Л. С. Хилтън: Женските образи в литературата все още се подчиняват на определени правила, исках да ги наруша

4964
Л. С. Хилтън: Женските образи в литературата все още се подчиняват на определени правила, исках да ги наруша
Снимка: Хермес

Л. С. Хилтън завършва Оксфорд, а след това учи история на изкуството в Париж и Флоренция. Пише статии за големи ежедневници и модни списания, работила е като преводач, арткритик и радиоводещ. Автор е на няколко исторически романа и биографии. След развода си с третия си съпруг – италиански композитор, живее с дъщеря си – Отавия, в Лондон. Тя е носителка на наградата „Автор на 2016 г.“ на списание „Глемър“.   Книгата ѝ "Маестра" излиза у нас на 14 юли, благодарение на издателство "Хермес" и някои я определят за по-скандална от "50 нюанса сиво".  Ето какво споделя за себе си и работата си Л. С. Хилтън.

Разкажи ни за книгата накратко

Джудит Рашли е амбициозна асистентка в аукционна къща. Когато я уволняват, защото се опитва да разкрие измама, тя се обръща към стария си приятел – Гнева. От Лондон до Френската ривиера Джуди преследва мечтите и плановете си, като междувременно става безмилостна.

Джуди наистина претърпява огромна трансформация. Какво те вдъхнови да създадеш образа ѝ?

Много ми се искаше да създам героиня, която е безцеремонна във всяко отношение. Струва ми се, че женските образи в литературата все още се подчиняват на определени правила и ми беше любопитно какво ще се случи, ако ги наруша.

Какви проучвания направи, за да опишеш света, в който попада Джуди?

Писах части от романа на Френската ривиера и дори имах късмета да отседна на няколко яхти! Също така пътувах до Женева, за да се срещна с банкер, а британски войник ми обясни някои подробности за оръжията и, разбира се, отделих доста време да снабдя Джуди с подобаващ гардероб!

Защо избра света на изкуството да бъде основна сцена в романа?

Искам да подчертая, че романът е изцяло художествена измислица, но преди години за кратко бях стажантка в аукционна къща и някои аспекти от работата са ми познати. Изкуството е важно за Джудит, особено Италианският ренесанс и художничката Артемизия Джентилески.

Кога за пръв път разбра, че искаш да си писателка?

На 11 години вече имах публикувани творби – кратки любовни истории за списание „Джаки“, за които ми платиха 50 лири. Знаех, че точно с това ще се занимавам, но често ми се иска да бях избрала по-надеждна професия.

Кой или какво е оказало най-силно влияние върху творчеството ти?

"Маестра" - по-скандална от "50 нюанса сиво" !

Джудит Рашли е асистентка в престижна аукционна къща в Лондон. Образована и с изискани маниери, тя иска да е добро момиче с кариера в о...

Лейди Антония Фрейзър е фантастичен, много вдъхновяващ ментор. Комбинацията от научни проучвания и остроумна проза в творчеството й са това, към което винаги съм се стремяла.

Коя е най-голямата ти страст?

Знам, че четенето е скучен отговор, но не мога да си представя живота си без книги. Освен това обичам пътешествията, готвенето и ездата.

Каква е тайната ти за успешна писателска кариера?

Не се считам за успяла писателка. Късметлийка съм, много голяма късметлийка, но не и успяла.

Откъс от романа "Ева" на Уилям Пол Йънг

1. Намерена   Понесен от приливните вълни на безмълвни утринни молитви и чисто удивление, Йоан Събирача седеше облегнат на едно ...

Как преминава обичайният ти ден? Следваш ли определен график на писане?

Трябва да съм много дисциплинирана, защото покрай дъщеря ми имам малко време за писане. Обикновено я водя на училище, ходя на фитнес, след което пиша, докато дойде време да я взема след часовете. Обичам тишината и не работя в библиотека или кафене, защото не мога да се съсредоточа, когато има хора около мен.

Върху какво работиш в момента?

Довършвам следващите две книги с Джудит и след това ще се заема с превода на „Нана“ от Емил Зола.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю