Майдан на Балканите? Русия няма да го позволи без кръв: Говори Руслан Трад (ВИДЕО)

22933

Протести избухнаха в Белград в края на миналата година с искане за касиране на парламентарните и местните избори. Обвиненията към управляващата партия са, че незаконно е докарала автобуси с хора от други региони и от чужбина, за да гласуват в сръбската столица. Републиканската избирателна комисия обаче отхвърли петицията на опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“ за анулиране на изборите, на които партията на президента Александър Вучич постигна убедителна победа.

Какво се случва в западната ни съседка, доколко ни засяга пряко и колко силна е позицията на Русия в Сърбия? В Студио Actualno отговори на тези въпроси даде Руслан Трад – журналист, международен анализатор и изследовател към Атлантическия съвет.

Още: След изборите: Протестиращи влязоха в сградата на РИК в Белград (ВИДЕО)

Трябва ли да се притесняваме?

"Сърбия е изключително важна за България, за НАТО и за ЕС. Когато добавим руската намеса там, трябва още повече да ни касае, предвид сложността на войната в Украйна и напрежението в Черно море. Когато се тресе Сърбия, да, може нас да не ни удари по начин, по който ще удари Босна или Косово, но би се отразило. Защото все още има много силно руско присъствие (в България - бел. ред.), което би използвало събития в Сърбия, за да нагнетява антинатовски настроения, анти-ЕС настроения", смята анализаторът.

Самата манипулация в Сърбия не е само по време на изборите, а е постоянна, каза Трад. "Вучич е установил много добра система за медийна манипулация. Той използва съществуващи проблеми като Босна и Херцеговина и проблемите в Косово, но това, което се видя, е, че на хората просто им писна Сърбия да е в периферията както на руския, така и на европейския свят".

Още: Хиляди протестиращи в Белград щурмуваха парламента, полицията използва сълзотворен газ (ВИДЕА)

Как се стигна дотук?

Днешната политическа обстановка в Сърбия, по думите му, е продукт на няколко процеса, включително случилото се в Косово през септември, когато 30 нападатели убиха косовски полицай и се барикадираха в манастир. Групата бе съставена от бивши военни и младежи от сръбската общност в Косово. "Трябва да ни тревожи факта, че Вучич смята да създава милиция като (военизираната ирландска групировка - бел. ред.) ИРА в Северно Косово. Това беше тест как ще реагират косовската полиция, натовските войски, международната общност. Белград гледа и към България, защото тя участва с основни мисии в Косово и Босна и Херцеговина", смята Трад.

Още: Червени картони за Вучич в Белград: Какво се случва на протестите в Сърбия? (ВИДЕА)

"Всички тези процеси водят до днешната ситуация, в която Русия хем е партньор, хем иска да бъде основна движеща сила във вземането на решения в Белград. А пък Белград иска да бъде независим от руските интереси. Вучич опитва да балансира между Китай, европейски сили и Русия, но не се получава, защото Русия има най-силната инфраструктура в района", добави той.

По думите му - тази двойствена политика ще действа само до един момент. "Москва ще иска повече от Белград и ще го изисква със сила. Излизането от този цикъл няма да е безкръвно. Можем да видим изстъпления по площадите на Белград, а и не само в Белград. Опозицията неслучайно предупреждава, че няма да спре въпреки всичко. И през тази година ни очакват новини от Западните Балкани, които ни вълнуват пряко", твърди Руслан Трад.

Руската пропаганда в Сърбия и у нас

Руслан Трад твърди, че Балканите са едни от буферите, където се сблъскват интересите на големите държави. Според него Сърбия е плацдарм за Русия за разпространение на антиевропейска пропаганда и за разузнаване в полза на Москва. "Русия, която е блокирана на територията на ЕС, през Сърбия провежда кампания с таргетирана реклама – през банери можеш да стигнеш до (санкционираната телевизия) Russia Today. Чрез Сърбия се създават и свързани с Russia Today сайтове. Русия използва Сърбия като аванпост за събиране на разузнавателна информация, включително срещу България. Срещу връх Ком има руска инсталация, която наблюдава движение на натовски сили в Румъния, България и части от Гърция. В Ниш например Русия изгради т.нар. хуманитарен център. Дори охраната там е руска", каза Трад.

Още: Какво е Ивицата Газа: Обяснява Руслан Трад

По думите му - Сърбия събира разузнавателна информация в полза на Русия и тя се използва включително в контекста на войната в Украйна и войната в Израел.

Как и българите стават жертва на дезинформация, идваща от Москва, гледайте във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю