Изборният ден стартира без проблеми

12537
Изборният ден стартира без проблеми
Снимка: БГНЕС

Нормално започна изборният ден на територията на страната. Това съобщи Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), който коментира провеждането на избори за Европейски парламент.

Има замяна на членовете на СИК, които са отказали да участват като членове, ЦИК е назначила новите членове. Поради отказ на членове от СИК, няма закрити секции, увери другият говорител на ЦИК Камелия Нейкова пред БНР. Тя допълни, че всички 168 избирателни секции извън страната са открити. Броят на наблюдателите е голям – 60 724 лица участват като наблюдатели от 36 неправителствени организации. По принцип това гарантира прозрачността в изборния процес, каза още Нейкова.

Гласуваме за Европейски парламент

Днешният изборен ден, в който гласуваме за български депутати в Европейския парламент, започва точно в 6:00 сутринта и завършва в 19:00...

Към 8:00 часа избирателната активност е 4%.

Интересен щрих от днешните избори има в община Сливен. Там най-възрастният избирател е на 102 години. Потвърждение за нормален старт на изборите има от Кърджали, Бургас, Варна, Велико Търново, Стара Загора, Шумен, Казанлък, Пловдив, София.

Към момента няма постъпила информация за забавяне в отварянето на избирателните секции по места. Изборният ден в страната започна в 6:00 часа. Гласуването във всички 11 500 избирателни секции на територията на България ще продължи до 19:00 часа.

Централната избирателна комисия е насрочила брифинги в 11:00 часа и 15:00 часа. Тогава ще бъдат дадени подробности за избирателната активност.

Денят на вота: Защо ще гласувам

Ще гласувам, защото си обичам страната. Защото искам да я видя как извървява пътя към своето нормално и достойно място в света. И защот...

Започна и гласуването на евроизборите в Гърция, Румъния и Литва. Избирателните секции отвориха врати в 07:00 часа. Гласуването днес ще се проведе в 21 държави, включително Франция и Германия и ще завърши със затварянето на избирателните секции в Италия 23:00 часа местно време.

Седем от страните-членки на ЕС вече гласуваха. В четвъртък, 22 май, правото си на глас упражниха гражданите на Великобритания и Холандия, в петък, 23 май – Ирландия и Чехия, в събота, 24 май – Словакия, Латвия и Малта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com