Не е забравена: Година след смъртта на Лорина Камбурова представят неиздавани песни на Ross'N Lorina

12473
Не е забравена: Година след смъртта на Лорина Камбурова представят неиздавани песни на Ross'N Lorina
Снимка: Адриана Янкулова-Чапкънова

На 27 май 2021 г. в Москва почина актрисата Лорина Камбурова*. Тя е известна с роли в американски, български и руски филми, както и сериалите „Връзки“ и „Скъпи наследници“. Освен актриса Лорина беше и певица. Тя бе част от бутиковия дует Ross'N Lorina заедно с Росен Пенчев**. На 27 май, една година след смъртта й Росен Пенчев организира концерт, в който ще участват над 10 музиканти, които ще представят уникална компилация от редки и неиздавани авторски песни на Ross'N Lorina в различни жанрове, изпълнени от страхотни музиканти. Събитието ще е еднократно - няма да има турне или каквото и да е продължение. Това е шансът ви да почетете таланта и красотата на Лорина Камбурова, защото тя не трябва да бъде забравена. Ето какво сподели за живота на Лорина и съвместната им работа другата част от дуета Ross'N Lorina Росен Пенчев в интервю за Actualno.com.

На 27 май 2021 г. Лорина Камбурова си отиде едва на 29 години. Наскоро бях гледала филма „Блаженият” с нейно участие – толкова красива, талантлива, сякаш чуплива и в същото време, изпълнена с живот. Признавам, че не знаех, че е певица. Разкажи повече за нея и кариерата й като певица. Актриса или певица беше тя?

Актьорството е комплексно изкуство и много от актьорите пеят добре. Лорина пее от дете, дълго време се борихме с оперната й постановка, която беше неподходяща за песните, които пеехме.

И аз и тя сме хора, които правим това, което ни харесва – независимо за какъв аспект на изкуството става дума. Може би и това е част от причините, които ни събраха в тандема Ross’N Lorina.

Нормално е да не знаеш за Ross’N Lorina, където тя се изявяваше като певица. Това е „бутиков“ дует. Да, надявахме се музиката ни да стане популярна, но не сме правили компромиси, правехме това, което ни е интересно и го правехме с удоволствие.

Мисля, че присъствието ни на музикалната сцена беше за нас поредната роля. Оказа се че не е просто поредна роля, роля, от онези знаковите, които те определят в бъдеще.

Как създадохте тандема? 

Срещнахме се на снимачната площадка на един международен сериал. По това време аз правех други музикални проекти, от време на време започнах да я каня да изпява по една-две песни. В един момент просто седнахме и направихме един куп кавъри и започнахме да ги пеем по софийските клубове. По това време популярен дует бяха само Ша Ша, става дума за 2013-та година. Сега почти 10 години по- късно е пренаселено с какви ли не дуети. До голяма степен това е и наша заслуга.

 

В началото Лорина не можеше да свири на китара, но когато започнах да правя парчета за дуета ни и тя имаше страхотни идеи. Първите й парчета ми ги тананикаше като мелодии и аз оформях хармониите. Постепенно започна да се учи да свири на китара. Първото й самостоятелно парче Old Times така и не го записахме с нея, макар че то фигурираше на почти всеки наш лайв. Сега в новия албум се хванахме с Иван Гатев /популярен като вокала на Контрол/, който има важна роля в създаването на това парче и записахме студийно цялата песен. Наричаме я „Махленски глем джаз“, за Лорина това беше блус парче, направено по блус схема, но всъщност в парчето има всичко, но не и схема, затова аз го наричах ‚Женски блус“, макар че всъщност си е един доста ролингстоунскирокенрол. 

Лорина можеше да прави много неща. Тя беше войник. Най-лошото от живота – смъртта на родителите й я беше научило да се бори сама. Тя говореше свободно английски – и бритишинглиш и американски, с дъщеря ми си говореха на френски - Лорина е завършила френска паралелка, говореше много добре и руски език. Всички фотографи искаха да я снимат – тя беше страхотен модел. Тук е позната от телевизионния екран, но беше снимала и с огромни кинозвезди в холивудски филми снимани в България. Трудно ми е да изброя всичко, което правеше. Идвала е многократно и в моите театрални класове и съм се изумявал на таланта и да пали и зарежда децата, да им казва правилните неща и въобще таланта да преподава. Можеше да стане страхотен преподавател.

Ти лично с какво ще запомниш Лорина? 

Ами, това е доста сложен въпрос. И твърде личен. За да се налага да запомняш нещо или някой, значи, че има опасност да го забравиш, в случая това няма как да се случи.

С какво би искал хората да свързват името й? Какви са били мечтите й?

Това са два различни въпроса. За хората, които я познаваха – това беше най-лъчезарният и забавен човек, можеше да те вбеси, но някак си и да те накара да й простиш всичко. Тя беше способна да направи добро просто ей така, надявам се повече хора да запомнят това нейно качество.

А какви бяха мечтите й? Слушайте парчетата ни и сигурно ще откриете и собствените си мечти в тях. Мечтите на даден човек са нещо лично. За това не мога аз да говоря за нейните мечти.

Единственото, което мога да кажа по-въпроса е, че мисля, че в последните 2-3 години от живота й мечтаеше най-вече да е здрава и да успее да спре болестта си.

Похвално е, че влагаш усилия и време, за да може нейното изкуство да не бъде забравено. Какво те вдъхновява за това?

Това е просто единственото правилно нещо, което трябваше да направя. Не мисля, че може друг да го направи, поне по отношение на музиката.

 

Лорина е много важна част от живота ми и страха от осъзнаването на липсата й ме кара да продължавам да се занимавам с проекта Ross’N Lorina. Но знам, че този концерт на 27-ми май ще е последната страница от тази история. Просто не вярвам, че ще имам повече емоционална сила за това.

На 27 май ще представиш албум, с неиздаваните песни на Ross'n Lorina, наречен "Лорина". В него ще участва и Камелия Тодорова. Разкажи ни повече за проекта.

Албумът е вече напълно завършен, точното заглавие е “Lorina/unreleased songs/”.

В него са включени доработени и реставрирани записи, акустични версии и просто ремастерирани версии на някои от най-знаковите ни песни. Има и неизпълнявани на живо песни като San Francisco (една от последните, които Лорина написа), в която гласът на Лорина е взет от видео запис на смартфон. Около гласът й изградихме цялото парче. Това беше идея, която хрумна на мен и на нашия общ приятел Реймънд Стийрс, който има страхотно студио близо до Велико Търново и с Иван Гатев направихме едно малко пътешествие до там и заедно с Реймънд записахме парчето.

Има и два, да ги наречем - кавъра. Единият, разбира се е на Камелия Тодорова. Тя беше учителка на Лорина в последните години, ментор, приятел. Идеята да я поканя да изпее нейна версия на „Летя сама“ дойде някак естествено. Когато измислях „Летя сама“ през 2015-та, референцията ми беше именно Камелия Тодорова и нейните ранни песни. Не съм предполагал, че в крайна сметка песента ще бъде изпята и от нея.

 

Снимка: Петър Вълчев

За другият кавър изпят от Иван Гатев „Old Times” разказах по-горе.

Пишейки кредитите за албума за обложката на CD изданието /което ще бъде достъпно само на концерта на 27-ми май/ си дадох сметка, че всъщност това е албум, в който са включени цяла епоха от звукозаписни студиа като: ANP Music Production, Pacific Studio, Toxity Studio, Gega Studio, Pirotska 92 и музиканти от най-различни знакови за времето формации и групи: Калин Жечев, Добромир Вълков- Додо, Иван Гатев, Смилен Славстенски /Mr. Smi/, Веселин Веселинов – Еко, Тодор Бакърджиев, Димитър Бакърджиев, Влади Михайлов, Галин Динев, Васил Смоков, Боряна Йорданова…

Албумът щеше да е невъзможен без професионализма и труда на Алекс Нушев, който се зае да пресмеси, дозапише, презапише и мастерира целият материал. Изключително съм благодарен и на моя дългогодишен спътник в музикалните ми проекти Калин Жечев, който композира и дирижира струнния квартет за записа на „Летя сама“ и беше безценен съветник във всяка една стъпка в записите на албума. Също така съм много благодарен и на Райна Гатева, която се зае в последния момент да смеси “Old Times”и “San Francisco”.

Разбира се, албумът нямаше да се случи и без финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“.

На 27-ми май в София Лайв Клуб от 21:00 ч. последователно на сцената ще се качат всички гореизброени музиканти, плюс още за да представим песните от албума. Това ще е и последният концерт, на който ще излезем като Ross’N Lorina Band. Предварителната продажба на билети е в мрежата на eventim, билети ще има и на място, в деня на концерта.

* Лорина Камбурова  завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ през 2014 г. Известна е с ролите си в сериалите "Връзки" и "Скъпи наследници." През 2012 г. участва в 2 от общо 78 серии на българо-турския сериал „Ездачи“, през 2017 г. е в: ролята на Зара в „Нощен свят“, ролята на Адриа в „Кристален ад“, ролята на Бети Хартман в „Тексаско клане: кожено лице“. През 2018 г. играе като Зоуи в „Деня на мъртъвците: кървава линия“ и в „Смъртоносна надпревара – 4: оттатък анархията“ – ролята на жената-нацист. През 2019 г. е в ролята на д-р Санди Петерсон в „Обреченост: анихилация“, а през 2020 г. – в ролята на (не)униформената полицайка Бояна в комедийно-фантастичния руски филм „Любовь и монстры“ („Любов и чудовища“). През 2021 г. е нейният дебют в голямото кино с главна роля във филма „Блаженият“. Неговата премиера е на 25-ото издание на София Филм Фест, а няколко дни по-късно е прожектиран в памет на Лорина.

**Росен Пенчев е актьор, режисьор, музикант, преподавател. Завършил е НАТФИЗ  през 1996 г. Оттогава има множество разнообразни роли в театъра, киното и телевизията. Най-популярният филм, в който участва е „Трансгресия“ на режисьора Вал Тодоров, където си партнира в главната роля с Мария Бакалова. Като режисьор е реализирал над 30 спектакъла. Като преподавател по актьорско майсторство Росен Пенчев е работил 6 години в Югозападния Университет, в последствие преподава в различни театрални и кино школи в София. В момента е ръководител на Независим актьорски клас „БАНДА“. Росен Пенчев има множество роли в дублажа, най-популярната, от които е на Господин Рак в „Спондж Боб“ Композирал е музика за над 15 спектакъла, няколко филмови продукции, бил е вокалист и китарист в различни рок групи като Натюрморт и Natural Born Wizards, Ross&Lorina.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю