Няколко приказки за "Жълти стотинки“

1511
Няколко приказки за "Жълти стотинки“

Един от първите проекти на инициатива „Жълти стотинки“ в партньорство с "Виваком" вече е факт – апартаментът в квартал Дружба за младежите, напуснали домовете за сираци, е завършен и дори има своите жители. На откриването беше представено реновираното жилище и анонсираха чека за финансиране на стойност 92 000 лева. Решихме да поговорим с един от основателите на инициативата – г-жа Теодора Колева за дейностите на фондацията, трудностите и бъдещите планове.

Г-жо Колева, разкажете ни чия бе идеята за създаването на инициативата „Жълти стотинки“

Благотворителната кампания бе подета от Vivacom, като вече няколко години компанията я подкрепя. От телекома се свързаха с нас и дадоха тласък на проекта, като споделиха мнението ни, че младите, излизащи от домовете, имат нужда от помощ, за да си стъпят на краката. Това, което ни зарадва допълнително, че освен бизнес партньорство, получихме от тях и чисто човешко отношение. Идеята на програма "Дом Възможност", която управляваме вече от 8 години, идва от една британска организация, която още преди години е планирала хуманитарни дейности в страната ни. Нашата фондация взе модела и го разви, за да го направи адекватен за националните стандарти и политики. Част от финансирането все още идва от Великобритания. Останалата част от средствата набавяме чрез наши анонси в медиите и Facebook. Радваме се, че хората се отзовават, помагат ни и много фирми.

Според вас, как българинът откликва на такъв вид дейности, отворен ли е към благотворителността?

Освен всички фирми, които ни помагат, има доста събрани стотинки от хора като нас. Има отклик, има и доста изпратени смси. Да, може и още, но факт е, че хората помагат и сме благодарни. Някои казват, че все по-малко сме склонни към благотворителност. Вече има много каузи като нашата, а и сякаш това е извън нас – просто нямаме културата и още се учим.

Как се разви инициативата от самото начало до днес? Получи ли се това, което очаквахте?

Началото беше поставено през 2015 година, сега три години по-късно осъзнавам, че всичко стана много бързо. Стартирахме създаването на две жилища и то с инициатива от България. Една голяма компания като Виваком пое щафетата да внесе добрия дух в нашата общност. За нас е голяма чест, че все повече хора ни подкрепят.

Как вие приемате инициативата?

За мен е особено важно, че подобна кампания помага на подобен проблем да придобие смисъл. Често ние сме моста между институциите и реалния живот. Надявам се хората да започнат да мислят за тези младежи, какво става с това момче, което днес е напуснало дома. Никой не знае къде отиват, никой не се интересува, не принадлежат на никой.

Каква е реакцията от другата страна – тази на младежите напускащи домовете?

Юлиян Митов, собственик на Fresh Bar: Успяваме с постоянство и увереност

Юлиян Митов разказва за бизнеса си пламенно, ентусиазирано и… свежо. Това е не е никак учудващо, тъй като той е собственик на F...

За нас би било огромна стъпка те сами да започнат да идват при нас. Винаги им даваме възможност, стига самите те да имат желание. Младежите са между 18 и 25-годишни, объркани са, преживяват своите кризи и пубертета. Често се превръщат в жертви или самите те се възползват от някого.

След получаването на дом на къде? Какво друго прави инициативата за тях?

Когато дойдат при нас преминават през интервюта, за да проверим потенциала им. Някои започват да учат, на други помагаме да намерят работа. Често имат затруднения с работодателите. Когато не стане на едно място, продължаваме да търсим друго – постоянно сме до тях, не ги оставяме. Опитваме се да им дадем това, което всички деца получават от майката и бащата. Да създадем родителския образ, за да не оставят самите те децата си на улицата някой ден. Естествено и ние имаме своите трудности, спадове, блъскане на врати, но се опитваме да се справим. Въпросът не е къде си, а какво искаш от тук нататък, така че ги мотивираме да бъдат част от програмата.

Каква е ролята на поставения в жилището правилник за реда в дома?

Добре е да го има, все пак на едно място живеят много хора с различни интереси и нужди, трябва да се спазват общи правила. Нещото, в което сме уникални е това, че дори и вечер при тях има социален работник, който да говори с тях и да ги наблюдава. Чрез тези разговори младежите се учат на много неща.

Приказката на Гануш от Програма "Дом Възможност" в София

Програма "Дом Възможност" работи за социалното развитие и интеграция на младежи, (израснали без родителска грижа, които на 18 години са...

Разкажете ни повече за ресторант „Хоуп“

Нов проект е, тепърва го развиваме. Създаден е съвместно с Ротъри Интернешънъл, които инвестираха в оборудване и основни неща. Целта е експериментална среда, която дава работни места, обучава и насърчава младежи, които искат да се развиват в тази сфера. И не на последно място промоция на каузата.

Какво предстои на инициативата в бъдеще?

Най-голямата ми грижа е да установим младежите, да не се налага да ги местим постоянно, да не ги затваряме. Да имаме възможност да продължим това, което правим. Следващото такова жилище ще бъде във Варна. Иска ми се хората да знаят, че ни има, понякога информацията не достига до всички, а има млади хора, които имат нужда от нас.

Интервю на Диана Митрева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю