Плевнелиев: Волята на 1,8 млн. българи трудно може да бъде пренебрегната

10467
Плевнелиев: Волята на 1,8 млн. българи трудно може да бъде пренебрегната
Снимка: БГНЕС

Референдумът е безспорен успех, но хакерските атаки по редица сайтове в деня на изборите са нов "Костинброд". Ако депутатите не зачетат гласа на 1, 8 млн. българи, много ще сгрешат. Това са основните акценти от изявлението на държавният глава Росен Плевнелиев по повод окончателните резултати от провелия се на 25 октомври, заедно с местните избори, национален референдум за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път, предаде БГНЕС.

"Безспорен успех"

Плевнелиев: Призовавам да гласуваме за добри стопани

Президентът на България Росен Плевнелиев също упражни правото си на глас. "Призовавам да гласуваме за добри стопани, които да модерни...

"Преди дни се проведе вторият в новата ни история национален референдум, за съжаление още преди да успеем да прочетем гласа на хората, политическата ни действителност отново ни напомни за всички проблеми, с които трябва да се справи обществото. Искам да погледнем внимателно към референдума, да разчетем правилно какво ни каза българските избиратели. Не бива да позволяваме усилията за повече демокрация, които обществото ни полага да останат на заден план за сметка на скандално поведение на политици, които не следва да имат място в европейска правова държавата", заяви президентът.

"Участвалите в референдума показаха, че в демократичните общества правилната позиция е да кажеш какво мисли, а не да се опитва задкулисно да саботираш всенародно допитване. Референдумът не бе на президента, а бе общонароден референдум. Българите гласуваха масово на референдума в неделя, те показаха, че българското гражданско общество не просто го има и е активно, но далеч е изпреварило демократичното си развитие. Близо 40% от гражданите дадоха гласа си за референдума, гласуваха и не ги спря нито, почти пълното информационно затъмнение, което бе наложено над темата, нито явното демонстративно нежелание на част от партиите да чуят какво мисли народа", смята държавният глава.

"Референдума е безспорен успех за демократичното развитие на държавата. Избори ще има и занапред но от политическата ни воля зависи да ги използваме и за това да питаме народа за пряката му воля. Избирателите искат да бъдат питани и очакват да бъдат чути”, убеден е Плевнелиев.

Парламентът да не губи време

"Няколко мита бяха опровергани, че обществото ни няма опит и не може да се възползва от позитивите на пряката демокрация. Сънародниците ни могат да имат леви или лесни идеи, но могат да гласуват в името на държавността над партийно. Преодолян бе и митът, че референдум и избори ще затрудни гражданите. Те не бяха затруднени от референдума, а от странни организационни решения и противоречиви указания”, каза президентът.

ЦИК: Сидеров е накърнил честта и доброто име на кандидатите в изборния ден

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е извършил нарушения в изборния ден, реши Централната избирателна комисия (ЦИК). След съставянето на ...

Той бе категоричен, че неуредиците в нощта на изборите и след това са показали ясно колко ще се облекчи процеса с електронно гласуване. „Нямаме оправдание, че лишаваме гражданите от електронно гласуване, за да гледаме сцените в Арена Армеец. Надявам се депутатите да бъдат на висотата на избирателките си, не очаквам в НС да се губи излишно време, надявам се да станем свидетели на национално отговорен дебат, а не на процедурни хватки пред очите на българите. Ако управляващите пренебрегнат резултати ще направят голяма политическа грешка. Референдумът може да не успя категорично, но гражданите, които го подкрепиха показват колко много хора застават ясно зад идея зад промяна на политическата система”, коментира Росен Плевнелиев.

Той заяви, че волята на 1,8 млн. българи много трудно може да бъде пренебрегната, а ако се пренебрегне, ще бъде голяма политическа грешка. „Ако не бъдат чути сега по демократичен начин, то рано или късно ще бъдат чути по друг начин. Сред гласовете за референдума няма да намерите купени или манипулирани, за пост или обществен ресурс. Това са истински гласове на хората, които бичат държавата си. Надявам се на предстоящото гласуване депутати да имат предвид това, защото действията им ще бъдат оценени от същите наши сънародници, които сега очакват да бъдат чути", каза Плевнлиев и добави: Апелирам депутатите да осъзнаят отговорността, с която са натоварени. Ще стане ясно кой иска да чуе народа и кой иска задкулисно да саботира референдумите в страната ни."

"Ако погледнем в миналото не би следвало да бъдем големи оптимисти за гласуването в НС, но се надявам депутатите да си дадат сметка колко е важно това гласуване. Аз 2 пъти внасях този референдум, в 2 различни НС. 500 000 граждани го подкрепи и 42-то НС се отнесе по най-арогантния начин към референдума, то отказа и конституционното ми право да инициирам референдум. Този път не са над 500 000”, изтъкна той.

Президентът е разочарован, че не е имало дебати и агитационни сблъсъци по референдума, имало и много партии, които открито агитирали против референдума. „В деня на изборите конституционни съдии и депутати звънят на държавния глава и казват, че ги карат да се разхождат 2 пъти то тъмната стаичка, за да гласуват, питат може ли бюлетина, а да гласуват за референдума. Това в никакъв случай не е случайно".

"Костинброд 2"

Росен Петров разкритикува референдума на Слави

Референдумът, който предлага екипът на Слави Трифонов, не струва. Това обобщи пред Канал 3 бившият колега на Трифонов Росен Петров. "Тр...

Въпреки много странните хакерски атаки в деня на изборите, аз няма да забравя този казус. Сезирал съм ДАНС като държавен глава и очаквам обяснение, за мен тези хакерски атаки не са случайни, за мен това е нов „Костинброд”. Те целят да подхранят съмненията на гражданите, че електронното гласуване не би следвало да е честно, няма как да успее. След като един или друг сайт може да бъдат атакувани, как може да успее едно електронно гласуване. Трябва да се отговори кой инициира тези хакерски атаки, кой плати за тях, кой от ЦИК даде инструкции да не се дават бюлетини, заяви Плевнелиев.

Все пак той заяви, че е удовлетворен от референдума, обнадежден е от милионите граждани, които показаха, че референдум трябва да се случат. „Гордея се, че съм първия държавен глава, който инициира и в чиито мандат се проведе референдум. Като държавен глава се въздържам да давам излишни квалификации, но не можем да избягаме от фактите. Много пъти съм казвал, че не много вредно да крием и замитаме проблемите. По този начин те ще се възпроизвеждат. Всички ние бяхме много притеснени с аферата Костинброд. 2 години по-късно виждаме къде се намираме с тази афера. Те предупредели до някъде резултатите на изборите от една или друга политическа сила, която беше обект на атаката тогава. Сега за мен е много странно да видим тези хакерски атаки, странни указания вероятно от членове на ЦИК или ОИК. Очакванията ми са да се направи честен анализ, да не се заметат проблеми, сезирал съм и службите за това. ако има честен прочит би следвало депутатите да промяната и Изборния кодекс за това как от тук нататък да работи ЦИК. Очаквам дебат, анализи и последствия от случилото се в неделя”, заяви президентът.

Плевнелиев заяви, че не можем да обвързваме референдума с бъдещи президентски избори. "Всеки, който си прави днес сметките за президентските избори много ще сбърка. Не очаквам всеки да се позиционира само с идващите президентски избори-ще действам, че да ме изберат, ще действам, така че да изберат кандидата ми. Не това очаква народът от нас”, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com