X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Свилен Шитов: Вече 50 г. Девня продължава да се развива и хората намират тук реализация

5547
Свилен Шитов: Вече 50 г. Девня продължава да се развива и хората намират тук реализация
Снимка: Община Девня
Свилен Шитов е кмет на община Девня от 2015 г. Има висше образование и бизнес в сферата на компютърните технологии. Той е председател на МИГ Девня – Аксаково. Бил е общински съветник и председател на Общинския съвет преди да го изберат за кмет.

Тези дни Девня празнува 50-годишен юбилей на града. „С обявяването на Девня за град той започва да търпи съществен подем, построили са се заводи, училища, детски градини, магазини, административни сгради и какво ли не. След 89-а година местната власт и жителите на града са изправени пред нови предизвикателства, но получават и нови възможности за развитие, от които се възползваме в сегашно време“, казва кметът.

По думите му общината усвоява средства по европейски програми, с които обновяват изграденото досега, но създават и нови придобивки, според очакванията на хората.

„Развитието на Девня се случва и благодарение на партньорството ни с бизнеса и привличането на нови инвеститори, каквито, слава Богу, не липсват. Това ми дава и надежда, че градът ще продължава да се развива и да просперира и през следващите 50 години“,  заяви на празника градоначалникът.

По повод юбилея, а и с намерение да предоставим повече информация за общината, Actualno.com потърси кмета за интервю.

Г-н Шитов, 50 години юбилей празнува Девня, с какво се гордеят жителите на града най-много?

Гордостта е, че 50 години градът продължава да се развива, а също че жителите на града имат възможност да намерят реализация, за да останат тук, а не да търсят поминък някъде другаде.

Вие с какво допринесохте за тяхното благоденствие, а защо не и за тяхното спокойствие?

През последните четири години аз и моят екип точно това правим - да променяме града, да обновяваме нещата, свързани с подобряване качеството на живот. Става въпрос основно за промяна на инфраструктурата - създаване на паркове, детски площадки, обновяване на детски градини, читалища, училища. Всичко това е с цел създаване на едни нормални условия за живеене в един що-годен европейски град.

Предвид, че сте в края на мандата какво показва рекапитулацията на осигурените инвестиции?

Като цифри няма да съм абсолютно точен, но направените инвестиции - както със собствени средства, така и европейски, възлизат на повече от 10 млн. лв.

Къде се усещат те най-вече?

Видимата част е там, където сме асфалтирали улици. Най-бързо се усеща тази инвестиция.

А кое беше най-голямото изпитание за Вас  през тези 4 години?

Най-сериозно беше в началото, тъй като заварих едно тежко наследство. Имам предвид 2,5 млн. лв. просрочени и неразплатени разходи. Работещите в администрацията не бяха получавали заплатите си 2-3 месеца. Това бяха трудните моменти, но с общи усилия се справихме максимално бързо. Всички влязоха в положение. В рамките на една година разплатихме всичко и започнахме да реализираме няколко проекти. Станахме даже водещи сред общините по строга финансова дисциплина, с добри показатели. Последната година бяхме на трето място в цяла България.

Вашата гордост или най-значимо дело като кмет?

Според мен един кмет трябва да изпълнява функцията си като такъв, да изпълнява ангажиментите си, да следва задачите си по своя ред и приоритет. Горд съм, че имам възможност да реализирам голяма част от поетите ангажименти. След като се изпълнят, съм доволен от свършената работа.

Тоест, принципът не е революция, а еволюция?

Да.

Оттук-насетне какво предстои?

Празникът приключи, на 27-ми беше кулминацията. Занапред предстои работа.

Кои обекти са ви останали?

Много са. В момента сме на етап избран изпълнител за детските градини. Имаме подписан договор, започва енергийната им ефективност на стойност 1,2 млн. лв. Чакам от министерството да ми одобрят процедурата, да подпишат анекс. Това може би ще стане преди 15-ти септември. Две сгради ще се санират. Предстои рехабилитация на уличната мрежа на стойност 1,2 млн. лв. - също одобрен проект, с подписан договор с ДФ "Земеделие". Предстои ремонт на две читалища и едно пълномощничество. Предвиждаме изграждане на един пазарен център с доста помещения - павилиони, за отдаване под наем. Много са проектите, работим по тях един след друг. Има доста работа. До края на годината всички трябва да се реализират.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как пандемията стимулира киберпрестъпността
Как пандемията стимулира киберпрестъпността

Пандемията на коронавируса предизвика не само икономически спад, но и рязко увеличаване на киберпрестъпната активност, което вероятно ще се...

Последно в Актуално