Веселин Калановски: „Демократична България“ иска до 4 години 1% от БВП за култура (ВИДЕО)*

15917

Защо един актьор влиза в политиката? За мен няма никакво значение дали човек е актьор, инженер, лекар, научен работник... В политиката се влиза, защото човек има граждански позиции, каза Студио Actualno Веселин  Калановски, водач на листата на „Демократична България“ в Ямбол и шести в листата в 25 МИР София. Ето какво сподели той:

Когато човек намери единомишленици, хора, които като него споделят тези позиции, логично е да се обедини с тях и да се опита да прокара мисленето си в политическия живот на една държава. Да промени по някакъв начин тази държава. Дълбоко убеден съм, че е за добро.

Съучредител съм на „Да, България“, за първи път станах партиен член на шейсетгодишна възрастр макар че през целия си съзнателен живот съм имал ясно изразени позиции, винаги клонящи в дясното пространство на политическия спектър и просто намерих тези хора и се престраших. Винаги съм мислел, че да бъдеш гражданин е достойнство, наистина е достойнство. Но напоследък се получава странно разделение на граждани, които имат гражданска позиция и членове на политически сили. Като че ли членовете на политически сили не сме граждани и нямаме граждански позиции. Точно обратното, именно защото имаме такива позиции сме се обединили в политическа сила, в която съвместно, всички заедно да отстояваме нашите принципи. Знаете, че в представителната демокрация политическите партии са онези, които всъщност осъществяват политиката, те са инструмента, който променя държавата, така че да, аз съм гражданин, с гражданска позиция и член на политическа партия.

В последните години мечтите на много хора да се промени България към добро, не че няма промени в България през последните 30 години, далеч съм от тази мисъл. Но мечтите и желанията ни бяха значително по-сериозни. Много от тези мечти и желания бяха излъгани от болезнение амбиции на лидери, от фалшификатори на истината, от корупция. И затова сега сме последната държава в ЕС по икономически статус, по свобода на словото.

Като депутат бих могъл да бъда полезен в сферата, на която съм посветил живота си. Естествено това е в областта на културата. „Демократична България“ наистина има сериозно разработена програма със своите акценти, промяна на нормативната база в областта на културата.

Първо, ние имаме дългосрочни, средносрочни и краткосрочни стратегии в рамките на 10, 4 и на 1 година. Искаме законодателно да се промени, започвам подред: Закона за авторското право, искаме закон за телевизия и радио, където обществените телевизии да поемат значително по-голяма роля в областта на културата. Искаме децентрализация на фонд „Култура“, койно искаме да излезе от Министерството на културата и да си направи свои регионални центрове, така че да има по-свободен и лесен достъп на културните дейци в страната, не всичко да е съсредоточено в София.

Искаме във всички браншове на културата да има закони. Конкретен закон за всеки бранш. Може би много малко хора знаят, че няма закон за театъра. Закона за киното трябва да бъде сериозно коригиран, макар че е нов закон.

Едно от основните искания е да има нов закон творците. Творците, които би трябвало да получават не само достойно заплащане, а и нормална пенсия. Много мои колеги по време на първия локдаун на ковид кризата например са на свободна практика и те нямаха никаква закрила от държавата, макар че самата държава им забрани да практикуват своята професия. Те не биха могли да отидат в бюрото за безработни и да получават някаква компенсация именно защото са самоосигуряващи се, което не е логично. Разбира се такъв списък на свободни творци беше тръгнал да се приготвя в Министерството на културата. Доколкото разбрах в последно време покрай г-н Минеков е понапреднал този списък. Дай Боже накрая да бъде завършен. Става дума за някаква наистина социална помощ за онези творци, когато държавата им забранява или пък когато, не дай Боже изпаднеш в здравословен праблем. Например един актьор е крайно зависим от своето физиологично състояние. Може да си счупи крак, да се разболее. Той би трябвало да бъде осигурен. Между другото за това осигуряване е част от идеята за промени в Закона за авторско право и сродните му права, където в момента няма реално възнаграждение за творческия, авторския или сродните права, каквито са актьорите. За един период от 10 години, когато те отстъпват своите права на продуцентите и не получават стотинка за труда, който са положили.

Друг акцент в нашата програма е, че ние държим в рамките на един мандат, на 4 години субсидирането на българската култура да стигне до минимум 1% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Забележете, БВП, защото наскоро ми опонира една моя колежка от друга политическа сила, че по времето на един министър преди десетина години е било 1%. Да, беше 1% от бюджета. Има разлика между бюджет и Брутен вътрешен продукт. Искаме минимум 1%, защото към настоящия момент държавата дава за българската култура между 0,4 и 0,5 десети от процента, а самите културни индустрии, целокупната вътрешна културна индустрия в България връща в БВП 5,26%, т.е. една деветнайста от този продукт.

Още - във видеоматериала.

*Публикацията е съгласно договор за информационно обслужване за Парламентарни избори 2021 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю