Реформаторите и ГЕРБ активно горят мостове помежду си

32384
Реформаторите и ГЕРБ активно горят мостове помежду си
Снимка: БГНЕС

Защо и как се провалиха седемчасовите преговори вчера между Реформаторския блок и ГЕРБ? Оказва се, че версиите двете страни се разминават диаметрално.

Според лидера на ДСБ Радан Кънев ГЕРБ са търсели претекст да прекъснат преговорите. В ефира на bTV той обясни, че през пет от седемте часа разговорите са вървели гладко. Проблемни се оказали желанието на дясното обединение за реформа в съдебната система и липсата на един лидер.

Радан Кънев: Първите 3 партии правят правителство по мазетата

В момента първите трима в избоните резултати правят правителство по мазетата. След като не се говори пред медиите, значи се говори по р...

От своя страна една от участвалите в преговорите от страната на ГЕРБ Румяна Бъчварова се включи по телефона и обвини Петър Москов, че още в началото е поставил условие - или ГЕРБ да подкрепи декларацията на обединението, или преговорите приключват.

Като друг проблем беше посочена яснотата за това кой взима решенията в Реформарматорския блок. В тази връзка Бъчварова коментира, че не е ясно кои са петимата лидери на партии от Реформаторския блок, които трябва да подкрепят дадено решение. Освен това лидерът на НП "Свобода и единствено" Корман Исмаилов дал заява, че може да напусне обединението.

На тези обвинения Радан Кънев обясни, че начинът, по който се представлява Реформаторския блок, не се е променял от евроизборите насам. Той все пак отчете като грешка, че обединението не е избрало навреме свой лидер.

По отношение на Исмаилов беше отчетено, че Реформарматорите продължават да го подкрепят. Кънев призна, че лидерът на "Свобода и единствено" има опасения за радикализация на национализма в бъдещия парламент, които не е успял да предаде по "най-добрия начин".

Радан Кънев: Може ли Бойко Борисов да бъде гарант за необходимите реформи?

Реформаторският блок е за това 43-то Народно събрание да излъчи силно реформаторско правителство (не на малцинството), което да се зани...

Това обяснение не се хареса на Бъчварова, която обвини Реформаторите, че са се опитали да подведат ГЕРБ, тъй като в състава им имало седем, а не пет партии. 

Тя допълни, че не знае дали Кънев е подведен или не знае. На това лидерът на ДСБ отговори, че за да бъде взето едно решение при Реформаторите са нужни пет от шест подписа. В това число влизат лидерите на петте партии, които са участвали заедно на евровота и членът на УС на ПП "Движение България на гражданите" Димитър Танев.

Взаимните нападки не приключиха дотук:

Според лидера на ДСБ желанието на ГЕРБ да имат реформаторско правителство зависи от отношението им към Делян Пеевски и ДПС, а не към Реформаторския блок. Това отново засегна Румяна Бъчварова, която определи платформата на обединението като "нелепа" и "копирана от Фейсбук статус". Според нея не е достоен политически стил съдебната реформа да се нарича на даден човек.

Радан: ГЕРБ свали резултата си, ние го вдигнахме, кой не си свърши работата?

Заяждането между ГЕРБ и Реформарския блок продължава с пълна сила. Говорителят на РБ Радан Кънев заяви, че ако някой не си е свършил ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com