Тома Иванов: Ще се допитам до работещи в БНТ и експерти за програмното съдържание

11412
Тома Иванов: Ще се допитам до работещи в БНТ и експерти за програмното съдържание
Снимка: Facebook

На 23 август Съветът за електронни медии (СЕМ) трябва да обяви избора си за нов генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Девет са кандидатите за поста на обществената медия. Actualno.com разговаря с един от тях - Тома Иванов, който понастоящем е заместник-директор на информационния център на Министерството на отбраната.

Г-н Иванов, защо решихте да се кандидатирате за генерален директор на БНТ?

По-голямата част от трудовия ми стаж е преминал в медиите и преди всичко в Българската национална телевизия (БНТ). Започнах работа в БНТ пред 1990 г. Първо бях главен счетоводител, след това финансов директор. Бил съм член на Управителния съвет, за известно време бях изпълнителен директор и то в един много тежък период на телевизията. Изпълнявах и длъжността генерален директор на БНТ, един мандат бях член на регулаторния орган на Съвета за електронни медии, а от 2014 г. съм заместник-директор на информационния център на Министерството на отбраната. Този център продуцира Военния телевизионен канал, издава вестник "Българска армия", поддържа и интернет сайт.

С други думи - имам достатъчно опит в управлението на електронни медии и мисля, че мога да бъда полезен за работата на Българската национална телевизия.

Ако бъдете избран за поста генерален директор, кои ще са най-важните промени, които ще направите?

Ще се опитам да се справя с две от съществуващите слабости в сега действащия Закон за радиото и телевизията. Първо, в ръцете на управителния съвет и на генералния директор е съсредоточена една огромна и до голяма степен безконтролна власт върху управлението на финансов, творчески и технически ресурс в обществената медия. Не става въпрос за незаконосъобразно поведение на управляващите телевизията, а по-скоро за липса на обществен контрол върху целесъобразното разходване на средствата в телевизията.

Другият проблем, който също произтича от Закона за радиото и телевизията и на който би следвало да му се потърси решение, е проблемът с финансирането. Съгласно сега действащия Закон за радиото и телевизията би следвало да се финансират обществените медии чрез Фонд "Радио и телевизия". Такъв Фонд обаче, както знаете, не е задействан. В момента и БНТ, и БНР са почти 100% зависими от волята на съответните управляващи в държавата.

Как ще решите тогава тези слабости?

По отношение на изкушението да се управлява телевизията и програмата ѝ извън контрола на обществото, предвиждам да бъде създаден Обществен програмен съвет и Обществени редакционни съвети, които да имат реални възможности и пълномощия да осъществяват обществен контрол върху програмирането на националната телевизия. По отношение на приходите и разходите на медията смятам, че след като се извърши един анализ на текущото състояние на финансите на телевизията, ще се предприемат съответните структурни мерки за коригиране на финансовото поведение на медията с оглед на недопускане на дефицити.

9 са кандидатите за генерален директор на БНТ

Приключи приемането на документите за участие в процедурата за избор на генерален директор на Българската национална телевизия. Девет д...

Каква е Вашата визия за БНТ?

Разбира се, най-важното за една обществена медия е нейното програмно съдържание и структурата на програмата, но в това отношение ще се ползвам от експертизата на изявени специалисти в страната и работещи в самата телевизия. Смятам, че трябва да се възложат социологически проучвания за нагласите на обществото, ще се прилагат и добрите практики от другите европейски обществени телевизии.

Преди 7 години напуснахте БНТ със скандал заради източване на пари. Мислите ли, че този епизод от миналото ще повлияе на шансовете Ви да оглавите БНТ и в каква посока ще повлияе – положително или отрицателно?

Аз и тогава, и сега твърдя, че има компетентни органи в страната - прокуратура, финансова инспекция, Сметна палата, - които имат задачата и правомощията да контролират законосъобразното разходване на средствата в БНТ. Моята отговорност като директор тогава, а и в бъдеще, ако бъде избран за генерален директор, ще бъде целесъобразното разходване на средствата.

Откакто бяха обявени кандидатурите за нов генерален директор на БНТ, не спират спекулациите, че някои от кандидатите са инструмент за овладяване на телевизията от Делян Пеевски и стоящите зад него кръгове. Вие виждате ли такъв кандидат и ако да – кой е той?

За поредна година ще се радваме на пътуващо лятно кино

Снощи Лятната естрада в Борисовата градина за шеста поредна година се превърна в най-големия киносалон на открито в София. Повече от 25...

Няма как да съм запознат в детайли с намеренията на отделните кандитати, както и с това кой стои зад всяка една кандидатура.

Вие имате ли усещания тогава, че този избор ще бъде повлиян?

Ще ви отговоря по друг начин. След 1990 г. има един-единствен случай, в който управлението на телевизията не беше предоставено в ръцете на съответната управляваща политическа сила. Това беше при избора на Кирил Гоцев за генерален директор на Българската национална телевизия. Тогава управляващите бяха с желания и намерения да назначат друг за генерален директор на телевизията. Обикновено в ръцете на тези, които управляват държавата, стои възможността да определят ръководството на обществената медия.

Тогава кои са фаворитите за поста?

Не знам зад отделните кандидатури кои политически сили и икономически групировки стоят. Нямам подобна информация.

БНТ ще осигурява излъчването на председателството ни на Съвета на ЕС

Правителството определи Българската национална телевизия за домакин-разпространител на картина и звук от събитията на Българското предс...

Ако в СЕМ не бъде събрано необходимото мнозинство при общо три гласувания, Вяра Анкова ще продължи да бъде генерален директор на БНТ. Доколко възможен е такъв вариант според Вас?

Промените от миналата година в Закона за радиото и телевизията правят подобен вариант напълно възможен, тъй като беше записано, че до избор на нов генерален директор телевизията ще бъде управлявана от настоящия си екип.

Смятате ли, че ще има протакане на избора?

Имам усещането, че част от хората, от които зависи бъдещето на телевизията, залагат точно на такъв сценарий - да се запази статуквото.

Интервю на Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю