Политологът Любомир Стефанов: Амбициозността може да провали новото правителство

12077
Политологът Любомир Стефанов: Амбициозността може да провали новото правителство
Снимка: БГНЕС

Какво е бъдещето на новото редовно правителство? Как структурата по министерства дава отговор за фактически бъдещи намерения? Ще бъдат ли изпълнени бъдещите заявки за реформи? Actulano.com разговаря по всички тези теми с гл. ас. д-р. Любомир Стефанов.

От опозицията твърдят, че четворната коалиция е коренно несъвместима, а още по-несъвместимо е БСП с ДБ в коалиция. Асен Василев казва, че единственото нещо, което ги обединява е антикорупционната цел. Толкова ли спешно се нуждаем от редовен кабинет, щом БСП и ДБ са в коалиция?

Политолог: Президентът няма да е четвъртият или петият ъгъл на властта

На базово равнище е лесно да бъде възприето, че коалицията е петорна, а не четворна, но в политиката ни има закодиран конфликт между вл...

Да, очевидно това е лесният отговор. Според мен нуждата от редовен кабинет отхвърля краткосрочната конюнктурна обстановка, споделена от ГЕРБ, защото все пак говорим за опозиция, която търси своето място под слънцето, за да се легитимира спрямо предишните си опоненти. Факт е, че четирите политически сили имат доста принципни позиции, които трудно ще бъдат смирени и смекчени. Разбрали са се по приоритети, които за тях са достатъчно важни, за да се държат заедно и да съставят управленската коалиция. От това как се случват нещата, ще преценим дали е достатъчно, краткосрочно или дългосрочно решение с цел успокояване на обстановката.

В новото правителство има нови министерства, които откровено объркват гражданите и често биват критикувани от опозицията. Каква е ролята на министъра на растежа и иновациите и министъра на електронното управление? 

Министърът на електронното управление трябва да направи най-сетне това нещо реалност. От времето на Тройната коалиция, даже и преди това, сме с очакване за предлаганите електронни услуги и премахване на формулярите. Така най-накрая България ще станем дигитална държава в XXI в.

Разбирам и създаването на Министерство на иновациите, защото вероятно има за цел да усвои или да създаде инерция по програмата за образованието на интелигентен растеж. Така ще се разпределят пари в посоките, които позволят и ще се изградят ресурси с капацитет. За иновациите дългосрочната перспектива е най-сетне българската икономика да има добавена стойност. 

Сериозен медиен отзвук имаше младият министър на културата. Редица публични личности изказаха своето възмущение спрямо него, а пък други категорично подчертаха, че неговата младост ще донесе съвсем нова енергия. Коя е успешната формула за министър на културата?

Любомир Стефанов: ИТН започват да губят връзка с действителността

"Не ми е никак енигматичен Слави Трифонов, особено след вчерашния си монолог, на мен ми са ясни нещата, но проблемът е, че не по този н...

Аз поне не се сещам за такава. Разбира се, че е политическо решението и е въпрос на субективно решение дали трябва да бъде назначен човек, който има някакви постижения, разпознаваемост или професионална биография в сферата на културата. Според мен е важно, като всяко политическо лице, да успява да мобилизира подопечната му структура като работи в синхрон с политическите обещания. Най-важното е да се види разпределянето на бюджетите. Не смятам, че артист задължително трябва да е министър на културата, защото малко или много се получават пристрастия. А емоциите и субективността не са съветник в проблемите на такъв публичен ресурс.

Политическата формация “Продължаваме промяната” прилича ли на НДСВ в някои отношения?

Да, безспорно в някаква степен приличат. Като се погледне картина - идват на власт с големи очаквания. Млади, образовани хора, почти непознати публично, в същото време имат опит в сферата си. Въпросът е, че нямат такава гражданска енергия и активност по време на изборите. Затова е малко предпазливо сравнението и предстои да видим.

А разликата е следната: НДСВ беше самостоятелна формула и доста успешна, поне в началото. Формация, която можеше да управлява сама и имаше енергията. Виждаме, че “Продължаваме промяната”, въпреки желанията, стигна до четворна коалиция. Това означава, че трябва да се съобразява с новите реалности. Освен чисто имиджовите и структурните, предстои да видим дали ще предстоят същите управленски практики на НДСВ.

Новото правителство има най-голям враг със своето собствено лице. Това, което може да го провали, е амбициозността на поставени цели.

Станишев: Участието на Нинова в кабинета е грешка

Участието на председателя на БСП (Корнелия Нинова – бел. ред) в правителството е политическа грешка за БСП. Нито на ИТН, нито на ...

Има ли вероятност БСП и ИТН да попречат на коалицията? 

Разбира се, че има такава възможност, но дългосрочно и стратегически погледнато, ако разумността не е надделяла над тяхната надпартийна пристрастност и умора от парламентарните кампании, няма да се случи такова нещо в близкото бъдеще, защото цената на провалянето на тази коалиция е тотално изриване от политическата сцена на България.

Може ли да се мисли, че в този кабинет са били купувани министри?

Триков въпрос и не е неочакван. Говорите за министъра на транспорта, тъй като г-н Петков преди да стане министър-председател заяви, че Николай Събев е дарил конкретна сума за "Продължаваме промяната" в личното си качество. Това е спорно, тъй като закона за физически лица слага граници, но предстои да се провери достоверността. Ако е вярно, ще прерасне в скандал и задава въпроса министерското кресло колко струва? Това са отговори, които обществото трябва да получи от министър-председателя ни и министъра на транспорта. Защото и най-малкото съмнение хвърля сянка в почтеността, която коалицията се опитва да наложи.

Може ли да се каже, че заради управлението на ГЕРБ се зародиха отново левите идеи? Желанието за леви политики ли направи БСП коалиционен партньор?

Световни лидери поздравиха новия български премиер

Вълна от реакции и коментари предизвика встъпването в длъжност на новото редовно правителство. Името на премиера Кирил Петков не спира ...

Категорично не подкрепям тази теза. ГЕРБ си отидоха от власт по зрелищен начин и ще бъдат в опозиция, докато не научат урока, че политиката е въпрос на споделяне на обществен интерес. При тях имаше процес за постепенно срастване с държавата и предотвратяване на работата на институциите с гражданските интереси. Гражданите не чувстваха държавата своя и че ги защитава и работи за тях. Сякаш е нечия друга и прикрива и помага на други хора. Така народът постави спорно ГЕРБ в опозиция. Казвам спорно, защото е на ръба, но в крайна сметка това не е олевяване. Олевяване щеше да бъде ако левицата беше получила сериозния изборен процент на “Продължаваме промяната”. Това от своя страна показва, че левицата не е разпознавана в България. БСП не е позната като носител на политика.

Една от задачите на коалицията е оставката на Иван Гешев. Ако не бъде сменен, мандатът ще бъде ли безуспешен?

Сериозен въпрос, наистина. Не бива персонифицирането на проблемите да бъде замъглявани от противоречия. Г-н Гешев със сигурност не е източникът на проблемите, нито е свързан с техния край. Отстраняването му от поста му би могло да се счита за успешно само ако бъде първа стъпка от дългосрочни действия. Съдебната реформа не бива да бъде преекспонирана само с оставката на г-н Гешев - докато не видим дълбочинен план, разрез и посока. Фасонирането и фокусирането изцяло и само върху г-н Гешев води до проблеми в цялата държава.

Интервю на Михаил Митев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю