X
 
 

Веселин Марешки пред Actualno.com: Не трябва да се пилеят милиони за нови избори

1169 1
photo of Веселин Марешки пред Actualno.com: Не трябва да се пилеят милиони за нови избори
Снимка: Воля
Остават само три дни до изборите за 44-то Народно събрание. Отново вотът е предсрочен и България трябва да намери алтернатива, която да намери верния път. Дали такава алтернатива има - разговаряме с една от възможностите в лицето на Веселин Марешки, лидер на партия "Воля".

Г- н Марешки, вече сме на прага на изборния ден – каква подкрепа очаквате?

ВОЛЯ е явлението на тези избори. Очакваме мощна подкрепа от народа. Недоволството от партиите на статуквото е огромно и тази вълна ще се отрази на вота. Ако не бяхме ние, кампанията щеше да е вяла, едни и същи политици щяха да обещават за пореден път едни и същи неща. Няма кой да им вярва вече. Съжалявам, че нямаше истински лидерски дебат. Каних няколко пъти и Борисов, и Нинова. Трябваше лидерите да дебатираме върху програмите, а не да се измества вниманието към маловажни неща. Важното е, че ВОЛЯ има визия за години напред, не за един мандат. И хората ще го оценят.

Мислите ли, че след тези избори България ще е способна да формира стабилно правителство?

Ние сме за това България да има стабилно правителство, което веднага да се заеме с приоритетните задачи, свързани с подобряване живота на хората, със затлачените реформи, които очакваме от години. Не е нужно да се пропилява толкова обществена енергия, а и милиони левове, за нови избори.

Кои са основните приоритети в програмата Ви, от които няма да отстъпите при никакви обстоятелства в бъдещи разговори за коалиционно управление?

Марешки ще наказва фалшиви новини, ще има "може би над 20%"

Ще въведем наказателна отговорност за фалшиви новини. Така лидерът на „Воля” Веселин Марешки отговори на въпрос дали е пред...

На първо място това е прекратяването на картела в горивата. Нашата цел е цена около 1,80 лв. в цялата страна. Приоритет са ни и спешни мерки срещу корупцията и източването на държавата. Грижата за младите семейства - 1000 лв. за първо, 2000 лв. за второ и 3 000 лв. за трето дете с родители над 21 години и завършено средно образование. Подкрепа с жилища за такива семейства, както и за специалисти над 21 г. – до 300 евро на кв. м. с 10-годишно безлихвено изплащане. Това са само част от нашите ангажименти към избирателите, които ще настояваме да се изпълнят при евентуална коалиция.

Програмата на "Воля" за развитие на България се състои от три основни направления с общо 14 точки, както може да види всеки на сайта на партията. Изчислявали ли сте колко ще струва изпълнението на мерките в тази програма – например за социална, демографска политика и образование? Тези пари има ли ги държавата в момента или ще трябва увеличение на данъци?

Пари в държавата има. Въпросът е да се спрат злоупотребите, картелите, които ни ограбват, и бюджетът да се разпределя разумно. За това са нужни прагматици като нас, хора, които идват от реалния живот, познават проблемите в различните сфери и имат ефективни решения. Такива сме във ВОЛЯ. И най-важното, което липсваше на политиците през годините- имаме волята да направим промяната за развитие на България. Искаме да не говорим повече за кризи и застой, а за просперитет. България да стане най-развитата държава в Европа. Искаме ново Българско Възраждане и ще го направим!

Във Вашата програма посочвате, че България трябва да развива добронамерени и приятелски отношения с Русия в икономиката и други области, включително в борбата с международния тероризъм. Означава ли това, че сте против наложените от ЕС санкции срещу Русия и бихте ли искали те да бъдат отменени?

Марешки: Картелът е октопод с политически пипала*

Черните пиар акции на картела в горивата и прозрачността на изборите. Това бяха основните теми, по които говори лидерът на партия "ВОЛЯ...

Ние сме за независима външна политика, правена с повече самочувствие. Разбира се, че като страна-членка на ЕС, трябва да се съобразяваме с общите решения. Но това не означава да чакаме другите да решават вместо нас и да ни спускат позиции „отгоре”. България няма „началници” в ЕС! Това означава страната ни активно да участва в процеса на вземане на тези решения, защото е равноправен партньор. Интересът ни трябва да е водещ. Никой няма полза от санкции, особено бизнесът. Признават го и другите държави в съюза. И тук не става дума за русофили или русофоби. Ние сме българи и трябва да работим за българския интерес, да дадем възможност на истинските патриоти да влязат в управлението, за да отстояват и във външната политика адекватни позиции.

Очаквате ли заради историята с „Национално движение за свобода и демокрация“ (НДСД) в последния момент „Воля“ да бъде спряна по административен начин от изборите?

Това беше фалшива новина и е крайно време разпространителите на такива новини да носят наказателна отговорност. Някой си е направил погрешно сметката, че пускайки тази лъжа, ще разколебае симпатизантите на ВОЛЯ. Няма никакъв проблем. Потвърдиха го и от ЦИК.Абсолютно измислен казус. НДСД е недействаща организация отдавна.

Интервю на Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • марешки е руска подлога 1 марешки е руска подлога преди 1 година Профил на трол?
    Бойко Борисов открито призна своята некадърност да управлява държавата. Доказателства са следните му изявления: 1. “Да сте ни живи и здрави – около 2 млн и 3 хиляди са пенсионерите в момента и всяка година държавата дотира по 6 милиарда от всички останали за пенсионерите. Ако не трябваше да оправяме големия шлем на БСП, тези пари щяха да са за пенсионерите. БСП щели още по-голям шлем да правят сег виж още ›› а. Откъде ще вземат пари? По 10 милиарда отгоре трябват, ако искаме да осигурим достоен живот на всички български пенсионери”. 2.“Разбирам болката на пенсионерите, но няма как да направя това, което искат в момента. Само с ръст на икономиката можем да увеличим ръста на приходите – с бонуси, или по швейцарското правило могат да бъдат увеличени пенсиите. Много ми се иска да се вдигнат доходите, но трябва да заработи още по-добре икономиката. Убеден съм, че ще стане – при този ръст и при насърчаване на образованието, на дуалното обучение. Отчитаме, че принудата е най-доброто средство да накараме малцинствата да учат”, обясни той. Въпросът на Борисов и кандидат-депутатите на ГЕРБ: “Откъде ще вземат парите”: 1.Показва управленческата немощ на Борисов и ГЕРБ. 2.ГЕРБ не могат да решат проблемите на пенсионерите с минимални пенсии. 3.ГЕРБ провежда политика на открит геноцид към пенсионерите и всички български граждани с доход под прага на бедност. 4.ГЕРБ не са способни да организират ефективна борбата с корупцията и с престъпността във всичките й разновидности, в резултат на което няколко милиарди лева не постъпват в бюджета. 5.ГЕРБ в интерес на чужди държави саботира изграждането на големите проекти: АЕЦ “Белене”, “Южен поток” и Петролопровода-„Бургас-Александруполис“, в резултат на което лиши бюджета от стотици милиони приходи и разкриването на хиляди работни места. 6.Само пълен политически идиот може да говори, че проблемите на пенсионерите щели да бъдат решени с бонуси и с швейцарското правило, което увеличава минималната пенсия с 3-5 лева, поради което минималната пенсия никога няма да скочи прага на бедност. 7. Съгласно социалната политика на ГЕРБ минималната пенсия след 20 години ще бъде увеличена с 60 - 100 лева и ще стане около 220 - 260 лева, а прага не бедност ще бъде около 614 - 714 лева.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.