Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

1839
Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно
Снимка: Издателство "Хермес"

На 2 април излиза новата книга на Лилия Старева - "Сватбата - празник на празниците в българския семеен календар", издателство Хермес. Вижте интервю с авторката, която разкрива кои са тайните на българската сватба.

Г-жо Старева, на 2 април излиза новата ви книга, посветена на едно от най-радостните събития в живота – сватбата. Какво казват предците ни за този празник на празниците? Каква мъдрост е събрана във фолклорните ни сватбени традиции?

Българската сватба е комплекс от ритуали, в който се преплитат вълшебен мит, народна вяра и практически опит. В своята единност те са мъдър съвет към младите как най-безопасно и щастливо да преминат от един период на живота си в друг – този, който оттук нататък ще е животът за тях. Да сменят ролите, социалния си статус, задълженията и отговорностите. Почти като ново раждане е. Особено това важи за невестата, която сменя дома си, приема нови родители, очаква се да даде живот, да стане майка. В този граничен момент народът ни е извикал на помощ вълшебства от цялата природа – зеленина, цвят, плодородие, любовта и благослова на всички роднини и близки на младоженците. Целият празничен ритуал представя ценностната система на старите българи. Разказва и показва в действия, песни, цветове и думи това, което са разбирали като добро живеене. И какво се прави, за да има любов и сговор, да се родят много и хубави деца, да се почитат родителите, да се усети шепотът на дървото, цветята, вятъра. Как с ум, труд и доброта младите да съградят едно ново цяло. Жената да се превърне в душата, мъжът – в темела на новия дом.

Още: Излиза новата книга на Лилия Старева - "Сватбата - празник на празниците в българския семеен календар"

В традиционната българска сватба наблюдаваме висока степен на ритуалност, като голяма част от нея е неприложима в съвременния свят. И все пак, кои обичаи можем да спазим при организирането на празника днес?

Такъв синтез и многообразие наистина не е възможен днес. Вълшебството на мита и приказката сме оставили сякаш само за децата ни. Природата все по-малко ни говори. Интернет и Гугъл все повече изместват мъдрата книга на предците ни. И все пак, ако знаем символите в ритуала, усещането за мига ще е различно дори в най-познатите и разпространени ритуали. Понякога е достатъчно само да пренаредим сценографията. Да бъде днешният интериор, облекло, място на празнуване. Вместо в дома на момъка например все по-често в градски условия посрещането на новата двойка става в ресторант. Много по-важно е да разберем смисъла и посланията зад всяко действие.

Венчавката е овенчаване. Затова и на главите на младоженците се поставя венец. Но това не е обикновен венец, той е магически символ, създава нов порядък, предпазва от зло, пренася слънцето в бита и живота, знак е за святост и съвършенство. Когато е от цветя, пренася тяхната красота и свежест. Когато основата му е от лозова пръчка носи плодородието и живота, които символизира. Ако младите знаят и вярват в магическата му сила, ще усещат по различен начин светостта на мига да бъдат овенчани.

Знаем, че да плиснеш вода пред едно ново начало, е добре. Водата не само значи „да върви по вода“, тя ще защити, изчисти от всяко зло. В сватбата е постоянен реквизит, лее се с вдъхновение в магическите ритуали, осигурява сполука при годежа, при излизане на момичето от бащиния дом, при пристъпянето й в дома на младоженеца.

Още: Сорая Лейн: Най-важното за мен е да помогна на хората да избягат от случващото се в живота

Защо невестата се носи на ръце? Защото е обещание, че така ще бъде във всички идващи дни? Не само. В митологичен план тя идва от небитието, пристъпва между световете и все още е в опасност. Стъпването на прага е нейното второ раждане. Върви към дома по ново бяло платно, кърпа или конец, бяла вълна, черга с мартеница, шарено платно от торба за хляб (наричат го „комат“). Всяка крачка е като благослов и наричане. Такъв е смисълът и на пътеката, в която влизат младите в ресторанта. Пътят по такава пътека-граница е сакрален и предците ни са го усещали така. Но може и да е само простряно бяло платно, по което се стъпва. По-вероятно е това да се случва днес.

Подобно на уважавания фолклорист акад. Петър Динеков разглеждате сватбата като „народна драма“. Какъв смисъл влагате в този термин?

Аналогията е съвсем директна. Сватбеният обреден комплекс е сбор от ритуали, организирани в сценарий, обхващаш всички елементи от структурата на драматургичния жанр.

Както във всеки театрален сценарий, „артистите“ имат свои роли, избрани специално за тях. Колкото по-добре ги изпълняват, толкова по-силно въздействат.

Още: Откъс от "Италианската балерина", Сорая Лейн

За разлика от съвременния театър, народната драма „Сватба“ има сакрално звучене, героите в тях са митологични и имат важна задача – да съградят дом за двама и той да е светъл, здрав, пълен с любов, деца и радост! Ритуалите разказват приказка за един добър нов живот. Всеки жест, действие, дума е символичен знак, благославя за обич, плодовитост, здраве, предпазва от лош поглед, завист, беда.

В процеса на събиране на информация сигурно сте попаднали на безброй прелюбопитни ритуали, вярвания, привички. Можете ли да споделите с читателите някой отличаващ се с колорита си обичай?

Трудно ми е да извадя един от множеството вълшебни ритуали. Да погледнеш през пръстен любимия, за да затвориш любовта, да изядете съвместно червена ябълка, за да са здрави и красиви децата ви, да се оглеждате в мига на щастие, за да се огледа и удвои щастливият миг, да омесиш хляб с нашепвани над него съдбовни наричания за хубави дни и години, да поставиш в брашното зелена клонка и да предизвикаш здраве и дълъг живот, да отпратиш беди и лоши очи чрез защитен знак, извезан върху сватбената премяна... Наистина са много.

Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е любопитно, интересно и важно.

Още: "Италианската балерина" - история за слънце, вино и любов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю