Орлин Йорданов: Министърът на културата е обект на сериозен силов натиск

136376
Орлин Йорданов: Министърът на културата е обект на сериозен силов натиск
Снимка: БГНЕС

След като само за две седмици министърът на културата Петър Стоянович издаде заповед за връщането на Класическата гимназия в ремонтираната й сграда, вчера, 24 февруари, в интервю за Дарик радио той обясни, че няма аргументи за връщането на учебния процес на ул. Баба № 16. За патовата ситуация в стил „иди ми – дойди ми” потърсихме мнението на Орлин Йорданов от 9 випуск на гимназията, учител по философия в същото училище и синдикален председател.

Министър Стоянович казва, че е "важно е кое от двете решения (бел. ред. - относно това къде да се помещава НГДЕК) ще гарантира здравето на децата, устойчив учебен процес и ще спази логиката и закона - който проект отговори на тези условия, зад него ще застана." Съществува ли такъв проект, според вас?

Стоянович: Седмица след отстранаването на забележките по ремонта, НГДЕК трябва да се върне в "Модерно предградие"

Последната заповед на министъра на културата Петър Стоянович разпорежда Национална гимназия за древни езици и култури да остане в сг...

Смятам за издевателство освен всичко, което преживяха децата и родителите на НГДЕК, на всичкото отгоре да се очаква и те да предложат решение на проблема, но – нещо необичайно и неочаквано за българското общество те имат решение и на този въпрос. Първо, ако Министерството, както е длъжно, според приемно-предавателния протокол, ремонтира и приведе сградата в пълно съответствие на изискванията на чл. 169 на ЗУТ, ние сме съгласни трайното седалище на НГДЕК да бъде в 13 ОУ. Но дотогава учениците трябва незабавно да бъдат изведени от опасната сграда на 13 ОУ. Това решава острия проблем с двата „лагера“, защото единият лагер получава в перспектива „Центъра“, а другия - незабавно „сигурността“. Още повече, че ремонт в 13 ОУ може да има, само ако там няма учебен процес, а учебен процес може да има само ако не сме в 13-то. Второ, министерството трябва да отчете 2,2 млн. лв. по европейски проект и този проблем е решим само ако НГДЕК ползва по някакъв начин ремонта на сградата на ул. "Баба" или част от нея. Разбира се, че ни е известно, че по европейски програми не може да има ново строителство - идеята беше едно ново ръководство да търси неевропейски средства. Всъщност с решението, което предлагам, дори тази пречка отпада и това може да стане ако сградата или част от нея (ниското тяло) ни бъде предоставена за общежитие. Така такова няма да бъде нужно тепърва да бъде изграждано; ще бъдат привлечени веднага децата на цяла България, а не само на столицата, с което ще бъде решен както проблемът на министерство с отчитането на средствата по европейския проект, така и основният проблем със занижения прием.

Разбира се, всички тези добри неща за НГДЕК могат да се случат само след незабавното уволнение на и.д.д. Папазова и логичната след това стъпка - обява за конкурс и това е наша много категорична позиция. Да отстъпим от нея означава да бутнем децата си в пропастта на нечуван административен и психически тормоз.

Как ще коментирате доводите на министъра за това, че няма основание да върне Класическата гимназия в кв. "Модерно предградие"?

Да, министърът изброява три констатации, на базата на които той обяви, че няма основание да върне НГДЕК в ремонтираната сграда на ул. „Баба“ № 16. Първата е, че европейската  перспектива през гимназията е пъпно свързана със Софийския университет. При цялото ми уважение към Алма матер ще кажа, че в сферата на образованието има един безспорен лакмус и това са учениците. През последните пет години зрелостниците на НГДЕК избират да завършат висшето си образование в западно-европейски университети. Държавата следва принципа, „където ученикът - там и парите“ и НГДЕК е длъжна да следва същия принцип. Вярваме, че Софийският университет има достатъчен авторитет и образователен потенциал да издържи на конкуренцията, както на частните университети в страната, така и на тази нова европейска конкуренция, без училищата със специален статут (НГДЕК и НПМГ) да бъдат превръщани в „донори“ за все по-непривлекателни специалности.

Втората констатация касае небезизвестния азбест. По този въпрос ще кажа, че намирам за недопустимо един министър да се поддава на шантаж, да позволява и съдейства общественото внимание да бъде пренасочено от факта, че сградата на 13 ОУ е безспорно опасна според Техническия паспорт, който вече е факт от 3 декември 2012 година, към истерията, че сградата на ул. „Баба“ № 16 има азбест, което е просто една хипотеза. И всичко това министърът позволява на основание на това, че е намерен лизардит – минерал, който според Наредба №9 от 2006 г. на МЗ не присъства изобщо като азбестов минерал и който се използва за облицовка за ядрени реактори с цел йонна защита.

Юлиана Методиева, БХК: Въпросът за състоянието на сградата на НГДЕК измества акцента

Подписката е извършена лично от мен по родителски сигнал, който ме накара да установя нагласите на 100 от най-авторитетните личности на...

Третата констатация е одитът от страна на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Бяхме удивени, че в третата си заповед, само в рамките на 14 дни, министър Стоянович добави към предишните две съмнителни причини, които забавят връщането на НГДЕК на ул. „Баба“ – „битови неблагополучия, констатирани от РЗИ“ и „наличие на азбест“ – проверка на цялостния проект за ремонт на НГДЕК. Дайте ни ниската част за общежитие, останалото е от нас! Така и проектът е изпълнен, и училището печели! И вълкът сит и агнето цяло!

Първо, тази проверка касае единствено Министерство на  културата, а не самата гимназия.

Второ, дори и при констатирани наличия на нередности по изпълнението на проекта Министерство на културата ще дължи обезщетение по него, без това да отменя самия проект.

Трето, тази проверка дори не е започнала в другите две училища, ремонтирани по същия проект, а именно Хореографското училище в София и училище „Любомир Пипков“ в Плевен, което очевидно не пречи на техните ученици вече втори месец да учат там и да се ползват от ремонтираните си сгради.

Четвърто, напомняме на министъра, че той няма правомощия да определя кои сгради са годни за ползване, а такива има само ДНСК и той с Разрешение за ползване от 28.11.2013 г. е позволил сградата на ул. „Баба“ да бъдете обитавана.

Директорът на Класическата гимназия се опитва да заобиколи министерска заповед

На 10 февруари Министърът на културата Петър Стоянович издаде заповед, съгласно която от 17 февруари училищният процес на Националната ...

По-нататък министърът заявява, че няма основание да върне НГДЕК в своето законно място. Само преди 5 (пет) дни в интервю за БНР Петър Стоянович заяви, че НГДЕК има само една сграда и тя е на ул. „Баба“ №16. Толкова светкавична смяна на ключова позиция говори само за едно, че министърът на културата на Република България е обект на сериозен силов натиск и в тази връзка обществото оттук нататък не може да има доверие на институцията Министерство на културата, докато не бъде разкрито КОЙ оказва този натиск и с какви намерения.

Натискът е толкова голям, че принуди един министър да обяви решението си преди да изчака резултатите от проби, които самият той поръча само преди 3 дни. Възниква един много сериозен въпрос: достатъчно свободен ли е министър Стоянович, за да взима решения в полза на общото благо, а не на части интереси? На този въпрос може да отговори само самият министър и то с дела, а не с думи. Ние само скромно му припомняме, че minister на латински означава не господар, а слуга - на Закона, а не на задкулисни кукловоди.

Относно нарушаването на учебния процес и провеждането на матурите за зрелостниците: никакво нарушаване на учебния процес не може да има и това следва от самите заповеди на министъра дотук – те всички нареждаха преместването на училището да стане в периода петък следобед – неделя. Като имаме предвид, че става дума за 100 чина и 200 стола, както и фактът, че преместването им в 13 ОУ стана в рамките на един ден, смятам, че обратното действие може да стане за поне три дни. Освен това никаква матура не може да бъде провеждана в сградата на 13 ОУ, тъй като тя не отговаря в техническо отношение на изискванията за провеждане на зрелостни изпити: брой стаи, камери и технологичен потенциал. Няма по-красноречиво доказателство от информацията от ръководството, че тази година НГДЕК ще  посрещне зрелостници в сградата на ул. „Баба“ №16.

Има ли "личен егоизъм или корпоративен интерес" в желанието за връщането на гимназия на ул. "Баба"?

Понеже всички сме личности, включително и министъра, всеки може да бъде заподозрян в личен интерес, а тъй като друга корпорация, освен Синдиката, наоколо няма, приемам, че тази фраза на министъра е пряка атака срещу една напълно законна форма на сдружаване, гарантирана от Кодекса на труда и други законови актове, което намирам за абсолютно недопустимо. И понеже министърът си позволява да се шегува като нарича над 250 родители „миткащи“, то и аз, от моя страна, ще се пошегувам като му припомня, че ул. „Матей Преображенски" се намира именно в „Люлин“ 3, а новият „синдикален частен класически лицей“ ще се казва „Матей Миткалото“. Сега, без шега, в очакване на окончателна заповед от министъра, ще припомня само едно изречение на Матей Миткалото: Изпълнявай само писмени нареждания!“

Деца от Класическата гимназия бяха нападнати на метри от училището, ръководство ги съветва да не правят от мухата слон

Два инцидента с ученици от Националната класическа гимназия за древни езици и култури се случиха тази сутрин на метри от 13 ОУ, където ...

Що се касае до ремонта на 13 ОУ ще кажа, че първо, всичко, което министърът казва, е в бъдеще неопределено време, докато всичко на ул. „Баба“ е в сегашно време, и второ – държавата и общината вкарват 500 деца в своеобразен „Параграф 22“. Сградата на 13 ОУ е общинска собственост и от тук само Столична община може да ремонтира училището. Но според приемно-предавателния протокол от 18.09.2013 г., всички ремонти са за сметка на министерство на културата, което в лицето на Министъра много иска да ремонтира сградата, но не може, защото тя не е публична държавна собственост. Надявам се, че като немско езичен министърът ще ме разбере, припомняйки му старата немска поговорка: Единият дои козела, а другият държи ситото.

Накрая, не мога да се въздържа да не коментирам, че наричането на европейските правила за финансиране „брюкселски маншети“ и „…. една запетая“ няма какво друго да означават, освен добре познатото ни, че „Законът е врата в полето“. И това на фона на претенции за европейско развитие!

Какви са според Вас истинските и най-значими проблеми на Класическата гимназия?

Много ми е тъжно, че истинските проблеми не могат да бъдат дискутирани с едно министерство, което подобно щраус си е забило главата в „Центъра“, защото нещата правят местата, а обратното е снобизъм. Големият проблем на класическо образование е липсата на законова база, която да гарантира и настоящето и бъдещето. НГДЕК съществува само благодарение на една наредба и никъде в ЗНП няма текстове, които регламентират дори възможността за класическо образование. Ние бихме искали да има възможност за отварянето на паралелки във всяко едно българско училище с изучаване на латински или старогръцки (добра практика във всички европейски страни от години) и смятаме, че класическото образование има нужда от добри посланици, които да посяват семената му във всички краища на европейска България. Такива посланици могат да бъдат именно тези ученици, които, идвайки в НГДЕК от различните краища на България, биха се върнали и биха работили за разпространяването на хуманитарното знание из цялата страна. В добавка легитимирането на класически профил в българските училища ще даде възможност на всички, които владеят „мъртвите езици“ на човечеството, да вдъхват живот на всъщност мъртвото българско образование.

И накрая, но не на последно място, намирам идеята г-жа Папазова да приложи "суровостта на закона" за вдъхновяваща и като цяло - крилата! Това е все едно Медея да стане учителка в детска градина. Затова накратко: Мариела Папазова прилага Закона - това е идея за гоблен!

Деца от Класическата гимназия бяха нападнати на метри от училището, ръководство ги съветва да не правят от мухата слон

Два инцидента с ученици от Националната класическа гимназия за древни езици и култури се случиха тази сутрин на метри от 13 ОУ, където ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю