В историята българският лев е бил независим само 7 години: Говори Красен Станчев (ВИДЕО)

9745

Българският лев никога не е бил абсолютно независим, освен в периода 9 март 1990 г. до 1 март 1997 г. Тогава той не зависи от разменен курс, обвързване с френски франк, със злато, сребро, германска марка, руска рубла и т.н. Това заяви в Студио Actualno основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев.

Той е народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента Петър Стоянов (1996 - 2001), доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски", автор на редица книги и научни статии.

Красен Станчев се впусна в детайли в миналото и направи редица паралели с настоящия дебат за влизането на България в еврозоната.

"На 9 март 1990 г. правителството на Андрей Луканов престава да обслужва външния дълг, тъй като цялата икономика работи на загуба, а всички средства от външни кредити са похарчени доста преди това, към 1987 г. На 1 март 1997 г. е фиксиран валутният курс, така както действа в момента", обясни той.

Още: Безработицата в ЕС и еврозоната на исторически ниски нива през юни

Станчев посочи как първоначално Българската народна банка (БНБ) започва кредитиране на много широка основа, като има външни ограничения – заплащането на т.нар. Освободителна война на Руската империя и заплащане на разходите по бежанците от България към Османската империя. Тези неща налагат твърд курс. Левът се връзва първоначално към златото, после към златото и среброто, пак само към златото, към френския франк и т.н.

"От 1933 г. до 1945 г. българският лев е част от разплащателната система на германската райхсмарка. А след 1945 г., даже може би по-рано, де факто до май месец 1989 г. левът е част от разплащателна система на Съвета за икономическа взаимопомощ, т.е. на съветската рубла. През 1990 г. петдесетолевката е напечатана в Москва. Дизайнът копира дизайна на рублата, само че е зелена вместо червена", каза икономистът.

Той посочи, че "нездравата политика" на правителството на Жан Виденов, най-вече по идеи на Румен Гечев, е основа на провала на независимостта на българския лев, фалирането на банки и срива на спестяванията на българите между 8 и 11 пъти към края на 1996 спрямо 1995 г. Според него проблемът тогава е, че няма кодекс, който да казва какво се случва с длъжниците, т.е. банките не могат да си събират парите. Така започва и "криминалната част на българската икономика".

Още: ЕЦБ увеличи лихвите до най-високото ниво в историята

"От едната страна имате частна разплащателна система, от другата страна имате икономика, контролирана от държавата. От 1995 г. не могат да се компенсират загубите в държавния сектор", обясни Станчев проблемите, когато левът не е вързан към друга твърда валута. 

"От 1 март 1997 г. левът се връща към добрите начини на управление. Това става, когато правителството започва да събира данъци във всяка една валута. Ако имате приход в долари, плащате в долари. Оттам се формира цялата разплащателна система", каза икономистът.

Още: Валутният борд е винаги застрашен при неразумна фискална политика: Михаил Кръстев в "Отговорите" (ВИДЕО)

И разказа как Румен Аврамов, Чавдар Кънчев и бащата на валутния съвет в България Уорън Коутс са избрали връзване към германската марка, щом България ще влиза в ЕС и НАТО. Сега положението е същото - щом сме в ЕС, то въпросът е не дали, а кога ще влезем в еврозоната. За България има и едно специфично изискване – "да изчезне корупцията и организираната престъпност, да няма такива случки като КТБ", каза Станчев.

"Ако се случи това България да блокира пътя към еврото, то тогава България трябва да избере дали се връща обратно към 1996 г. и периода преди това", цитира той думи на финансовия министър Асен Василев, с които се съгласява. 

ОЩЕ: Икономист посочи фатална грешка от миналото: Ако блокираме еврото, се връщаме към 1996 г.

Вижте още много други исторически препратки и любопитни детайли в цялото интервю с Красен Станчев:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю