Николай Петров, изп. дир. на Billa България: Очакваме новата ни собствена марка да заеме между 6 и 8% дял

110538
Николай Петров, изп. дир. на Billa България: Очакваме новата ни собствена марка да заеме между 6 и 8% дял

Actualno.com разговаря с изпълнителния директор на Billa България Николай Петров за новата собствена марка на компанията и бъдещите й планове.

Разкажете ни малко повече за новата марка продукти на BILLA?

Марката BILLA е символ на качество. Продуктовата линия с марка BILLA, която се предлага отскоро на българския пазар, включва над 110 хранителни продуктa с изключително високо качество в съответните категории, но на цена между 10% и 20% по-ниска от обичайната.

Всеки един продукт с марка BILLA се подбира след редица проучвания и тестове. Първо се определят най-предпочитаните от нашите клиенти марки продукти в съответните категории, след което се обръщаме за мнение към най-големите и утвърдени производители на тези продукти за разработката на продукти BILLA със същото високо качество. Накрая оставяме клиентът сам да избере предпочитания от него продукт и качество, като подлагаме на редица тестове разработените варианти на продуктите.

Продуктовата гама на марката BILLA обхваща и типични за българския пазар вкусове като кисело мляко и сирене. Всички тези български продукти, които са над 40% от всички продукти с марката BILLA, са произведени от утвърдени производители в България. До края на годината имаме планове да стартираме още 11 продукта като кашкавал, лютеница, шунка и други, които отново ще бъдат произведени от водещи български компании.

Как могат клиентите да са сигурни в качеството на продуктите от новата марка?

Компаниите, които са избрани да произвеждат продукти с марката BILLA, са сред най-утвърдените компании на пазара. Те работят според стандартите за качество – IFS, BRC, ISO, HACCP, и са издържали успешно всички проверки, които сме извършили в техните производствени обекти.

В допълнение, ние, в BILLA, имаме вътрешни стандарти за качество, които определят минималните критерии за качество и параметрите за съставките на всеки продукт с марката BILLA. Всички тези стандарти са базирани на австрийския закон за качество на продуктите.

Каква е разликата с другата марка на BILLA – Clever?

В сравнение с другата собствена марка Clever, която предлага най-ниските цени на над 250 артикула на пазара, целта на продуктовата линия BILLA е да предостави продукти с изключително качество, но на значително по-ниска цена.

Какви са очакванията Ви за реализацията на новата марка собствени продукти на BILLA?

Очакваме продуктите с марката BILLA да се превърнат в основна част от ежедневните покупки на нашите клиенти, тъй като вярваме, че клиентите ни ще разпознаят бързо и лесно високото качество и значително по-ниската цена.

Ако трябва да го облечем с цифри, то очакванията през следващата година са новата ни собствена марка BILLA да заеме между 6 и 8% дял от оборота.

Промоциите ли са основното нещо, което привлича клиенти в наши дни?

Промоциите са само един от факторите.

Клиентът много по-често търси сигурност, качество, разумна цена, асортимент и удобство. Все повече хора оценяват отделеното време за пътуване между магазините в търсене на най-добрата цена като ненужна инвестиция.

Затова и супермаркетът наблизо започва да придобива все по-голяма стойност. На това се гради и стратегията на BILLA за подсигуряване на максимално удобство за бързо, качествено и изгодно ежедневно пазаруване във всеки от 86-те магазина в страната.

Какви са пазарните тенденции към този момент на 2013 г. – има ли ръст или спад в продажбите? На какво отдавате съответната тенденция?

Български производители със специални продукти за новата марка BILLA

BILLA България представи новата собствена марка продукти BILLA, част от които произведени от български компании. Марката предлага близо...

От гледна точка на BILLA, ние регистрираме ръст от над 4% в броя клиенти в сравнение с миналата година. Клиентите обаче пазаруват по-малко. И тази тенденция на разумно, фокусирано и обмислено пазаруване е валидна за цялата модерна търговия, чийто дял непрекъснато се увеличава.

Какво е мястото на BILLA сред останалите вериги, представени в България?

BILLA България е най-големият супермаркет в страната от гледна точка на брой клиенти, оборот и пазарен дял. BILLA е и най-старата международна верига супермаркети с най-разпознаваемия бранд, символ на качество на разумна цена, представена в 35 града в страната с над 3500 служители.

Как оценявате икономическата ситуация у нас? Могат ли българите да си позволят да пазаруват качествени стоки, или им се налага да правят компромиси?

Според водещите икономисти България е с бедна, но изключително стабилна икономика, с една от най-стабилните банкови системи в Европейския съюз и с добре контролирани макроикономически параметри. Това, което бих искал да видя в бъдеще, са разрастващи се чуждестранни инвестиции в страната, благоприятните предпоставки за които са налице – нисък корпоративен данък и най-ниската производствена стойност от гледна точка на труда.

Валентин Кичуков, Web Fusion: Прогнозирам драстично намаление на интернет сайтовете

Валентин Кичуков и Валери Терзиев са собственици и създатели на уеб дизайн студио Web Fusion, което тази година отбелязва своя първи де...

Това обаче не е в пряка връзка с консуматорските навици на българина, който е един изключително разумен и компетентен клиент, ориентиран към качествени стоки на добри цени. Само заради ниската цена ние не сме готови да купуваме продукти с лошо качество. Подобни експерименти са правени в нашата компания преди години и клиентите категорично ни показаха, че не пазаруват само в името на ниската цена. В резултат на тези изследвания в BILLA България се изгради строга структура за прецизен контрол на качеството на продуктите от тяхното въвеждане до предлагането им на рафта във всеки един от магазините на веригата.

Какви са бъдещите планове на компанията?

Вярвам в потенциала на България и за това говори експанзионната политика на Billa. Ние инвестираме постоянно в страната и в развитието си, поради което се разрастваме успешно, печелейки все повече клиенти. Само за тази година сме открили 6 нови магазина, последният от които отвори врати преди броени дни на централната пешеходна улица в Бургас. Плановете ни за 2014 нямат промяна – планираме да открием около 7 нови магазина в страната.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю