почти сме го намерили. Може би ние ще дадем земята като община, а правителството ще предостави средствата за работа в нея.

Като неин ангажимент визирате изграждане на инфраструктурата вероятно?

Да. И гледаме тя да е на такова място, че да има добър ЖП-инфраструктура, защото този транспорт според мен ще се развива в бъдеще като е най-евтин. Ще влязат и ТОЛ-такси, заради които автомобилните превози ще поскъпнат. Гледаме зоната да бъде и по-близо до магистралата. Това е нашата следваща мечта.

Дали отношението на общинската администрация към бизнеса е достатъчно добро според Вас?

Стотици ученици ще участват в Европейския ден за борба с трафика на хора

Повече от 500 ученици от Търговище и Антоново заявиха участие в кампания, във връзка с Европейския ден за борба с трафика на хора, койт...

На заседание през октомври месец приехме наредба за насърчаване на инвестициите. Тя улеснява всякакви инвеститори много по-бързо да могат да минават през административните пречки. Разбира се, съдействаме по всякакъв начин на по-големите инвеститори. Има си Закон за насърчаване на инвестициите, а ние въз основа на него сме приели наредба. Идеята е инвеститорите да я прочетат, да си знаят правата и да си ги изискват после от администрацията.

Как си взаимодействате с Общинския съвет?

В ОбС са пет партии. Винаги има проблеми. Има и политика, но всички сме много отговорни. Много по-отговорни примерно от парламента, понеже аз съм бил и в НС. Там се хвърлят и лични нападки, докато тук сме хора, които се уважаваме. Градът ни е достатъчно малък и не си позволяваме лични нападки. А когато няма лични отношения, политиката си е политика и ние много добре я разбираме.

Отчитате нещо интересно - много сериозен ръст на регистрираните домашни кучета. 4 пъти повече за една година, 8 пъти повече за две. На какво се дължи това?

Задържаха двама мъже, удряли и блъскали полицаи

Полицаи от Търговище са били удряни и блъскани от двама мъже на 19 и 27 години, потвърдиха от Областната дирекция на МВР. При мелето са...

На много голяма активност от наша страна. Започнахме да работим много активно и с организациите, защитници на животните. Активно работим и с Агенцията за безопасност на храните. Нашите експерти минават по вилните зони, по селата. Ангажирани са и кметовете. Обещали сме, че което куче се регистрира от началото, им правихме и безплатно чипиране. Сега чипирането е около 15 лева, което не е много. Искаме да ограничим популацията на безстопанствените кучета.

А с тях как се справяте?

Трудно, както навсякъде. Разширяваме приюта, увеличаваме кастрацията. Единственото, което може да намали броя на безстопанствените кучета е разговори с хората. От хората се забелязва намаление, но за това трябва да минат години. Трябва да се промени мисленето и отговорността на всеки гражданин за всяко животно, което имат. Не е нормално един да отглежда 5-10-15 кучета. Но най-малкото, което трябва да се направи, е всички да бъдат кастрирани и чипирани.

Интервю на Анита Чолакова

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Падна фасадата на мол в центъра на Благо...

Вятърът събори цяла стена на МОЛ Ларго в идеалния център на Благоевград. Паднала е цялата метална обшивка на източната страна на сград...

missing image
Дневен хороскоп за 25 септември

Овен Този вторник бъдете внимателни на пътя. Най-добре избягвайте дейности, свързани с режещи предмети и бъдете внимателни през деня. ...