Симеон Славчев: Българите зад граница са много ценен ресурс на България

1472
Симеон Славчев: Българите зад граница са много ценен ресурс на България
Снимка: ПП МИР

Българите зад граница са много ценен ресурс за България и основен приоритет на всяко правителство и управление трябва да бъде създаването на условия за връщането на сънародниците зад граница в родината и просперитетът за целия български народ. Това каза председателят на партия МИР Симеон Славчев по време на онлайн конферентен разговор с българите в чужбина.

„Проблемите на българите в чужбина не са ни чужди и ние в партия МИР не само сме съпричастни към тях, но и с голяма част сме се сблъсквали, решавали и продължаваме да решаваме. В екипа на партия МИР има дипломати, както и много българи, които са били зад граница, които въз основа на опита си могат да допринесат за решението на всеки един от конкретните проблеми“, заяви по време на онлайн срещата лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Емил Димитров-син: Новите ябълки в политиката гният отвътре, макар да изглеждат добре отвън*

Новите ябълки в политиката гният отвътре, макар да изглеждат добре отвън. Конституцията и законите в България важат и трябва да се спаз...

Той подчерта, че партия МИР още при самото си учредяване си е поставила за основна цел връщането на българите зад граница в България и ежедневно работи по тази кауза.

„Крайно време е общественият интерес да застане над личния и партийния и да върнем държавността и нормалността в България. Именно затова партия МИР предлага национален консенсус и обединение около пет приоритета, които ще изведат България от икономическата, здравната, политическата и моралната криза и ще направят българския народ проспериращ и щастлив. Един от тези приоритети е излизането от демографската криза и връщането на българите зад граница в родината, което може да бъде постигнато само със създаването на необходимите условия, първото от които за нас от партия МИР е ефективната и работеща икономика. Именно затова партия МИР предлага социално-пазарното стопанство да стане икономическа основа на българското общество с регулираща макроикономическа роля на държавата“, каза още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той подчерта, че връщането на българите в родината ще допринесе и за справянето с демографската криза в страната.

По време на онлайн срещата, в която участие взеха десетки българи от различни страни като Испания, Англия, Германия бяха обсъдени и конкретните проблеми на българите зад граница.

„Най-важното нещо е да не се делим на българи в България и на такива извън нея. Всички ние сме българи и само с общи усилия ще успеем да направим промяната в родината си. За да участват активно в обществения живот на България българите в чужбина, настояваме да се промени Изборния кодекс и да бъде въведено електронното гласуване. Именно затова българите направихме и петиция, в която се подписаха хиляди българи и която ще внесем веднага след конструирането на новото Народно събрание“, това каза Иванка Иванова, която е представител на българите в Барселона, Испания.

Партия МИР прави национална обучителна кампания за машинното гласуване

Партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) провежда национална обучителна кампания за това как се гласува машинно. Активисти на МИР о...

Председателят на партия МИР Симеон Славчев припомни, че партия МИР е отстояла въвеждането на машинното гласуване в България, което е първа стъпка към въвеждането на електронното гласуване и пое ангажимент партия МИР да се пребори и за електронното гласуване така, както го направи за машинното гласуване.

По време на онлайн срещата бяха очертани няколко основни проблема на българите в чужбина като един от основните е начинът на работа на консулските служби, които обслужват сънародниците ни зад граница.

„Партия МИР предлага като решение на този проблем първо да се промени съставът на консулските служби и в тях да се изпращат само подготвени кадри в това число и езиково. На следващо място предлагаме да се промени работното време на консулските служби, за да могат те да бъдат ефективни и да обслужват и помагат на работещите българи, т.е. да бъдат с гъвкаво работно време. Също така предлагаме да се определят дежурни консулски служби, за да могат те да обслужват българите по време на празници, както и в почивните дни“, това каза Пламен Стоянов, дипломат и член на НИС на партия МИР.

Той подчерта, че партия МИР настоява Външното министерство незабавно да обърне внимание на факта, че всички тези проблеми значително затрудняват издаването на документи като актове за раждане, удължаване срока на задграничните паспорти и шофьорските книжки, както и нотариални заверки.

„Партия МИР предлага като решение на проблема с бързото издаване на документи и обслужване на българите незабавно да се въведе електронното правителство. Това ще даде възможност на българите независимо в коя точка на България или света са бързо, лесно и ефективно да извадят и получат всеки документ, който им е необходим“, каза още Пламен Стоянов.

Водещ експерт по интегрирано управление на водните ресурси е водач на листата на партия МИР в Пловдив област*

Доц. д-р инж. Галя Бърдарска е водач на листата на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) в Пловдив област от гражданската квота....

Българите от Леон, Испания, засегнаха и темата с отварянето на български училища и културните центрове зад граница и споделиха, че процедурите са изключително бавни и тромави и въпреки огромното желание на българите да се създадат множество такива, действат демотивиращо.

Симеон Славчев пое ангажимент към българите в чужбина, че партия МИР ще се заеме с решаването на всички поставени от тях проблеми, както и че онлайн срещите с българите в чужбина ще станат регулярни.

Още: Партия МИР прави национална обучителна кампания за машинното гласуване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИЗБОРИ 2021:

Блинкен призова Сърбия и Косово за диалог

При почти 97% преброяване: Парламент със седем партии и най-вероятно кратък живот

Паралелно преброяване на "Галъп": ПП стопява преднината на ГЕРБ, Слави извън парламента

ЦИК обяви край на изборния ден, предаването на изборни книжа е бързо

Румен Радев благодари на избирателите за убедителния изборен резултат

Елена Йончева: Не трябва да допускаме БСП да изпадне от активната политика

"Продължаваме промяната" води и при обработени 42,85% от протоколите, БСП настига Слави

Радев обеща, че ще има дебат с Анастас Герджиков преди балотажа

Христо Иванов с първи коментар за резултатите на "Демократична България"

Задържаха мъж, държал списъци с имена и суми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Избори 2021