Станислава Желязкова от Аксенчър: Компанията ни насърчава половото равенство, защото личните качества са най-важни

14268
Станислава Желязкова от Аксенчър: Компанията ни насърчава половото равенство, защото личните качества са най-важни
Снимка: Личен архив

Станислава Желязкова е Ръководител ИТ проекти в Технологичния център на Аксенчър в България. Притежава над 16-годишен опит в сферата на информационните технологии. Започнала е кариерата си като софтуерен разработчик и е преминала през различни позиции. В последните 12 години работи по различни комплексни проекти, свързани с внедряване на технологични решения и системни интеграции, както и дигитални трансформации.

Преди четири години се присъединява към екипа на Технологичния център. Работата в компанията ѝ предоставя възможност да участва в реализацията на много на брой интересни международни проекти, в които освен да споделиш натрупания опит, винаги можеш да срещнеш предизвикателства, които те учат на нови неща. Това е важно за професионалния растеж, тъй като в ИТ сферата динамиката е голяма и непрекъснато трябва да следваме най-актуалните тенденции в технологичното развитие. В интервю за Actualno.com тя разказа повече за професията си и какви са предимствата на работата в Технологичния център на Аксенчър, когато си майка.

Преди години, служителите в технологичните компании бяха предимно мъже. Каква е сегашната ситуация?

Сегашната тенденция е доста по-различна. През последните години делът на жените, които работят в ИТ сферата, се увеличава, като все повече дами заемат отговорни позиции. Има компании, които се ангажират да наемат повече жени, като по този начин подкрепят кариерното им развитие. Радвам се, че и Технологичният център на Аксенчър у нас e една от тях. Една от глобалните целите, които следва, е постигането на равно съотношение между двата пола в екипите до 2025 г.

Компанията утвърждава вътрешна програма, която насърчава култура на равенството. Благодарение на нея, всеки има възможност да се развива и да надгражда своите знания и умения. Част от предимствата на Технологичния център, в посока насърчаване на кариерното развитие на дамите в екипа, са гъвкавото работно време, възможността за работа от вкъщи – силно застъпена и преди настъпването на пандемията, предоставянето на финансов бонус след раждане.

Има ли професии в ИТ сферата, в които жените видимо са по-добри от мъжете?

Не деля професиите в ИТ сферата на женски и мъжки. Смятам, че подобни стереотипи са ограничаващи. За мен водещи са индивидуалните професионални и лични качества.

В Аксенчър работят над половин милион служители в цял свят. Екипите на проектите, ръководени от мен, като част от Технологичния център на компанията, включват както мъже, така и жени. За крайния успех е важен не толкова полът, колкото индивидуалната мотивация на всеки, заедно с откритата комуникация помежду ни. Така се постига атмосфера на прозрачност и съпричастност към общата цел. Много често, когато екипът е силен и мотивиран, дори не се стига до разграничаване отделните роли. Вместо това, всеки е готов да съдейства със своята експертиза и опит.

Като майка, как успявате да съчетаете грижите за дете с работата в технологична компания?

Това не е лесна задача, но се радвам, че успявам да намеря необходимия баланс между професионалния и личния живот – благодарение и на възможностите, които Технологичният център на Аксенчър ми дава. Работата от вкъщи е предимство, което ми предоставя допълнителна гъвкавост, и ми помага всеки ден. Планирам ангажиментите си и приоритизирам задачите за деня така, че да управлявам времето си качествено.

Съществува ли притеснението, че ще излезете извън ритъм, ще изпуснете новостите в ИТ света, работейки от вкъщи?

Именно иновациите и развитието в технологичната сфера, заедно с дигитализацията, направиха преместването на работното място у дома възможно. На практика, работейки от вкъщи, ритъмът и динамиката на ежедневието си остават същите. Както провеждането на срещи с екипите и с клиенти, така и обученията и уъркшоповете се провеждат толкова ефективно, колкото и когато сме в офисна среда. Тъй като работата в екип е ключово условие за постигането на зададените цели, комуникацията е важно средство за общия успех.

Кои са най-големите предимства на работата в компанията Accenture?

Предимствата са много, затова и ще изтъкна онези, които са от най-голяма важност за самата мен. Технологичният център на Аксенчър създава условия за индивидуалното професионално развитие на всеки, в условията на доверие и прозрачност на процесите.

Има многобройни възможности за обучения, които подобряват знанията и уменията на всеки от нас. А най-хубавото е, че можеш да прилагаш експертизата и натрупания опит в разнообразни проекти, в които се използват иновативни технологии и решения. Това е от голяма полза за всички, които стартират своята кариера в компанията – по пътя към изграждането и утвърждаването им в професионалисти. Като работеща майка, ключови предимства за мен са гъвкавото работно време и възможността за работа от вкъщи.

Какви са възможностите за кариерно израстване на жените в екипа? Какъв е броят на дамите на мениджърски позиции в компанията?

В зависимост от интересите и професионалната квалификация, Технологичният център на Аксенчър у нас предоставя на всички дами в екипа разнообразни възможности, които ги мотивират да развиват своите умения и да прегръщат с готовност новите отговорности, по-уверени в себе си. Те включват както надграждане и усвояване на нови технологични умения, така и приемането на нови роли в компанията, сред които и заставане на чело на екипи.

Броят на жените, които заемат мениджърски позиции в компанията, е все по-голям. Резултатът е по-силни екипи, в които се чуват различни гледни точки и всеки е значим и ценен.

А кои са най-важните уроци, на които искате да научите детето си?

Да следва упорито своите цели, да бъде позитивен човек и винаги верен на себе си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...