Слави Василев: Кирил Петков звънеше на Радев, като беше министър (ВИДЕО)

19151

Проектокабинет на ГЕРБ с премиер проф. Николай Габровски бе връчен на президента и сякаш всички забравихме, че има Световно първенство по футбол, защото назряха много въпроси. Ще бъде ли подкрепен кабинетът на ГЕРБ? Да очакваме ли липсващи депутати при гласуването? Чуваме ли ехо от НДСВ? В Студио Actualno поканихме политолога Слави Василев, за да чуем още една гледна точка.

"Ако не беше президентът Румен Радев, нямаше да чуем за Кирил Петков никога. Той звънеше на президента и благодарение на него изгради политическия си имидж, докато като беше служебен министър на икономиката", каза той пред нашата камера.

Дълга пауза преди да се връчи мандатът, започна да се говори за интересен синхрон между президента и ГЕРБ. Невероятно ли Ви звучи това?

Това е новата теза в момента. Аз разбирам, че българската политика е абсолютно лишена от всякаква логика и много хора търсят някакво обяснение за хаотичното движение в политическата класа. Това е абсолютна мистификация, лъжа, шарлатания, неслучайно използвам този израз, защото това са хората, които тиражират подобни твърдения. Това са хората, които имат интерес да позиционират президента, Бойко Борисов и ДПС заедно, за да могат "не-статуквото" да осмислят своето съществуване. Кой кой е в предложения от ГЕРБ кабинет "Габровски" - четете тук.

Как гледате на проектокабинета на ГЕРБ? Говореше се дълго време за експертен, надпартиен кабинет, както би казал Ицо Хазарта: "Ей къдей!"

Да, на фона на обстоятелството, че политическата класа е абсолютно дискредитирана, екпертен кабинет е доста по-приемлива конструкция, но тя няма да мине. Независимо какви хора сложите там, зад мандатът на ГЕРБ тегне образът на Бойко Борисов и всички ние го знаем. Зад мандата на ПП винаги ще тегне образа на Кирил Петков и Асен Василев и това е естествено. Екпрертен кабинет изглежда една благовидна реалност за хората, които искат да видят нещо различно, но на практика тя няма как да просъществува.

Кирил Петков излезе с обвинения към Николай Павлов - предложението на ГЕРБ за енергиен министър, как ще ги коментирате?

Имам принципно отношение към голяма част от лъжите и бъркотиите, които ПП направиха. Аз бях от онези наблюдатели, които бяха много ентусиазирани, когато те се появиха и вярвах, че тези хора ще ознаменуват промяната, която всички ние чакахме, но те се оказаха едни шарлатани. Президентът неслучайно използва този израз и си позволявам да го кажа навсякъде в ефир където отида, защото знам, имам информация каква е белята, която тези хора сътвориха. Лъжите за Николай Павлов са поредните, които те тиражират.

Като шеф на Булгаргаз Николай Павлов спаси България от неустойки. Обстоятелствата бяха такива, че азерският газ трябваше да влезне през интерконектор, който не беше довършен много дълги години, заради некомпетентността и корупцията по времето на Борисов. След като газът нямаше как да влезе точно там в определен срок, ни грозеше опасността да платим цялото количество газ, което не влиза заради take or pay клауза в договора. Николай Павлов с цената на много усилия да договори с гърците да мине 1/3 от количеството газ през старата връзка в Петрич, а останалите 2/3 да не ги платим въпреки, че по договор бяхме задължени. Повтарям, той спаси България от неустойки, а не се е отказал в полза на "Газпром". След като знам подобни детайли, няма как да наричам ПП по друг начин, освен шарлатани.

Не беше ли твърде много от страна на президента да нарича ПП "шарлатани"? Той все пак е президент на всички българи, включително на техните избиратели. Как ще ги погледне, ако трябва да им връчи втори мандат?

Аз смятам, че избирателите на президента помогнаха на "Продължаваме промяната", а не обратното. Президентът е на върха на политическия небосклон далеч преди да чуем името Кирил Петков. Ако не беше Радев, нямаше да чуем за Кирил Петков никога.

Докато Кирил Петков беше служебен министър на икономиката се хвалеше, че президента не му бил звъннал нито веднъж. Истината е, че Кирил Петков всеки ден му звънеше. Помните ли колко много разкрития правеше, свързани с язовирите и ББР? Ако не беше администрацията на президента и самият Румен Радев да му посочат къде да рови и къде да гледа, и по този начин да изгради имиджа си, ние нямаше да чуем за Кирил Петков. Така че думите на президента че са шарлатани не са преувеличени и даже много закъсняха, аз бих ги нарекъл шарлатани много преди това.

Трябва ли президентът да наложи вето на Изборния кодекс?

Има ли основа да се коментира теза за президентска република?

Вижте отговорите на тези въпроси цялото интервю:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю