Пьотр Пажински: Много бързо човечеството забрави уроците на историята

2161
Пьотр Пажински: Много бързо човечеството забрави уроците на историята
Снимка: Колибри

Роден през 1973 г., Пьотр Пажински е сред най-обещаващите имена в съвременната полска литература. Известен е още като талантлив журналист, литературен критик и преводач, автор е на две монографии за „Одисей” на Джеймс Джойс и на романите „Пансионът” и „Птичи улици”. За романа „Пансионът” получава наградата на списание „Политика” и Европейската награда за литература (2012).

На 7 март излepe "Пансионът" – романът, за Пажински е удостоен с Европейска награда за литература през 2012-а година.

„Пансионът“, издателство Колибри, (превод: Васил Велчев, 160 стр.) е мъдър и упоителен разказ, изтъкан от фрагменти: снимки с избледняващи надписи, разпадащи се изрезки от вестници, случайно изплували фрази, имена и събития, идеологически спорове.

В Деня на Европа, 9 май, Actualno.com публикува интервю с писателя.

Как от журналист станахте писател?

Нямах други идеи. Винаги съм имал усещането, че искам да напиша нещо. Писах неща, които бяха само за мен и си го оставях да отлежават. След това се занимавах с теория и критика на литературата и накрая узря решението да започна да пиша сам. Написах тази книга и още една. Много журналисти поемат по пътя на писателството или започват да пишат репортажи. И да създават литература и наистина школата на полския репортаж е много голяма и обемиста.

Откъс от "Пансионът" от Пьотр Пажински

В началото бяха железопътните релси. В зеленината, между небето и земята. С гари като корали на връвчица, нанизани толкова нагъсто, че ...

Много тъга има в книгата. Трябва ли да преминем през тъгата, за да намерим себе си?

Да, наистина има много тъга, защото хората, сред които прекарах детството си бяха тъжни, често пъти това бяха възрастни хора, които имат тежки преживявания зад гърба си по време на войната. Такива неща съм преживял през детството си. И понеже ми се струваше, че тези преживявания не са толкова характерни и биха могли да бъдат интересни от литературна гледна точка. Затова реших да опиша всичко в тази книга.

Нараства популярността на националистическите движения в Европа, какъв е Вашият коментар?

В Полша по същия начин изглеждат нещата. На първо място това е нещо опасно. Преди години ни се струваше, че вече няма да има война в Европа. В продължение на години в Полша се твърдеше, че след рухването на комунизма, историята вече е приключила и всичко ще се развива добре. Внезапно се оказа, че след като изминаха 70 години от края на Втората световна война, хората започват да говорят за една възможно бъдеща война. Не че тя ще избухне съвсем скоро, но поради икономически и политически причини, хората започват да се страхуват... Може би това е причината за тези националистични движения.

Забравиха ли хората уроците на историята?

Излиза "Пансионът" – романът с Европейска награда за литература през 2012 г.

На 7 март излиза „Пансионът“ – романът, за който нашумелият полски автор Пьотр Пажински беше удостоен с Европейска на...

Много бързо човечеството забрави уроците на историята и за съжаление не си прави много изводи. На нас ни се струва, че ние пишем историята, но историята непрекъснато се повтаря.

Може ли хората да се обединят около един Бог?

Не мисля, че хората трябва да насаждат своите виждания и своите гледни точки на останалите. Лично съм привърженик на идеята държавата и църквата да са две различни институции. Религията е личен въпрос. В Полша и в Европа има хора, които не са привърженици на тази подялба между държавата и религията и смятат, че религията заема важно място в обществения живот. Те не разбират, че разделянето на църквата и държавата е едно огромно постижение на Европа.

Интервю на Евгения Гигова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю