X
 
 

Смятащи ДНК молекули и невронни мрежи – малка част от IT пробива на 2019 г.

2028 3
Смятащи ДНК молекули и невронни мрежи – малка част от IT пробива на 2019 г.
Снимка: iStock/Guliver
2019 година беше изключително динамична откъм новини и събития в IT сектора. Някои от тези постижения са свързани драматично с производителността на компютрите, други пък с компютърната сигурност.

Това, което за мен е много важно в нашата област, е, че намериха начин да се извършва изчислителна дейност с ДНК молекули, а не със стандартните силициеви транзистори, заяви в интервю за БГНЕС експертът Петко Маринов.

„През март месец научихме, че в университета Калтех е разработена технология, която програмира молекулите да извършват елементарни изчисления. От това до един сериозен компютър, крачката не е толкова голяма. Това според мен е бъдещето на компютрите, защото отваря пътя както към много по-сериозните изчисления, така и към клетките в нашия организъм. С тях може да се премахват ракови клетки или да се подобрява метаболизма. Възможностите на тази технология са неограничени”, посочи експертът.

За съжаление, такива разработки не може да се прочетат толкова лесно от масовия потребител.

Другият пробив през тази година е свързан с т.нар. невронни мрежи, които се използват за разпознаване на обекти или за преводи. Интересното е, че се появи една плеяда от малки платки (микроконтролери), които са за любопитни хора в областта. Те могат да вземат една такава платка и да експериментират на любителско ниво. Тези експерименти винаги водят след себе си до революция от нови услуги. Всеки един юноша може да обучи въпросната невронна мрежа в дейности, които го интересуват. Такива платки вече пуснаха Nvidia, Google и др. Тяхната цена е доста под тази на един мобилен телефон.

Невронните мрежи ще добиват все по-голяма популярност и приложение. През 2020 година те ще бъдат надградени, тъй като в момента са в много прост вид. Бъдещият тренд е да правят малко по-сложни неща. В момента е като черна кутия. Не знаем как ще се държи тази невронна мрежа. Дали например колата Tesla, която е оборудвана с такива мрежи, ще се блъсне в гърба на линейката – само защото е от друга административна област или щат. Или пък, защото първоначално сме я обучили да разпознава линейките от един град, област и щат, а в друг изглеждат по друг начин, коментира още специалистът.

Петко Маринов очаква през идната година да има развитие и по друг въпрос, свързан с множеството атаки по процесорите на Intel. Това принуди програмистите на световния гигант да пуснат серия от пачове, които обаче намалиха производителността на компютрите.

„IT сферата като цяло помага на хората да живеят по-добре, да смятат и планират по-бързо. Там не може да се говори за кой-знае какви разочарования, както е в други области – в политиката, в устройството на държавата, в журналистиката дори“, отбелязва Маринов.

На въпрос доколко човекът ще бъде изместен от въпросните нови технологии, експертът смята, че неминуемо някои професии ще залинеят, което в крайна сметка не е толкова лошо. И друг път в историята на човечеството заради развитието на технологиите, аграрната или индустриалната революция, са изчезвали професии.

„В крайна сметка, това помага. Ако на човек му спестите 10% работата през деня, той ще ги насочи в комуникация с децата си или да придобие допълнително умения. Всичко това води и до по-голям Брутен вътрешен продукт и полза от този човек“, аргументира се специалистът.

И преди да видим далечното бъдеще, всеки от нас задължително трябва да се подсигури в настоящето, докато сърфира в интернет. Петко Маринов препоръчва, когато си измисляме пароли, те да бъдат не една дума с много символи. Най-добре е няколко думи, които не са свързани една с друга.

„Закупете си устройства за идентификация (т.нар хардуерни токени) и да имате контрол къде и как влизате в пощата си. Самото устройство визуално ви показва, ако някой вместо вас се опитва да влезе във вашето лично виртуално пространство. Подобни устройства вече са внедрени в България от няколко банки. Малкото електронно устройство генерира еднократни пароли и осигурява сигурност на потребителите.

„Опитайте се да имате някаква хигиена в ползването на интернет, да не инсталирате безразборно приложения, както и актуализирайте редовно вашите компютри и телефони”, препоръчва още Маринов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 2 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Все по ясен става плана на Античовешката Клика /1776/ градяща Babylon. Днк изчислител ??? Я , виж ти нещо като във филма /аз роботът/ се очаква. Тази Клика иска да създаде съвсем реален орк . Точно като армията на Дард Вейдър. А , пък преди това трябва да се случи ядрената 3 Световна война. Точно така си ги представят нещата във Вашинктон.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  А , този петко маринов е просто орк / старо поколние/ Съвсем реална единица Информационно/Енергийна , но участва или е свързан по някакви си начини с проекти дето практически целят унишожението на неговият биологичен вид както и на сегшната Екосистема.
  : 2 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  К'ъв е тоя охлюв Петко Маринов ? и на кой му пука за мнението му ?!
Последно в Актуално