Тошко Йорданов: "Има такъв народ" няма да бъде патерица на ГЕРБ

18291
Тошко Йорданов: "Има такъв народ" няма да бъде патерица на ГЕРБ
Снимка: Екип на Слави Трифонов

Скри ли се Слави Трифонов от протеста? С кого партията на шоумена смята да си сътрудничи в един бъдещ парламент и кого няма да подкрепи – въпроси, на които отговаря Тошко Йорданов, зам.-председател на "Има такъв народ", в интервю пред Петър Чолаков за Deutsche Welle.

Г-н Йорданов, национално представително проучванена „Алфа рисърч" от края на юли показва, че ако изборите биха се провели „тази неделя" „Има такъв народ” би била трета политическа сила, след ГЕРБ и БСП. Изглежда, партията печели, заедно с „Демократична България”, най-много от протестите срещу правителството. Същевременно се чуват и скептични към цитираните данни гласове, които обвиняват Слави, че всъщност „се е скрил” от протеста. Как си обяснявате този ръст на подкрепата за формацията, как отговаряте на въпросните обвинения?

Не бих искал да коментирам българска социология. Горчивият ми опит около провеждането на референдума от 2016 показа, че към българската социология човек трябва да подхожда с огромни резерви. Не искам да обиждам, но си спомням тогава какви резултати даваха нашите агенции за референдума, както и каква беше социологията на белгийската агенция Kantar. Много добре си спомням коя агенция позна… А иначе дали хората ни подкрепят, ще се види на избори. Да, предполагам, че ни подкрепят – ние тази партия я направихме заради това, че политическата класа изхвърли референдума в кошчето, а 2.5 млн. българи ясно заявиха какво искат. Направихме партията, за да може решенията на референдума да бъдат превърнати в закон. Така че е логично да предполагам, че имаме някаква подкрепа. Не знам какво означава „Слави да се скрие от протестите”, ТВ 7/8 отразява протеста постоянно. Ако трябва да съм честен, мразя думата „партия” – хората от „Има такъв народ” са на протеста защото са граждани. Г-н Слави Трифонов ясно е заявил, че подкрепя напълно гражданите и смята, че исканията – за оставка на кабинета, за предсрочни избори, за оставката на Гешев – са справедливи. А това, че Слави не ходи по площада и не вее партийно знаме е правилно, според нас, защото това е граждански протест. Когато падне това правителство и дойдат изборите, тогава всяка партия ще си извади платформата и хората ще решат на кого да гласуват доверие.

Готови ли сте за избори, как върви изграждането на структурите? Как гарантирате, че този път вместо „калинки”, в парламента няма да попаднат, да речем, „щурчета” – вкарани от вас там?

Ние се готвим за избори когато и да са те; определено много преди да бъде регистрирана партията. Още докато бяхме в bTV беше ясно какво ще правим, като видяхме, че там няма свобода. Неслучайно правихме „кастинги” – както ги нарекоха журналистите – с тази цел. Във властта трябва да влязат хора с достатъчно висока степен на образование и морал; такива, които могат да покажат, че това, което са завършили, могат да го правят. Така че е просто абсурдно да има калинки, щурчета и други бръмбарчета. Крайно време е т. нар. „политически елит”, да има образование и способности. Иначе гаранция, че един човек е безкрайно честен няма – няма политик, който да може да гарантира с главата си за всичките си хора. Но има екзистенц минимум на образование и професионални способности, който е задължителен. А в момента наблюдаваме простаци с власт.

Тошко Йорданов пред Actualno.com: Когато му отърва, Радев е президент на българите

Какво предстои пред партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, ще се реализират ли точките от националния референдум, ка...

Каква е Вашата прогноза: как ще се развие протестът, ще видим ли оставка на премиера Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев?

Всяко нормално управление досега би подало оставка. Никога не е имало такава демонстрация на корупция. Дори ако върна лентата назад - не мисля, че някой от всички бивши премиери – ако бъде заснет с 2 млн. евро в шкафчето, патлак до главата, и чатове между финансовия му министър и крупен бизнесмен, за това как да бъде легализирана една кражба от бюджета – не мисля, че който и да е от предишните би останал на власт, при такива разкрития. Всеки от предишните би си тръгнал веднага. Тук наблюдаваме тежко дебелоочие на хора, които са по-близко до криминалните елементи, отколкото каквато и да е политика. Дори не мисля, че комунистите, които всички сме нарочили, биха си позволили нещо подобно. Поради това не мога да прогнозирам докога тази клика ще стиска властта; най–вероятно ще стиска докато може. А Гешев според мен ще е втора стъпка (т.е. след оставка на Борисов – б. а). В сферата на фантастиката е Гешев сам да подаде оставка или ВСС да му я поиска.

Има подозренията към „Има такъв народ”, че в следващия парламент ще бъде патерица на ГЕРБ – Вашият коментар?

Искам да се хвана на бас с този, който го твърди, на толкова пари, колкото каже!

Само да не залагате в банкноти по 500 евро…

Сценаристът на Слави Тошко Йорданов: Българският народ направи нещо историческо

Уважаеми зрители, днес (12.05.2016 г. - бел. ред.) Народното събрание прие, че референдумът, иницииран от нас, ще се състои в своята ця...

Не мe интересува, защото ще спечеля! „Има такъв народ” няма да бъде патерица на ГЕРБ със сигурност!

И все пак – социологическите изследвания показват, че следващият парламент ще бъде много фрагментиран – с кого бихте работили заедно? Бихте ли работили например с „Демократична България” (ДБ) и при какви условия?

Според мен в следващия парламент нещата ще се случват на две нива. Първо: всички срещу ГЕРБ и ДПС. Второ: ние отиваме с конкретни, ясни цели; ние искаме нещата, за които хората казаха „да" (намаляване на партийната субсидия, за електронно гласуване, за мажоритарен вот) – искаме те да станат закон максимално бързо. Всеки, който иска това да се случи, е добре дошъл да гласува с нас в тази посока. Това е нашата цел.

А оттам-нататък – по другите политики?

Като му дойде времето. Ние от „Шоуто” винаги сме правили нещата последователно и сме изпълнявали това, което сме казвали. Включително относно референдума. Така че нека първо постигнем тези цели. Тогава ще видим следващите. А същият въпрос (за евентуално партньорство – б. а) може да се зададе и на ДБ. Не виждам кой би казал „не, аз съм по умен от вас” на 2.5 млн. души. Тези, които го направиха, сега са на път да си ходят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю