Харта за цифровите права - каузата на Зелените

65111
Харта за цифровите права - каузата на Зелените

Харта за цифровите права – това е една от основните цели кандидатите за европейски депутати на Зелената партия Атанас Чобанов, който е основател на сайта за разследваща журналистика „Биволъ” и Даниела Божинова.

Зелените залагат на гарантирането на свободна, независима и сигурна информационна мрежа, която да осигури възможно най-голям достъп до за пряко участие на гражданите в управлението, организиране и провеждане на електронни подписки и референдуми, за онлайн гласуване, електронно правителство, за повишаване качеството на услугите предоставяни от държавните администрации и съответно значително ограничаване на корупционни практики и задкулисни политически „игри”.

Борислав Сандов пред Actualno.com: Можем да спечелим поне 1 мандат на евроизборите

Публикуваме втората част на интервюто ни със съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов. Първата част можете да си припомните тук. ...

В Хартата за цифровите права има десет основни мерки. Ето и ги и тях:

1. Насърчаване на прозрачността, достъпа до документи и гражданското участие. Ще подкрепяме предложения, които целят да увеличат до максимум прозрачността и да дадат възможност на гражданите да участват в законодателния процес на ЕС чрез по-добър достъп до документи (включително консултации) на всички европейски езици. Ще подкрепям мерки, които насърчават предоставянето на правителствени данни на гражданите, както и използването на отворени формати и отворени стандарти в управлението, обещават Зелените.

2. Подкрепа на защитата на личните данни и законодателството за неприкосновеността на личния живот. Ще подкрепяме законодателство, което насърчава и защитава основното право на гражданите на личен живот. Това включва и предоставянето на възможност проактивно да решаваме дали и как нашите лични данни ще се обработват. Ще подкрепяме мерки, насочени към осигуряване на адекватни нива на прозрачност и сигурност в обработката на данни, казват Зелените.

3. Защита на неограничения достъп до Интернет и онлайн услуги. Ще подкрепямe законодателство, което цели да премахне всякаква регистрация или други ограничителни изисквания по отношение на доставката на интернет съдържание и услуги. Ще подкрепяме законодателни мерки, които гарантират защитата на мрежовата неутралност, ефективната конкуренция и либерализацията на радиочестотния спектър, декларират Зелените.

4. Насърчаване на актуализацията на законодателството за авторското право. Ще се застъпваме за свободата на общуване и правото на участие в културния живот в контекста на реформите на законите за авторското право и достъпа до знания. Ще подкрепяме инициативи за хармонизиране и одобряване на съществуващите незадължителни изключения от авторското право, с цел да се улесни използването (и повторното използване) на произведения от физически лица. Ще подкрепяме реформи, насочени към въвеждането на изключения от авторското право за публични институции и организации с нестопанска цел, като например културни, исторически и образователни институции. Ще подкрепяме инициативи, целящи да се осигури предоставянето на публично финансирани произведения за свободно ползване. Няма да подкрепяме законодателство, което разширява обхвата или продължителността на авторското право или сродните му права, твърдят Зелените

ЕП отхвърли АСТА

С голямо мнозинство ЕП отхвърли АСТА, независимо, че от ЕК апелираха към депутатите да приемат споразумението, предаде БГНЕС. С 478 на...

5. Без безразборни, неконтролирани мерки за наблюдение. Няма да подкрепямe предложения за съхранение или наблюдение на данни за съобщения, които не са били подложени на надеждна, независима оценка за необходимост и пропорционалност или не са били предмет на редовен преглед с цел спазването на тези критерии, обявяват Зелените.

6. Насърчаване на онлайн анонимността и криптирането. Ще подкрепямe законодателни предложения за защита на анонимността онлайн и на правото да се използва криптиране. Ще подкрепяме мерки за развитие и насърчаване на използването на технологии за подобряване на неприкосновеността на личния живот, с правни задължения, когато това е уместно, заявяват Зелените.

7. Без подкрепа на частно правоприлагане извън принципите на правовата държава. Няма да подкрепямe мерки или инициативи, които предопределят съдебния контрол на предполагаеми онлайн нарушения чрез насърчаване, принуждаване или разрешаване на доставчиците на интернет услуги и други организации да контролират или наказват предполагаемите онлайн нарушения, освен когато наложените мерки са предприети за много кратко време, когато предполагаемото нарушение включва непосредствена опасност за физическите лица и когато държавата, в която се намира седалището на посредника, е длъжна да предприеме действия за разрешаване на проблема спешно, обещават Зелените.

8. Подкрепа за експортен контрол на технологиите за наблюдение и цензура. Няма да подкрепямe разпространяването, чрез експортен кредит или други държавни гаранции, на изработени в Европа технологии за наблюдение и цензура в авторитарни страни, които не зачитат принципите на правовата държава. Ще се борим за уважаването на личния живот на журналисти, активисти и граждани по цял свят чрез подкрепата на законодателство, което не позволява на репресивни режими да придобиват такива технологии и услуги от юридически лица в Европейския съюз, посочват Зелените.

9. Защита на принципа за диалог с всички заинтересовани страни. Ще подкрепямe свободния отворен модел „отдолу-нагоре“, включващ всички заинтересовани страни за координиране на интернет ресурсите и стандартите - имена, номера, адреси и т.н. Ще подкрепяме мерки, които целят да се гарантира правото на представителното гражданското общество да участва във форуми с всички заинтересовани страни. Ще се противопоставяме на всякакви опити от корпоративни, правителствени и междуправителствени агенции да поемат контрола на управлението на Интернет, изброяват Зелените. 

ЕП гласува срещу АСТА

Парламентарната комисия по международна търговия отхвърли ACTA с 19 гласа "против", 12 "за" и 0 въздържали се, съобщиха от Европейски...

10. Насърчаване на развитието на свободния софтуер и софтуера с отворен код. Ще подкрепяме мерки, които позволяват или насърчават широкото използване на свободен софтуер и софтуер с отворен код. Това включва държавни и обществени структури и по-специално структури, които получават финансиране от бюджета на ЕС, завършват Зелените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com