Веселин Марешки пред Actualno.com: Не трябва да се пилеят милиони за нови избори

2366
Веселин Марешки пред Actualno.com: Не трябва да се пилеят милиони за нови избори
Снимка: Воля

Остават само три дни до изборите за 44-то Народно събрание. Отново вотът е предсрочен и България трябва да намери алтернатива, която да намери верния път. Дали такава алтернатива има - разговаряме с една от възможностите в лицето на Веселин Марешки, лидер на партия "Воля".

Г- н Марешки, вече сме на прага на изборния ден – каква подкрепа очаквате?

ВОЛЯ е явлението на тези избори. Очакваме мощна подкрепа от народа. Недоволството от партиите на статуквото е огромно и тази вълна ще се отрази на вота. Ако не бяхме ние, кампанията щеше да е вяла, едни и същи политици щяха да обещават за пореден път едни и същи неща. Няма кой да им вярва вече. Съжалявам, че нямаше истински лидерски дебат. Каних няколко пъти и Борисов, и Нинова. Трябваше лидерите да дебатираме върху програмите, а не да се измества вниманието към маловажни неща. Важното е, че ВОЛЯ има визия за години напред, не за един мандат. И хората ще го оценят.

Мислите ли, че след тези избори България ще е способна да формира стабилно правителство?

Марешки ще наказва фалшиви новини, ще има "може би над 20%"

Ще въведем наказателна отговорност за фалшиви новини. Така лидерът на „Воля” Веселин Марешки отговори на въпрос дали е пред...

Ние сме за това България да има стабилно правителство, което веднага да се заеме с приоритетните задачи, свързани с подобряване живота на хората, със затлачените реформи, които очакваме от години. Не е нужно да се пропилява толкова обществена енергия, а и милиони левове, за нови избори.

Кои са основните приоритети в програмата Ви, от които няма да отстъпите при никакви обстоятелства в бъдещи разговори за коалиционно управление?

На първо място това е прекратяването на картела в горивата. Нашата цел е цена около 1,80 лв. в цялата страна. Приоритет са ни и спешни мерки срещу корупцията и източването на държавата. Грижата за младите семейства - 1000 лв. за първо, 2000 лв. за второ и 3 000 лв. за трето дете с родители над 21 години и завършено средно образование. Подкрепа с жилища за такива семейства, както и за специалисти над 21 г. – до 300 евро на кв. м. с 10-годишно безлихвено изплащане. Това са само част от нашите ангажименти към избирателите, които ще настояваме да се изпълнят при евентуална коалиция.

Програмата на "Воля" за развитие на България се състои от три основни направления с общо 14 точки, както може да види всеки на сайта на партията. Изчислявали ли сте колко ще струва изпълнението на мерките в тази програма – например за социална, демографска политика и образование? Тези пари има ли ги държавата в момента или ще трябва увеличение на данъци?

Пари в държавата има. Въпросът е да се спрат злоупотребите, картелите, които ни ограбват, и бюджетът да се разпределя разумно. За това са нужни прагматици като нас, хора, които идват от реалния живот, познават проблемите в различните сфери и имат ефективни решения. Такива сме във ВОЛЯ. И най-важното, което липсваше на политиците през годините- имаме волята да направим промяната за развитие на България. Искаме да не говорим повече за кризи и застой, а за просперитет. България да стане най-развитата държава в Европа. Искаме ново Българско Възраждане и ще го направим!

Марешки: Картелът е октопод с политически пипала*

Черните пиар акции на картела в горивата и прозрачността на изборите. Това бяха основните теми, по които говори лидерът на партия "ВОЛЯ...

Във Вашата програма посочвате, че България трябва да развива добронамерени и приятелски отношения с Русия в икономиката и други области, включително в борбата с международния тероризъм. Означава ли това, че сте против наложените от ЕС санкции срещу Русия и бихте ли искали те да бъдат отменени?

Ние сме за независима външна политика, правена с повече самочувствие. Разбира се, че като страна-членка на ЕС, трябва да се съобразяваме с общите решения. Но това не означава да чакаме другите да решават вместо нас и да ни спускат позиции „отгоре”. България няма „началници” в ЕС! Това означава страната ни активно да участва в процеса на вземане на тези решения, защото е равноправен партньор. Интересът ни трябва да е водещ. Никой няма полза от санкции, особено бизнесът. Признават го и другите държави в съюза. И тук не става дума за русофили или русофоби. Ние сме българи и трябва да работим за българския интерес, да дадем възможност на истинските патриоти да влязат в управлението, за да отстояват и във външната политика адекватни позиции.

Очаквате ли заради историята с „Национално движение за свобода и демокрация“ (НДСД) в последния момент „Воля“ да бъде спряна по административен начин от изборите?

Това беше фалшива новина и е крайно време разпространителите на такива новини да носят наказателна отговорност. Някой си е направил погрешно сметката, че пускайки тази лъжа, ще разколебае симпатизантите на ВОЛЯ. Няма никакъв проблем. Потвърдиха го и от ЦИК.Абсолютно измислен казус. НДСД е недействаща организация отдавна.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю