X
 
 

Васил Едрев: Община Айтос е финансово стабилна, благодаря на съветниците за добрата съвместна работа

734 0
photo of Васил Едрев: Община Айтос е финансово стабилна, благодаря на съветниците за добрата съвместна работа
Снимка: Община Айтос
Васил Едрев е кмет на община Айтос от 2011 г. Той е завършил Шуменския университет. Работил е в различни районни полицейски управления на област Бургас. Бил е директор на ОДМВР – Бургас. Непосредствено преди да стане кмет е работил в частна фирма.

Г-н Едрев, вече е готов Общият устройствен план на общината, каква визия дава той занапред и кои проблеми решава?

- Общият устройствен план на Община Айтос е напълно готов, внасяме го за одобрение на заседанието на Общинския съвет в края на м. януари. Изготвянето на ОУП беше сериозна задача с широко обществено участие, дискусии на експерти за предназначението на отделни територии, мнения на граждани и фирми, идентифициране на проблемите и съобразяване със съществуващите планове и програми. ОУП на Община Айтос е изготвен по силата на споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С плана е определена общата структура на територията - жилищни и производствени територии, териториите за озеленяване, за спорт и развлечения, за обществено обслужване, за обекти на културно-историческото наследство, за вилно строителство, територии за съоръжения на техническата инфраструктура, земеделски и горски територии и т.н. Определени са устройствените зони за всяка от териториите.

Иззеха 1,2 т риба на входа на Айтос

Един тон и 200 кг риба от вида „сребриста каракуда” и „платика”, превозвани с т.а. „Мерцедес Дпринтер&rdq...

Има яснота кои територии са публична държавна собственост и публична общинска собственост и режимът на тяхното устройство. В този смисъл ОУП дава цялостна визия на територията на Община Айтос и какво ще се случва на нея в бъдеще. Представени са състоянието, тенденциите, приоритетите и прогнозите за развитие на територията на община Айтос. Планът въвежда всички необходими правила и нормативи за устройство на територията за периода на действие. Дава и по-големи възможности за инвестиции и строителство на територията на общината, както и за кандидатстване и финансиране по национални и оперативните европрограми.

Като цяло каква беше изминалата 2017 г. година за община Айтос?

- Беше динамична година. Бих я определил като подготвителна за сериозната строителна програма, която ни предстои през 2018 година. Година, в която подписахме договори за финансиране на европейски проекти и беше одобрено финансиране по проекти с решение на Министерски съвет. Година на много обществени поръчки по проекти, на обжалвания и отново обявяване на поръчки. В крайна сметка, успешно финализирахме процедурите по най-важните проекти, по които ни предстои много работа през новата година. Завърши една много тежка процедура по проекта за благоустрояването на парк "Славеева река" и тази пролет ремонтните дейности по благоустрояването на парка ще започнат.

В началото на 2017 г. подписахме договор за финансиране на проект за изграждане на пречиствателна станция в Айтос на стойност 19 млн. лв. Одобрени бяха средства по общински проект за реконструкция и рехабилитация на улична мрежа от 5.5 километра на територията на град Айтос. Проектът е на стойност от близо 2 млн. лв. Средствата са от ДФ "Земеделие", по мярка 7.2. През последните месеци на 2017 г. размразихме важни за община Айтос проекти. Одобрено беше финансиране на ремонт на ВиК-мрежата в селата Карагеоргиево и Мъглен, както и за водоснабдяването на с. Чукарка от деривация Камчия. През 2017 г. много активно заработи Местна инициативна група - Айтос - гражданско сдружение, което подготви Сратегия за местно развитие. Тя беше одобрена за финансиране с близо 3 млн. лв. Това е успех, които се дължи на инициативата на гражданите и осигурява финансиране за много местни проекти в публичния сектор, местния бизнес и НПО. Имаме проектна готовност по мерките на Стратегията в почти всяка сфера - социална политика, спорт, инфраструктура, култура, благоустрояване. Започнахме и изпълнението на съвместен проект със Специалната администрация на провинция Одрин, Турция по програма за трансгранично сътрудничество България-Турция. За първи път имаме средства и възможност да закупим техника и оборудване за възстановяване и опазване на зелената инфраструктура и за разделно събиране на зеления отпадък. Подписахме договор за изпълнението на проект в партньорство с Гьотеборг, Швеция за предоставяне на социални услуги на хора в неравностойно положение на основата на добрия шведския опит в социалната сфера. Бяха извършени ремонти на улични и тротоарни настилки в града и в с. Пещерско. Получихме финансиране и за изграждане на Спортен комплекс в с. Карагеоргиево. Работихме и продължаваме работата по още няколко социални проекта. Приключихме годината с много добра проектна готовност за кандидатстване по оперативните програми. Мисля, че като цяло 2017-та беше добра проектна година.

Задържаха гаджето на Софи Маринова заради изнудване

Съдът в Айтос остави за постоянно зад решетките двама мъже, обвинени в изнудване на местен бизнесмен. Единият от задържаните е приятеля...

С реализацията на кои проекти се гордеете най-много?

- Доволен съм, че проектът за изграждане на Пречиставтелна станция в Айтос, който е с давност 7-8 години, тръгна успешно през 2017 г. Радвам се, че приключиха тежките процедури по другия важен за айтозлии проект - благоустрояването на парк "Славеева река". Ще бъда много щастлив, когато окончателно приключат строителните дейности по тези два проекта.

Какви бяха за Вас най-сериозните изпитания през първите две години на настоящия Ви мандат?

- Те са свързани най-вече с тези два проекта. Изпитание за всеки кмет са дългите процедури, обжалванията на обществените поръчки, които са на по-висока стойност, пропуснатото време за реално строителство, при осигурено финансиране. Процедурите са тромави, има срокове, които трябва да се спазват, а е трудно да обясниш на гражданите, че осигуреното финансиране днес не означава изпълнението на проекта утре или вдруги ден.

Шофьорът на преобърналата се цистерна до Провадия е починал

Починал е шофьорът на цистерната, която се преобърна и запали след удар с бус по пътя Провадия – Айтос. Това съобщиха за „Ф...

Как стои общината във финансово отношение?

Община Айтос е финансово стабилна. Приключихме 2017 г. без задължения и просрочени плащания. Имаме реалистичен и балансиран проект за бюджет`2018 и повече средства в капиталната програма за тази година. Имаме възможност да предвидим средства за съфинансиране на проекти по ОП и за финансиране на местни проекти, за ремонти на уличните настилки и общински пътища. Всички общински дейности са добре осигурени. Очаквам финансова стабилност на общината и през 2018 г.

Изпълнението на кои проекти предстои през 2018 г.?

-Предстои ни година със сериозна строителна програма по проектите, по които работихме през 2017-та. Задача №1 е благоустрояването на парка. Осигурено е финансиране от 1.6 млн. лв. Започваме реално и строителството по най-мащабния проект - Изграждане на Пречиствателна станция за отпадъчни води в град Айтос, която трябва да открием през 2019 г. Предстои да реализираме проектите за спортното игрище в Карагеоргиево, ВиК-мрежата в трите села, проекта за уличните настилки в града. Имаме готов проект за реконструкция на Зоопарк - Айтос, с който ще кандидатстваме за финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество. Ще имаме много работа и по проекти в публичния сектор на Стратегията за местно развитие на МИГ. Изпълняваме проекти за социални услуги, дейностите по които продължават и през 2018 г. и за които ще търсим устойчивост и в следващите години. Това са проекти за дома за стари хора, за обществена трапезария за социално слаби семейства, за грижа за възрастни и хора в неравностоно положение и т.н. Оптимист съм и очаквам една по-добра година за Община Айтос, повече реализирани и повече одобрени проекти.

Цистерна се обърна и запали на пътя Провадия - Айтос

Тежък инцидент е станал на пътя Провадия - Айтос, в района на село Комарево. По първоначални данни, след удар с бус, цистерна се е обър...

Как оценявате взаимодействието си с Общинския съвет?

- Това е вторият ми мандат като кмет на Община Айтос и бих го определил като по-добрият мандат, що се отнася до взаимодействието с Общинския съвет. През последните две години работим в синхрон. Срещам пълно разбиране от ръководството и политическите сили, представени в Съвета. Има спорове, има динамика и разисквания, но винаги стигаме до консенсус по важните проблеми и решения в заседателната зала. Използвам възможността да благодаря на всички общински съветници за добрата съвместна работа през 2017 г. Надявам се, че така добре ще работим и през новата година.

А с централната власт?

- Срещаме разбиране от централната изпълнителна власт. Факт е, че само през 2017 г. МС одобри три общински проекта за финансиране, показва заинтересованост и добро отношение към проблемите на общината и хората. С решение на Министерския съвет на общината беше предоставен и заключеният от години казармен терен в центъра на града. Много добре и успешно работихме по програмата за енергийна ефективност за санирането на жилищни сгради в Айтос, и в резултат - над 300 айтоски семействата имат обновени жилища.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
"Пътна полиция": Когато магистралата е в...

В участъците на магистралите, които са в ремонт, е позволено да се кара в аварийната лента, за да се облекчи трафикът, каза днес пред ж...