Около 24 секции ще бъдат открити в затворите за местния вот и референдума

2949
Около 24 секции ще бъдат открити в затворите за местния вот и референдума
Снимка: Thinkstock

Подготовката е на ниво – в това отношение нямаме никакви проблеми. Очакваме да се открият някъде около 24 секции общо във всички места за задържане и лишаване от свобода и около 1200 лица да имат право на глас. Това каза пред БНР Даниел Стоянов, член на Обществения съвет към ЦИК и председател на Асоциацията за реинтеграция на осъдени лица, която е част от традиционните организации, които наблюдават изборния процес, особено в специфичната общност, за която асоциацията се грижи. 

"Това, което ние като организация следим и ще наблюдаваме, е дали всички лица без документи за самоличност биват допускани до гласуване от секционните избирателни комисии и сме предприели стъпки в тази посока", каза Стоянов. "Централната избирателна комисия (ЦИК) по наше предложение съгласува текст на удостоверение, което главна дирекция "Изпълнение на наказанията" ще дава на лицата, които са задържани в изборния ден и без документ за самоличност. Това удостоверение беше изпратено до общинските избирателни комисии и тази година се надяваме да не се сблъскаме отново с този проблем", допълни той. 

От 5 печатници започна превозването на бюлетините за вота на 25 октомври

Бюлетините и изборните книжа за изборите в неделя пътуват към секциите, като превозването им се извършва при засилени мерки за сигурнос...

Даниел Стоянов поясни, че след изборите ще има среща на организациите, които влизат в Обществения съвет към ЦИК, комисията и институциите, които имат отношение към вота, с цел да се обсъдят предложения за преодоляване на слабостите в Изборния кодекс. Темите, които ще се разглеждат, са какво се случва с медийните пакети, невъзможността държавата да се справи с корпоративния и купения вот, информационно-разяснителната кампания и други проблеми, които, по думите на Стоянов, оказват въздействие върху техническата подготовка и процеса на гласуване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com