Централен Белград е блокиран от протестиращи

3210
Централен Белград е блокиран от протестиращи
Снимка: Getty Images

Ученици, гимназисти и студенти, обединени около инициативата "Борба", продължават 24-часова блокада пред Министерството на държавната администрация и местното самоуправление в Белград, предаде БГНЕС.

Студентите разпънаха палатки. Някои от тях свирят на китари, други четат книги. Протестиращите искат достъп до избирателните списъци, за да започне разследването на фалшификациите по време на изборите на 17 декември, включително за организирано превозване на избиратели "фантоми" от Република Сръбска и Северно Косово, които да гласуват на изборите в Белград.

За втори път в рамките на една седмица студенти блокират част от централните улици на сръбската столица, за да изразят недоволството си. Този път блокадата, която започна от 12:00 местно време (13:00 ч. българско), ще продължи 24 часа, а организаторите получиха подкрепа от страна на редица организации и някои обществени личности.

"Целта на днешните блокади, както и на предишните, е да говорим с хората, да ги съживим и да ги информираме за проблема в целия този изборен процес", заяви Иван Биелич, активист и един от организаторите на блокадите.

Блокадата се провежда на място, което е в близост до Центъра за спешна помощ, поради което студентите обявиха, че ще оставят средната лента свободна, за да могат линейките да преминават нормално, което беше съпроводено с аплодисменти от събралото се множество.

"Не живеем в демократична държава. Имаме право на избори, които се провеждат в съответствие със закона, но случаят не е такъв. Ние сме тук, за да променим нещата към по-добро, не искаме да живеем в държава, управлявана от хора, които се грижат само за собствените си интереси", каза Кристина Йованович, участничка в блокадите и студентка във Филологическия факултет.

Инициативата "Проглас", която обединява обществени фигури от различни области, обяви голям митинг утре, 30 декември, в Белград. Хората от днешния палатков лагер ще се присъединят към голямата демонстрация след 12:00 ч. местно време. Адвокатът Божа Прелевич ще изнесе публична лекция за това "какво се случва, ако ни арестуват."

По-рано студентите блокираха офисите, електронните пощи и телефоните на Министерството на държавната администрация, както и този на министър Александър Мартинович от управляващата "Сръбска прогресивна партия", на чийто телефонен номер упорито започнаха да звънят.

Припомняме, че международните наблюдатели посочиха в докладите си много сериозни нарушения в изборния ден, но сръбският президент Александър Вучич заяви, че тези избори са били "най-чистите и справедливи досега". Заради нарушенията членове на опозицията започнаха гладна стачка Те настояват за анулиране на изборите в Сърбия заради кражбата на вота, в която обвиняват Вучич.

Протестите започнаха в деня след вота и бяха предимно спокойни до 24 декември, когато демонстранти се опитаха да нахлуят в Скупщината на Белград. Те счупиха входната врата на историческата сграда в центъра на Белград и прозорци, а полицията отговори със сълзотворен газ и арести. Повече от 30 души бяха арестувани, а срещу групата се води разследване. Опозицията твърди, че случилото се е извършено от провокатори, финансирани от Вучич и съюзниците му.

Президентът и премиерът Ана Бърнабич междувременно благодариха на сръбските служби, че са предупредили Белград относно "бунта на опозицията".

Снимки: Getty Images/Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com