Политологът Борислав Ангелов: Ако искаме да върнем българите от чужбина, трябва да направим живота тук по-добър (ВИДЕО)

80493

От днес в България действа ново служебно правителство, което ще работи до следващите предсрочни парламентарни избори. Дали има баланс на силите и ще бъде ли реваншистки настроено то, ще разберем от политолога Борислав Ангелов, който бе днешния гост в предаването Студио Actualno.

"Ако искаме да върнем българите от чужбина, трябва да направим живота тук по-добър, да покажем, че тук има перспектива, а не само да си говорим нашите неща или да разкриваме секции в чужбина. Когато ние си свършим работата тук, те няма да искат да ходят там. Трябва да си подредим държавата така, че нещата да вървят", заяви анализаторът.

"Можем да кажем, че има равновесие на силите в новото служебно правителство. Виждаме един спектър от ляво и от дясно. Прави впечатление, разбира се, че няма представители на ГЕРБ. Другото, което прави впечатление, е, че в правителството няма жени", коментира експертът.

По думите му би било добре новото правителство да не бъде реваншистки настроено. "Реваншизмът води до обратен ефект в политиката, води до нагнетяване и по-високо напрежение, до утвърждаване на позиции и по-късно до липсата на диалог и постигане на консенсус".

Според Ангелов в България обикновено очакванията към служебните правителства са огромни. "Неговият мандат е твърде кратък. Те затова имат и висок рейтинг, но това до голяма степен зависи и от рейтинга на президента. Много е важно изборите да бъдат честни и прозрачни", отбеляза политологът.

"Това мълчание за политическа партия "Има такъв народ" им носи дивиденти, има положителен ефект. Те без да водят мащабна политическа кампания, станаха втора политическа сила. Целта е да не допуснат някаква грешка и да влязат в обяснителен режим. Не смятам, че мълчанието им е, защото не са готови за участие във властта. Те са пресметнали риска и са премерили плюсовете и минусите и си взеха своето решение. Ще видим избирателите как ще го приемат като ход", каза още Борислав Ангелов.

"В българския политически живот поведението, което се наложи, е това на Бойко Борисов. Той постепенно започна да го налага и стана доминиращо поведение в политическия живот. Да бъдат отписвани ГЕРБ в момента, е голям риск и омаловажаване на тяхната сила", смята експертът.

По въпроса с отношенията между София и Скопие, Ангелов подчерта, че големият външнополитически проблем на България е този със Северна Македония. "Обществото е обединено около идеята, че България не трябва да отстъпва. От друга страна, върху нея има голям натиск както от Вашингтон, така и от Берлин и Брюксел. Процесът на създаване на нови нации не е приключил. Той си върви. Независимо кой седи зад него. Същото се отнася и за езика. Това са едни реалности, които са на дневен ред", счита още политическият анализатор.

За Борислав Ангелов причините за конфликта между Русия и Украйна са най-вече геополитически. "Самият Путин гледа на Украйна като част от т.нар. "Руски мир". Да, последните събития са свързани най-вече с енергийния проект "Северен поток 2". Конфликтът ще се разреши чрез прокарване на транзит, който да преминава през Украйна. Няма да е това, което беше", каза още Ангелов.

Още акценти от разговора вижте във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика