Теодора Колева: Всяка година близо 200 младежи, напускащи социалните институции, имат нужда от помощ

37849
Теодора Колева: Всяка година близо 200 младежи, напускащи социалните институции, имат нужда от помощ

Коледа наближава, а спокойно можем да кажем, че това е най-хубавият празник. Но не всички могат да му се насладят - затова е редно тези, които могат, да помогнат на тези, които се нуждаят.

Трогателен жест на помощ е Операция „Жълти стотинки“. Това е национална дарителска кампания, която VIVACOM стартира през 2010 година. Целта ѝ е да набира средства за различни социални каузи, като дава възможност на всеки човек да помогне с малки суми по свой избор, а телекомът удвоява събраните в магазините му средства.

Операция „Жълти стотинки“ стартира за шеста поредна година

За шеста поредна година VIVACOM стартира своята благотворителна инициатива Операция „Жълти стотинки". Традиционната кампания е ча...

Част от Операция "Жълти стотинки" е и програма "Дом Възможност". "Дом Възможност" работи за социалното развитие и интеграция на младежи без родители, които на 18 години са принудени да напуснат държавните институции и така остават на улицата. Тя се реализира от "Фондация за социална промяна и включване" и към момента има 5 наблюдавани жилища в цялата страна - София, Габрово, Русе, Бургас и Скравена. В тях младежите могат да прекарат до 2 години, през които социални работници им помагат да развият социалните си умения, да бъдат самостоятелни и най-вече - да си намерят работа.

От 2014 г. Операция "Жълти стотинки" на VIVACOM подпомага "Дом Възможност", като набира средства за откриване на ново жилище и съдейства за намиране на стажове и работа на младежите. Дарителската кампания тече и в момента чрез касички в търговски обекти в цялата страна. Всеки желаещ може да даде своя принос и чрез SMS на кратък номер 17 777 с текст DMS DOM (1 лв.), обаждане на 0 900 5 11 15 (1 лв.), банков превод по сметка IBAN BG26RZBB915510058740.

За "Дом Възможност" и за "Жълти стотинки" разговаряме с Теодора Колева*, Изпълнителен директор на Програма „Дом Възможност“.

Г-жо Колева, кога ще станат ясни резултатите от операция „Жълти стотинки” тази година?

Операция "Жълти стотинки" събра 105 000 лв. в подкрепа на младежите от "Дом Възможност"

29.04.2015 г., София. Петото поредно издание на дарителската инициатива на VIVACOM – Операция “Жълти стотинки“ &ndash...

В началото на следващата година. Очакваме след празниците да съберем всички касички от градовете в страната и да изчислим крайната сума.

Водите ли статистика колко от младежите, на които Програма „Дом Възможност“ е подала ръка, са намерили успешно своя път в живота?

Да, за нас е много важно да следим какво се случва с младежите, които подкрепяме по пътя им към самостоятелност. Имаме разработени критерии, по които оценяваме развитието им в различните области. Така разбираме дали усилията ни дават резултат, както и по какъв начин е добре да продължим да ги подкрепяме.

До момента чисто статистически можем да кажем, че: 70% от младежите в Програмата са започнали работа; над 90% са повишили нивото на социалните си умения; над 60% от младежите, завършили Програмата, са развили социалните си умения до ниво на самостоятелност, близо 67% са изградили положителни взаимоотношения с членове на местната общност, 100% са запазили или подобрили здравословното си състояние.

По какъв начин Операция „Жълти стотинки“ допринася за развитието на Програма „Дом Възможност“?

Дома за стари хора в Сливен се включи в акцията "Жълти стотинки"

Настанените в Дома за стари хора в Сливен се включиха в акцията "Жълти стотинки", съобщиха от пресцентъра на общината. Възрастните хора...

За мен е наистина вълнуващо да видя как на пръв поглед малки дарения от ресто в магазина могат да направят такава голяма промяна за младите хора, с които работим. Мисля че рядко човек си дава сметка какво може да се постигне, когато всички се обединим в името на добра кауза. За броени месеци, даренията от кампанията достигнаха сума, достатъчна за закупуването на апартамент в столицата – не просто подслон за 6-ма младежи, а място, където ще получат подкрепа по пътя им към самостоятелност и стабилна работа.

Благодарна съм, че наред с финансовата подкрепа, Операция „Жълти стотинки“, която се реализира благодарение на нашите партньори от VIVACOM, допринесе и за създаване на възможности за наемане на работа на младежите в Програмата. Нашата крайна цел е всеки един от младежите да може да се грижи сам за себе си, да създаде семейство и приятелски кръг и в крайна сметка да заживее достойно. Пример за това е Явор, който наскоро се нанесе в самостоятелна квартира, заедно със своята приятелка. И двамата работят повече от година на едно и също място и, наред с трудовите навици, успяха да изградят помежду си стабилна и подкрепяща връзка, която се надяваме да продължи и в бъдеще.

Вече има 5 наблюдавани жилища „Дом Възможност“ и се очаква още едно в София. Колко такива жилища си пожелавате Вие лично да видите като част от програмата?

Когато започвахме да разработваме Програмата, направихме проучване за броя млади хора, които всяка година напускат социални институции или други форми на грижа. Оказа се, че това са около 200 души, които имат нужда от подкрепа в този изключително важен период от техния живот. Цифрата е малко стряскаща, но за да обхванем всички нуждаещи се, ще са необходими поне още 5 жилища.

Освен касичките за дарения има ли друг начин хората да подпомогнат каузата?

Стартира дарителската Операция „Жълти стотинки“ 2014

За пета поредна година VIVACOM Fund стартира благотворителната Операция „Жълти стотинки“ заедно с повече от 20 партньори от...

Разбира се. На страницата на Фондацията и в профила ни във Facebook редовно информираме нашите приятели за текущите нужди и кампаниите, които провеждаме. Най-близката е свързана с ремонта и обзавеждането на бъдещия „Дом Възможност“ в София. Имаме списък с необходимите материали и мебели, които са необходими за превръщането на апартамента в приятно място за живеене.

Друг начин за подкрепа е доброволчеството. Благодарни сме, че все повече хора се свързват с нас с желанието да дарят част от своето време, компетенции и ентусиазъм. Има много дейности, в които се нуждаем от подкрепа. Както в ремонта и обзавеждането на апартамента в София, така и в дейностите на екипа.

Най-голямата подкрепа за младите хора обаче е възможността им да бъдат наети на работа. Благодарни сме на всички собственици на фирми и мениджъри, които дават шанс за професионално развитие на младежите от Програмата.

Смятате ли, че специално в сегмента „дарение“ държавата може да помогне със законодателни мерки и какви би трябвало да са те?

Мисля, че има още какво да се направи в посока държавата да има механизми за активно и регламентирано партниране с неправителствения сектор в посока интервенция за превенция на продължаващото изключване на уязвими млади хора. Местните власти биха могли да бъдат и малко по-активни по отношение отдаването на подходящи имоти за управление на социални услуги, насочени към най-уязвимите членове на общността ни. По този начин на неправителствения сектор се спестява основен разход.

Операция „Жълти стотинки“ 2013 събра рекордна сума

Третото издание на благотворителната Операция „Жълти стотинки“, инициирана от VIVACOM Fund и подкрепена от над 20 партньори...

* Теодора Колева е с над десет години опит в областта на неправителствения сектор с фокус върху социалната сфера. Портфолиото ѝ включва управление на редица средносрочни и дългосрочни проекти, работа по здравни и социални програми за развитие в уязвими групи и маргинализирани общности в областта на превенцията на поведенчески обусловени заболявания и др. Има магистърска степен по Клинична психология и психология на развитието от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Консултант по организационно развитие и управление на човешките ресурси; сертифициран медиатор от Министерство на правосъдието, външен оценител на проекти по оперативни програми на ЕС в социалната сфера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю