Кукловод: В живота най-лесно се дърпат конците на неуките и непросветените

16063
Кукловод: В живота най-лесно се дърпат конците на неуките и непросветените
Снимка: "Дядовата ръкавичка" - ДКТ - Пловдив

Из дебрите на тайната професия на кукловода се впуснахме с актьори от Държавен куклен театър (ДКТ) - Пловдив. Срещаме се с Емилия Копчева. Тя работи дълги години в пловдивския куклен театър и казва, че все повече се влюбва в това изкуство. С нея си поговорихме за обичта към работата, за воденето на куклите, за дърпането на конците, за връзката между реалния живот и кукления театър. И още, и още...

Здравейте, г-жо Копчева!
Кажете ни, трудно или лесно е да бъдеш кукловод и защо?

Приятно ми е да се запознаем, уважаеми читателю. Казвам се Емилия Копчева и съм актриса в Държавен Куклен Театър - Пловдив. Преди много години, още в миналия век, в мен проблесна светлинката на любопитството. След това се омаях от визията и същността на кукления театър. У мен бе посято семенцето на театралното вълшебство. И тръгнах по пътя към това изкувство. Той бе изпълнен с предизвикателства, всеотдайност и неспирна любознателност. Не успях да порасна. Малкото дете в мен живее и много, много иска да играе и щурее и аз изпълних желанието и мечтата му. Къде? На най-точното място. Това е Царството на приказките и по точно - сцената на вълшебствата и магиите в кукления театър.

Каква е тайната - как успявате да раздвижите в координация две ръце и 10 пръста едновременно - къде се крие тайната?

Старозагорският куклен театър с нова премиера

“Алиса в страната на чудесата” е ной-новата премиера за деца та Държавен куклен театър - Стара Загора. Драматизацията  ...

Първо, на лист хартия се запознавам с приказката и героите. След това, най-големият и важен магьосник в театъра - режисьорът - ни въвежда в историята и разпределя ролите. И внимание!!! Моментът със срещата ми с куклата. Той е невероятен. Тя стои неподвижна пред мен, не я познавам, гледа ме опулено и мълчи. Леко се притеснявам. Дори мъничко се страхувам, но бавно и уверено пристъпвам към нея. Минавам внимателно зад куклата, за да не я притесня или уплаша и леко я погалвам. След това хващам едната ръчичка, после другата и леко ги раздвижвам. Вече ми каза: "Здравей!". Идва ред на крачетата. Ляво, дясно, ляво, дясно... Трудно ѝ е да проходи. И аз, и тя леко се паникьосваме, но аз ѝ давам кураж, че ще се справим. После раздвижвам главата, след това очичките - поглед нагоре и надолу. Следват носле, уста, вежди. Ето тя мига и ми смига. И не спираме! Всеки ден се упражняваме. Падаме, ставаме, залитаме, блъскаме се, бягаме бързо, ходим бавно на пръсти така, че никой да не ни чуе. Ако тя плаче, и аз плача. Тя се смее и аз се смея и ето ни тя и аз заедно, едно цяло. И се започва приключението. Бием се с дракони, изкачваме планини, губим приятели и сме сами. Пеем и танцуваме, плачем и се страхуваме. Но винаги знаем, че сме заедно. Не сме сами и доброто винаги ще победи!

Защо го правите, защо решихте да учите и работите точно това?

Сега ще споделя моята тайна, затова как го правя. Първо, не ме е страх! Второ и трето, много обичам приказките и куклите. И четвърто и пето, страшно силно вярвам в кукленото изкуство и в това, което правя. Май съм щастливка, а? Работила съм с основните системи кукли, а това са марионетки, ръкавични, естрадни и импровизирани. Всички те са специфични и интересни за работа. В началото е трудно, но след това, стават безкрайно любими.

Къде и каква беше първата ви изява - какво беше усещането?

За първи път започнах работа с марионетки в Детски куклен театър (ДКТ) - Русе, като стажант-актриса. Там изиграх първата си професионална роля на малката кибритопродовачка, под режисурата на професор Дора Рускова - следващият незабравим за мен учител, в чийто клас завърших и специалността "Актьорско майсторство за куклен театър". Благодаря Ви, професоре! Тогава се отприщи вълната от спектакли в Куклените театри в Русе, София, Ямбол. И спрях в Пловдив. Тук срещнах моя принц Димитър Николов. С него сме заедно в приказките. Прекрасен актьор и баща на нашите две деца - принц Матей и принцеса Маргарита.

Варненският куклен театър е заплашен от наводнение заради нагла кражба

Неизвестни задигнаха 20 кв. метра медни листи от покривната конструкция на Кукления театър във Варна, информира Topnovini.bg. Наглата к...

Кой е любимият Ви герой и кой харесвате най-малко и защо и коя е най-трудната и съответно - най-лесната Ви кукла (образ) досега?

Обичам всичте си роли. Нямам много или малко любими. Във всяка от тях съм оставила частица от себе си. В малката кибритопродавачка, малката баба Яга, чудовището от гардероба, Палечка, Бил и мама крокодил, змии, гущери, мечета, кученца, маймунки, още принцеси и принцове и още, и още... Любими, забавни, смешни и щури. В името на най-прекрасната публика на земята, малки и пораснали деца. За тяхната усмивка, внимание и реакция винаги ще играя! Не искам и не мога да си представя живота без куклен театър. Натъжава ме, когато го използват, за да опишат толкова грозни страни от житейския път на големите лъжци, но и това ще отмине. Искам много да благодаря на моята майка, без която нямаше да мога да изкажа нито ред от тези мисли, и без, която те нямаше да са реалност. Благодаря, мамо, и да знаеш, че не бързам да порасна, има време!

Кои конци в живота се дърпат най-трудно и защо?

Смятам, че в реалния живот най-лесно се дърпат конците на неукия и непросветен човек. А също така и на възпитания без ценности и вяра. И ако тези фактори се съчетаят, наистина е страшно и дърпането на конци е начин на живот. На теб ти дърпат конците, ти се опитваш да дърпаш нечий. Т.е. това е един омагьосан кръг в, който се изгубваш, и си вечно нещастен и недоволен. Но актьорът дърпа конци и води кукла от дърво, пластмаса и друга нежива материя. Но дърпането на конци на живите и разумни човеци според мен е страшно, то води към война.

Ателие 313 представя актуален прочит на приказката "Хензел и Гретел" с трупата на Драматично-куклен Театър "К. Величков", Пазарджик

Театър Ателие 313 кани почитателите на кукленото изкуство да се насладят на един нов и актуален прочит на приказката „Хензел и Гр...

Коя ситуация, случка, действие или друго от живота в България в момента бихте оприличили на куклен театър и защо?

Животът днес не е лесен! Винаги е имало и ще има трудности и предизвикателства. За да се справим по-добре, за да намираме верния път, го има изкуството театър. Не за да оприличаваме живота си с него, а да намираме себе си в него, да се учим и обогатяваме, да съпреживяваме, да пътешестваме и неспирно любопитстваме и още емоции и чувства, от които ние, хората, имаме нужда. И особено, когато ги показваме на подрастващите, когато ги възпитаваме у тях, тогава никой няма да им дърпа конците. Днешна ситуация в България е също много трудна, нелека. Не бих я оприличила с куклен театър, а по-скоро театърът, сцената, куклите, вечните  и изконни истини в приказките, ми помагат да изляза от трудна ситуация и да продължа напред.

Пренасяте ли понякога театъра в реалния живот - може да посочите и пример?

Например, при децата една такава ситуация е, когато не искаха да ходят на зъболекар. От страх, естествено. Тогава им изиграх едно човече на име Чук, което живее в техните зъбки и не просто си живее, но прави големи пакости там. Строи си къщи и ги пълни с бонбони и шоколад, но тогава зъбчето боли и моли за помощ. В този момент идва най-добрият чичко на света - зъболекарят, който помага и учи как да прогониш завинаги Чук. Има и още такива ситуации, та чак и до днес, когато те са младежи. Но актьорските етюди продължават, защото и малки, и големи обичат "забавно" и "приказно" да се поучават. Така е и леко, и приятно, и истинско. И най-вече - много забавно. Е, аз го мога, но имам още какво да уча.

Интервю на Атанаска Маркова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю