Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това е доверие за нас от гражданите

4011
Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това е доверие за нас от гражданите
Снимка: Община Търговище

Д-р Дарин Димитров е кмет на община Търговище от 2015 г.Бил е депутат в 42-то и 43-то Народно събрание. 25 години е работил като акушер-гинеколог в МБАЛ – Търговище. Вижте разговора на Actualno.com с г-н Димитров!

Г-н Димитров, избрали сте изпълнители за СМР по образователната инфраструктура. Къде ще се правят интервенции?

Започваме да работим в едно основно училище. Там строително-монтажните работи са за около 2,9 млн. лв, понеже училището е много старо. Даже няма бетонни плочи между мазето и първия етаж, между първия и втория етаж. Ремонтът ще е цялостен - с леене на плочи отвътре, с изолация отвън. Тя е старинна сграда и ще се запази като такава, просто ще е изцяло реновирана. В нея е и кукленият театър на град Търговище. Той също ще бъде реновиран, но вече за сметка на общината, защото не влиза в проекта по "Региони в растеж". Правим и една детска ясла. Ще ремонтираме една детска градина. Имаме да правим и още една, но понеже докато ремонтираме първата, ще изместим децата в другата. Така че нея ще я започнем малко по-късно, някъде към май месец догодина. И много се радвам, че започна това нещо, защото аз видях детската градина преди ремонта в какво състояние беше. И как няма нищо по-лошо от една детска градина без деца. И се надявам след няколко месеца в тази обновена сграда отново да има детски гласове.

Общата стойност на тези обекти?

7,6 млн. лв. е стойността за образователна инфраструктура.

А кои проекти, изпълнени през годината, са най-важни?

Направихме една изцяло нова улица в Търговище. Средствата бяха по постановление на Министерския съвет. Съединихме центъра на града с един от големите квартали, където е болницата. Там се оформи изцяло нова икономическа зона с магазини и един много красив булевард. В момента все още няма име, защото е от няколко стари улици. Общинският съвет трябва да вземе решение за именуването му. В момента тече ремонт на тренировъчната спортна зала, в която тренират над 400 деца. Тя също до май месец ще бъде приключена. Изпълняват се по "Региони в растеж" и линейните обекти. Почти готово е едното кръгово кръстовище. Започнахме ремонт и на другите улици, но за да не натоварваме движението по празниците, гледаме да ги правим една след друга. Като цяло по ОПРР община Търговище разполага с близо 17 милиона лева.

По видове проекти как са разпределени?

В момента започнахме по образователната инфраструктура и линейните обекти - реновиране на улици, квартали, булеварди (за около 7 млн. лв.). Културната инфраструктура все още не е пусната. Може би догодина ще работим по нея. Тя е за около 3 млн. лв.

С постановление на МС се отпускат на общината 100 000 лв. за архитектурен обект "Мисионис". Какво планирате да се прави?

Това е голяма радост за нас и сме много благодарни. Самото име на град Търговище идва от "тържище". Разкопките ги прави проф. Николай Овчаров. Оказа се, че тук е имало един голям град, голяма крепост, жителите на която са търгували дори с Русия, с Румъния, с много околни държави. Имало е големи сгради, в които се е извършвала търговия най-често на зърнени храни. И понеже градът е свързан с тази крепост, а тя е била още от 14 век, според проф. Овчаров тук ще открием находки както при Перперикон край Кърджали. Наистина е много красиво. Общината отпуска около 35 000 лева всяка година. За следващата 40 000 лв. ще отпуснем. Но трябват и допълнително средства, за да напреднем повече в разкопките. И тогава вече имаме да правим нещо много важно, понеже мястото е държавен горски фонд. То ще бъде прехвърлено в публична държавна собственост, за да можем да кандидатстваме по проекти за историческа инфраструктура. Целта е да подобрим достъпа до там. Подходът е около 700-800 метра, но е труден за определена категория хора.

А теренът колко е голям?

Около 500 декара на целия старинен град, но ние разкопаваме една малка част.

Вероятно за години напред ще има фронт за работа?

Изгоря покривът на училище в Търговище

Тази нощ около два часа през нощта е изгорял покривът на Първо основно училище „Христо Ботев” в Търговище.  На място ...

Да, разбира се. Той първо е бил древно-римска крепост. След това е бил българска крепост. Разбивана е от най-различни племена. Последният от четирите палежа е бил най-вероятно по времето на цар Иван Шишман, когато турската армия отива към Търновград. И това е била последната крепост, която е спирала нашествениците.

А най-ценните открити находки, за които Вие знаете?

Има множество кръстове, различни съдове от керамика, порцелан и др. Наистина интересни находки.

Как завършва финансовата година за общината?

Годината завършва добре финансово. Стремим се по тези европроекти, които изпълняваме, да няма финансови санкции от управляващия орган, понеже те са един от най-големите рискове за развитието на общините. Единствено това е, което ме притеснява. Иначе като събираемост на данъците, на такса битови отпадъци сме си свършили работата. Планът за събираемост към момента е изпълнен на 101%, което за нас е много добре.

8 години затвор за мъж, блудствал с дъщеря си

8 години лишаване от свобода при строг режим ще изтърпи 36-годишен мъж за блудствени действия с 10-годишната си дъщеря. Това съобщиха о...

Как я постигате?

Хората си плащат данъците, когато вярват на администрацията. Така, че за нас това е една похвала.

Вчера се видяхте с министъра на икономиката. В каква връзка?

Когато станах кмет, аз им казвах за моите мечти как да направим улиците, как да тръгнат европроектите. А сега мечтата ми е да направим една индустриална зона край Търговище, за да могат инвеститорите, когато дойдат да преговаряме, директно да им продадем земята, там да има ток, вода, газ, канализация. И те за 5-6 месеца да си подготвят съответната дейност. А не всичко да започва отначало. С министър Караниколов обсъждахме мястото, където ще е много удобно за индустриална зона и почти сме го намерили. Може би ние ще дадем земята като община, а правителството ще предостави средствата за работа в нея.

Като неин ангажимент визирате изграждане на инфраструктурата вероятно?

Стотици ученици ще участват в Европейския ден за борба с трафика на хора

Повече от 500 ученици от Търговище и Антоново заявиха участие в кампания, във връзка с Европейския ден за борба с трафика на хора, койт...

Да. И гледаме тя да е на такова място, че да има добър ЖП-инфраструктура, защото този транспорт според мен ще се развива в бъдеще като е най-евтин. Ще влязат и ТОЛ-такси, заради които автомобилните превози ще поскъпнат. Гледаме зоната да бъде и по-близо до магистралата. Това е нашата следваща мечта.

Дали отношението на общинската администрация към бизнеса е достатъчно добро според Вас?

На заседание през октомври месец приехме наредба за насърчаване на инвестициите. Тя улеснява всякакви инвеститори много по-бързо да могат да минават през административните пречки. Разбира се, съдействаме по всякакъв начин на по-големите инвеститори. Има си Закон за насърчаване на инвестициите, а ние въз основа на него сме приели наредба. Идеята е инвеститорите да я прочетат, да си знаят правата и да си ги изискват после от администрацията.

Как си взаимодействате с Общинския съвет?

В ОбС са пет партии. Винаги има проблеми. Има и политика, но всички сме много отговорни. Много по-отговорни примерно от парламента, понеже аз съм бил и в НС. Там се хвърлят и лични нападки, докато тук сме хора, които се уважаваме. Градът ни е достатъчно малък и не си позволяваме лични нападки. А когато няма лични отношения, политиката си е политика и ние много добре я разбираме.

Задържаха двама мъже, удряли и блъскали полицаи

Полицаи от Търговище са били удряни и блъскани от двама мъже на 19 и 27 години, потвърдиха от Областната дирекция на МВР. При мелето са...

Отчитате нещо интересно - много сериозен ръст на регистрираните домашни кучета. 4 пъти повече за една година, 8 пъти повече за две. На какво се дължи това?

На много голяма активност от наша страна. Започнахме да работим много активно и с организациите, защитници на животните. Активно работим и с Агенцията за безопасност на храните. Нашите експерти минават по вилните зони, по селата. Ангажирани са и кметовете. Обещали сме, че което куче се регистрира от началото, им правихме и безплатно чипиране. Сега чипирането е около 15 лева, което не е много. Искаме да ограничим популацията на безстопанствените кучета.

А с тях как се справяте?

Трудно, както навсякъде. Разширяваме приюта, увеличаваме кастрацията. Единственото, което може да намали броя на безстопанствените кучета е разговори с хората. От хората се забелязва намаление, но за това трябва да минат години. Трябва да се промени мисленето и отговорността на всеки гражданин за всяко животно, което имат. Не е нормално един да отглежда 5-10-15 кучета. Но най-малкото, което трябва да се направи, е всички да бъдат кастрирани и чипирани.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЪРГОВИЩЕ:

ВАС отмени избора на обвинения Ешреф Ешрефов за кмет на Омуртаг

Учител в Търговище събори дете от стола с шамар

Задържаният за убийството в Търговище е изхвърлил дрехите си след инцидента

Омуртаг отново на режим - вода само по 4 часа седмично

От раз: Дарин Димитров от ГЕРБ печели нов мандат като кмет на Търговище

Делян Пеевски в Търговище: Очаквам пълна мобилизация на изборите в неделя, залогът е доверието на нашите избиратели*

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Търговище

Близо 200 000 литра питейна вода стигнаха до Омуртаг заради бедственото положение

Кметът на Търговище: Градът беше помлян от силна буря

Пожарникари спасиха мъж, паднал в 10-метров кладенец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com