ЦИК изпрати 377 сигнала за фалшификации до КЗЛД и прокуратурата

13060
ЦИК изпрати 377 сигнала за фалшификации до КЗЛД и прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Общо 377 сигнала на граждани за фалшифицирани техни подписи в подкрепа на различни партии е изпратила Централната избирателна комисия (ЦИК) до компетентните органи.

По-голямата част или 357 сигнала са отишли до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Другите 20 са отишли в прокуратурата.

Омбудсманът не вярва да има сериозни наказания за фалшивите подписи

Минимум порицание трябва да има за партиите, които са крали лични данни и са фалшифицирали подписи, за да могат да представят пред ЦИК ...

Бумът на сигналите стана факт след като ЦИК пусна на сайта си опция за проверка по ЕГН дали даден гражданин не се е подписал в подкрепа на някоя партия. Оказа се, че хиляди българи са видели подписите си в подкрепа на партия, за която изобщо не възнамеряват да гласуват и дори не й симпатизират. Един от най-знаковите случаи беше този на омбудсмана Константин Пенчев. Дори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се оплака, че подписът на депутат от ГЕРБ е бил откраднат. Оказа се, че жалби има срещу абсолютно всички партии, а тепърва се очаква ЦИК да каже колко са за всяка една политическа формация.

След лавината от жалби, ЦИК предупреди, че ще препраща сигнали само ако в тях изрично са упоменати три имена, адрес и подпис на подателя.

"Всеки потърпевш може да поиска заличаване от списъка, но чак след като се установи, че подписът е подправен. Проверката в системата не е основание за автоматично заличаване от списъка", коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев. Заличаването може да стане само чрез Комисията за защита на личните данни. Указанието за заличаване се прави от административен съд и само след подадена жалба.

Партиите няма да понесат наказателна отговорност, защото според Наказателния кодекс тя е лична, персонална. При установяване на вина може да се наложи глоба от 10 до 100 хил. лева.

КЗЛД иска ЦИК да въведе личен код за достъп до подписките

Да се въведе и допълнителна идентификация на избирателите, при която всеки от тях да получава личен код за достъп за извършване на спра...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com