НА 17 април прокуратурата, ЦИК и КЗЛД ще се изкажат за кражбата на подписи

15989
НА 17 април прокуратурата, ЦИК и КЗЛД ще се изкажат за кражбата на подписи
Снимка: БГНЕС

До края на утрешния ден на интернет страниците на Централната избирателна комисия, на Комисията за защита на личните данни и прокуратурата ще бъде публикувано общо становище за администрирането на сигнали за неправомерно използване на лични данни. Това каза Камелия Нейкова, говорител на ЦИК, на извънреден брифинг на ЦИК, КЗЛД и прокуратурата, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Все още продължава работната среща между трите институции по повод подадените жалби и сигнали от страна на граждани за неправомерна употреба на лични данни в подписките за подкрепа на партии и коалиции за регистрация за участие в предстоящите избори за Европейски парламент.

Цацаров признава: Ясно е, че говорим за фалшиви подписи

До момента в прокуратурата са постъпили 20 жалби от граждани. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос за това д...

„В резултат на проведената среща се стигна до споразумение за начина на администриране на постъпилите жалби и сигнали в ЦИК. Постъпилите в ЦИК сигнали, които съдържат достатъчно данни, ще бъдат предадени на комисията. В сигналите, в които се съдържат твърдения за нарушения, ще бъдат предадени на прокуратурата, ако жалбата е подписана и съдържа данни за лицето. Оттук нататък се обръщаме към всички граждани, които правят проверка в сайта на ЦИК да изпращат сигналите си към Комисията за защита на личните данни. Жалбите трябва да бъдат изготвени по изискванията на комисията. Не може във всички случаи, когато някои отнякъде изпраща твърдение, че е законът е нарушен, той да се приема за валиден сигнал”, обясни Нейкова.

Междувременно лидерът на Реформаторския блок Меглена Кунева заяви, че статуквото е готово на всичко, за да се задържи във властта. Измамите с лични данни няма да доведат до персонални разследвания кой и как ги е извършил. Няма да се установят фактите и няма да се понесе отговорност. Това е разочароващо за хората. Част от играта на статуквото е да се говори срещу партиите, че лъжат, крадат и мамят и че всички са „маскари“. Когато хората се отдръпват от политиката, държавата става лесна плячка на разбойници. Призовавам към по-голяма бдителност. Реформаторският блок не е част от това статукво и никога няма да бъде, завърши тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com