Кой печели от избори 2 в 1? Елена Дариева в Студио Actualno (ВИДЕО)

11430

Край на преговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" обяви номинираната за премиер Мария Габриел на брифинг в централата на партията вчера (24 март) следобед и се обяви за избори. Отиваме ли на предсрочни избори и какво ни очаква там? Отговор на този и други въпроси търсим в Студио Actualno от социолога Елена Дариева

Тя започна анализа си с думите, че според направените проучвания 43% от обществото са били "за" ротация да се случи и сценарият с предсрочни избори да бъде избегнат. На обратното мнение са около 30%.

"На база на тези данни ние казвахме, че за страната е по-добре това да се случи, защото новите избори ни отдалечават от стратегическите цели, които България си е поставила - пълноправно членство в "Шенген", приемане на еврото от началото на следващата година и т.н. Всичко това се отдалечава и то в незнайно каква перспектива", каза Дариева. Още: Теменужка Петкова: Няма вариант за кабинет с втория мандат

По думите ѝ очакванията са, че с втория и третия мандат няма да се постигне съгласие и логиката води натам, че отиваме към нов парламентарен вот.

ГЕРБ и опозицията печели при избори 2 в 1?

Според социолога не бива да бъде стигматизиран инструмент на демокрацията, каквито са изборите. "Те са шанс за волеизявление от страна на избирателите", категорична беше Дариева.

Кой има интерес да се проведе вот 2 в 1 - за европейски парламент и предсрочни парламентарни избори? На този въпрос тя отговори категорично - ГЕРБ и опозицията.

"Данните показват, че политическите сили от това да се съберат вотовете, са ГЕРБ и партиите от опозицията. Защо? Те имат интерес, защото електоралната мобилизация за евровота сред тези политически субекти е по-ниска", обясни Дариева. Още: Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

Според нея избирателите на ГЕРБ в по-ниска степен декларират готовност да гласуват на евровота, защото този електорат се вълнува повече от вътрешнополитическите теми. ЮТе имат интерес по мандатните райони да бъдат добре представени, в българския парламент да бъдат добре представени, защото се надяват на едно добро сътрудничество с централната власт. Но на евровот интересът е по-нисък. Същото регистрирахме и при партиите в опозиция - "Възраждане", БСП и т.н.", обясни още тя.

"От друга страна, електоратът на "Продължаваме промяната - Демократична България" показваше през февруари едно доста добро ниво на мобилизация, до степен, че когато се говори за ерозия в електоралните дялове - това е силно преувеличено. Ако на евентуални парламентарни избори разликата е около 5%, то при европейски избори тази разлика се свиваше до нива на стандартната грешка", допълни още Дариева.

Защо преговорите се провалиха и кои граници бяха прекрачени от двете страни - вижте в пълното интервю с Елена Дариева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю