"Отговорите": С Петър Славов, Светлин Тачев и Иво Иванов (ВИДЕО)

7068

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова": Какво се случва в българската прокуратура? Ще бъдат ли освободени от постовете им главният прокурор Иван Гешев, заместникът му и шеф на следствието Борислав Сарафов и заместникът на Сарафов Ясен Тодоров? Разговаряме с адвокат Петър Славов от инициативата "Правосъдие за всеки", член на Висшия адвокатски съвет и народен представител от Реформаторския блок в 43 НС.

Ще успее ли да състави правителство кандидатката за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, възможен ли е редовен кабинет с втория мандат, или отиваме ли към шести предсрочни парламентарни избори? В студиото – Светлин Тачев, социолог от Галъп Интернешънъл.

Какво ще се случи на балотажа между Реджеп Таийп Ердоган и Кемал Кълъчдароглу на президенските избори в Турция и как резултатите ще се отразят на България? Коментираме с журналиста от БНР Иво Иванов, член на Българското геополитическо дружество.

Какво се случва в българската прокуратура?

Освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор може да се проточи с месеци. Това прогнозира в "Отговорите" адвокат Петър Славов. Според него решенията на Висшия съдебен съвет (ВСС) с изтекъл мандат могат да бъдат атакувани в Конституционния съд.

Ето какво каза той: "ВСС е от така наречените органи с конституционно определен мандат. Има практика на Конституционния съд (КС) в тази посока, че с изтичането на мандата, определен в Конституцията, те не могат да упражняват своите правомощия в пълен обем. И тук разбира се ще възникне сериозният въпрос с оглед на едно съвсем скорошно решение на КС по отношение на Инспектората към ВСС, който също е такъв орган, но там се прие, че функционално можел да изпълнява дори и след изтичане на мандата част от своите функции. Едно доста спорно решение, с доста особени мнения по него. Сега ще дойде големият въпрос какво е функционално да упражнява функции и какво е в пълен обем правомощия. Т.е. освобождаването примерно на главния прокурор или на неговите заместници това дали не е нещо, което предполага в пълен обем правомощия да могат да упражняват тези органи. Т.е. можем да влезем в такъв конституционен казус, че както се казва, месеци наред да не можем да излезем от него и да не е ясно как ще излезем от него. Докато не е освободен реално с указ на президента и той не е обнародван и влязъл в сила, това ще бъде положението. Затова обърнах внимание, че в момента парламентът е на ход и даже се учудвам, че дори представители на партията на промяната защо не инициират една процедура по избиране на парламентарната квота във ВСС".

Не е ясно как ще гласува прокурорската квота за отстраняването на Гешев, каза още адв. Славов. Системата продуцира усещането за недостижимост на главните прокурори, допълни той. Ако някой е имал съмнение за задкулисие в прокуратурата, сега вече няма. Според него и "Правосъдие за всеки", фигурата на главен прокурор от съветски тип трябва да отпадне. Вместо нея да има двама прокурори начело на Върховна касационна прокуратура и на Върховна административна прокуратура, независими един от друг, които могат да се разследват взаимно.

Още – във видеоматериала.

Възможен ли е редовен кабинет с втория мандат?

За Борисов не е проблем да подкрепи втория мандат, въпросът е дали "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) го искат. Това каза политологът Светлин Тачев в "Отговорите".

"За ГЕРБ е много важно да получат най-малкото подкрепата, или поне да управляват под някаква форма с ПП-ДБ, за да могат да се легитимират. Защото те излязоха от изолацията, успяха да пробият, първа политическа сила са, но им трябва легитимация най-малко пред евроатлантическите ни партньори, а това минава само и единствено през кабинет под някаква форма. Дали на малцинството, дали просто да подкрепят с ПП-ДБ, те са нещото, което може да ги легитимира. И затова бяха толкова настоятелни да направят кабинет с първия мандат с подкрепата на ПП-ДБ. Въпросът е, че това няма как да се случи с първия мандат. Защото за ГЕРБ не е проблем, проблем е за ПП-ДБ.

С втория мандат може да се случи, защото за Борисов няма такъв проблем да подкрепи, като прекараме през призмата на легитимацията им, за тях не е проблем да подкрепят такъв кабинет. Въпросът е дали ПП-ДБ го искат. Проблемът е, че в случая няма как да се състави правителство, което да не е на малцинството. Заложник на плаващи мнозинства и естествено може да има ерозия в подкрепата за ПП-ДБ. За ГЕРБ няма проблем. Историята помни тази задушаваща прегръдка, в която Борисов е специалист (Реформаторският блок и Обединени патриоти, бел. ред.) и в която подобни политически формации обикновено си отиват. Вероятно ПП-ДБ са наясно с това. От друга страна заявките, които направи ГЕРБ с Мария Габриел, с идеята за смяната на главния прокурор, с искането на оставката, ги поставя пък в ситуация, в която, ако такъв кабинет мине, те да останат отстрани на процесите, за които те са се борили толкова време. Тъй като за ДБ това е фундамент, съдебната реформа. И може да има такава ситуация, в която ГЕРБ да придвижи съдебната реформа, а ПП-ДБ да останат отстрани и само да гледат. И затова те в момента са в сигуация, в която трябва да мислят какво да направят. Дали да се впуснат в момента по течението, за да могат да хванат този прозорец на възможностите, който се отваря с кризата в прокуратурата и наличието на някаква форма на война в тази институция, или да останат отстрани и да наблюдават. И за мет това при тях е основният проблем, над който размишляват как да постъпят."

Още – във видеоматериала.

Изборите в Турция и какво е значението им за България?

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган може и да не изпълни новия си мандат. Това каза в "Отговорите" журналистът от БНР Иво Иванов.

"Аз не вярвам Ердоган да изкара този мандат. Всички сме под Всевишния, дали ще му казваме Аллах, или Саваот, или Бог, той е отредил на кои колко ще бъдат. И това би било сътресение за Турция. Но това е морална победа за Ердоган. Той много искаше ордена на неговото управление да бъде стогодишнината и той да бъде новият Ататюрк на Турция. И той успя. Но когато се обърнем назад, той показа, между другото това е изкуството на политиката – да умееш да продадеш мечтата. Той показа на избирателите си една мечта на Турция, която, да, тя изглежда такава, но не е реално такава. Аз чух интересни коментари как гордостта на турците била фактор при избора. Не, не е гордостта на турците. Никой не гласува от гордост. От гордост се правят глупости обикновено. И тя е смъртен грях между впрочем. Той успява да продава образи. Въпреки икономическата криза, въпреки земетресенията. Коалицията на Ердоган има абсолютно мнозинство във Великото национално събрание. Част от критиците на коалицията на Кълъчдароглу казваха, че много от партиите нямаха шанс да вкарат депутати, защото изборният праг е много висок, ако не се бяха присламчили. И всъщност това ги вкара в коалицията. Все пак аз лично бях учуден от новия клип на Кълъчдароглу, в който заявява, че Ердоган води нерационална политика спрямо Русия. Той буквално е използвал израза, че Ердоган драска по вратата на Русия. Та в този аспект аз много си мисля, че не вярвам Ердоган да изкара този мандат. Развръзката от балотажа обаче е предизвестена."

Още – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю