Ваня Манова, Mastercard: Плащанията вече се правят само с едно докосване

7915
Ваня Манова, Mastercard: Плащанията вече се правят само с едно докосване
Снимка: ПИБ

Ваня Манова е мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово и отговаря за развитието и изпълнението на локалната стратегия на компанията - поддържане растежа на картовите и електронните разплащания и на двата пазара, въвеждане на иновациите и технологичните решения на Mastercard, както и създаване на стабилни партньорства с ключови клиенти, с правителствения и с публичния сектор. Преди да се присъедини към екипа на Mastercard, г-жа Манова има над 20 години опит в банковия сектор.

Измина почти месец от началото на сътрудничеството на Mastercard и Fibank с Garmin. Как оценявате постигнатото до момента? Каква е обратната връзка от страна на клиентите относно новата услуга?

Услугата се приема изключително положително от клиентите, особено от тези, които водят активен начин на живот или спортуват. Те вече могат да извършват ежедневните си платежни ангажименти само с едно докосване.

Опцията за директни плащания има безспорно своите плюсове. Кои са трите предимства, които отчитате като най-важни, в случая?

Безспорно трите основни предимства на платежния аксесоар са сигурност, удобство и бързина. Услугата освобождава потребителите както от неудобството на парите в брой, така и от нуждата да се използва карта или телефон, за да се осъществи безконтактно плащане. Стратегическото партньорство между Mastercard, Garmin и Fibank предостави на клиентите функционалности, които пасват перфектно на ежедневните им нужди.

Нека да обясним накратко как клиентите на Fibank и Mastercard могат всъщност да се възползват от новата услуга чрез часовниците Garmin. За разплащания с Garmin Pay e нужно да имате смарт часовник Garmin поддържащ Garmin Pay и дебитна или кредитна карта Mastercard, издадена от ПИБ. Регистрацията на картата се осъществява чрез мобилното приложение на Garmin Connect Mobile (GCM). Услугата е лесно достъпна за всички, а ползите от нея са наистина революционни.

Кои са отличителните качества на услугата, които я различават от подобни, предлагани у нас, като например Apple Wallet?

Трябва да отбележа като основно предимство съвместимостта й с всички операционни системи, за разлика от Apple Wallet, който както всички знаем, оперира само с iOS.

Българинът като че ли е повече традиционалист по отношение на финансите си. В тази връзка в каква посока ще работите, за да бъде пречупен, да кажем, стереотипът, че в онлайн разплащанията има известна доза несигурност?

Този стереотип вече е разчупен за модерния български потребител – нашите проучвания показват повишаване на доверието и нещо повече – той се е убедил в сигурността и вече най-важното за него са удобството и бързината. Технологиите, които Mastercard предлага на потребителите и партньорите си са уникални и с високо ниво на защита. Чрез технологията MDES – Mastercard Digital Enablement Service клиентите са защитени при всяко разплащане. MDES е вид токенизация, ноу-хау на Mastercard, тя заменя чувствителната информация с токен/код, който е уникален за конкретния часовник, криптиран е и се съхранява в чип на часовника. Мнението на потребителите се променя, когато вземат решението да използват дигиталните методи и средства за разплащане, и сами усетят техните предимства и сигурност.

С последния въпрос искаме да разберем какво отличава Mastercard като социално отговорна компания. Дайте пример за кампания, с която Mastercard подкрепя определена социално отговорна глобална/локална кауза.

Многобройни са примерите за обединяването на усилията на Mastercard с различни партньори, с една обща цел – набирането на средства за важни каузи. Една кампания, която подкрепяме от 2017 е World Food Program (световна продоволствена програма към ООН). WFP е водещата хуманитарна структура, която се бори с глада в световен мащаб, осигурявайки храна на около 80 милиона души всяка година, включително училищни ястия на близо 20 милиона деца. Каузата е благородна, но за българите е далечна като кауза. За да я "доближим" до сърцата и умовете на българите, от Mastercard създадохме първата дигитална платформа за училищно хранене. Тази година за всеки обяд, закупен с карта Mastercard през онлайн платформата smastercard.bg, компанията дарява една седмица безплатна храна за дете в нужда. Кампанията започна на 15 октомври и ще продължи до 31 декември 2019 г. Резултатите от тази революционна система са стотици транзакции за един месец и внедряването на електронната платформа в още 12 български училища. За свой локален партньор в България, тази година Mastercard избра Първа инвестиционна банка.

Интервю на Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com