Тежка изборна битка се очертава в Кърджали

3718
Тежка изборна битка се очертава в Кърджали
Снимка: БГНЕС

Познати лидери и нови лица са в палитрата на 19-те политически листи, които ще си оспорват вота на избирателите в Кърджалийска област, предаде БГНЕС.

Няма екзотични фигури, артисти или журналисти, но се очертава тежка битка за гласовете.

Довчерашните съратници - лидерите на ДПС Мустафа Карадайъ и на ДОСТ Лютви Местан, на тези избори са твърди опоненти. Цвета Караянчева очаквано води листата на ГЕРБ, БСП прати журналиста и член на ръководството Александър Симов за свой „ракетоносител“.

Вторият в листата на ДПС – зам.-председател и кмет на Кърджали Хасан Азис, отказа да огласи намерението си къде ще бъде след изборния ден. Без отговор остана въпросът ще има ли нов вот за кмет на общината, ако стане депутат. Нито един от досегашните депутати от групата на ДПС, излъчени от Кърджали, не фигурира в регистрираната днес час преди финала партийна листа. Трета след Азис е бившата директорка на РЗОК и сега управляваща местния клон на Dbank Адлен Шефкет, следвана от Ерол Мехмед от Момчилград, представляващ квотата на алианската общност. Бизнесменът Альоша Синабов е на 5-а позиция, излъчен от помашката общност, следван от Метин Байрамали /председател на Общинския съвет в Крумовград/, областния лидер на младежите в ДПС Байрам Байрам, Сейфи Мехмедали / председател на Общинския съвет в Джебел/, Ахмед Моллахасан от Кърджали и на последното 10-о място е зам.-кметицата на Кирково Валентина Димитрова.

Листата с кандидатите на ДПС за 44-ия парламент бе донесена буквално от манифестация – многобройна делегация, оглавена от Хасан Азис, пристигна пеш от офиса на областното ръководство до Дома на културата, където се помещава РИК, а залата се оказа тясна да побере внушителното присъствие. Никой от групата обаче не даде отговор с какви аргументи предложеният за водач на листата от всички местни структури Ахмед Доган е отказал това.

„Листата е достатъчно знакова, в нея трябва да се видят основните послания на ДПС. Председателят Мустафа Карадайъ е водач на листата. На второ място, кърджалийската листа е кардинално променена – с много знаци и много послания. Председателят на партията е в Кърджали, това е достатъчен знак. Има нови имена и нови лица – това също е един знак. Представителството на различни групи и етноси е също един добър знак. Има още един знак, който трябва да се види в тази листа – това е знака на единството и толерантността“, заяви в отговор на въпроса за липсата на Доган Хасан Азис. Първоначално листата е била с имената на над 100 души, но след разширеното заседание на Областния съвет е редуцирана до 52 и по традиция всички те са минали през централното сито, за да се посочат най-подходящите 10. „Всички тези хора са достойни да бъдат в тази листа, дори и да я оглавяват. В нея има свежест, експертност и се надяваме не само с листата, но и с тези хора, които бяха номинирани, заедно с тях да направим една успешна кампания. Всички партии, които участват и са регистрирали листа в РИК, за нас са еднакво силни като опоненти. Кой е най-силният, ще стане ясно на 26 март“, заяви областният лидер Изет Шабан.

Вчера областният координатор на ГЕРБ Цвета Караянчева с опит от последните 3 Народни събрания и за трети път водач на листата, а регистрира в РИК. На втората позиция след нея е ортопедът-травматолог д-р Спас Пасев от Кърджали, следван от икономиста и общински съветник Дамян Кьосев от Кирково и директор на дирекция в Областната служба по земеделие, 4-а е финансистката и общински съветник в Черноочене Леман Али. На 5-о място е Венета Добрева от Крумовград, инспектор в РИО на МОН, следват социалната работничка от Джебел Васвие Хасан, адвокатът от Кърджали Николай Маргаритов, финансистът от Момчилград Мехмед Хасан, студентката Антония Костова /на 23 г. На последното 10-о място е бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Адам Персенски от Ардино.

Водач на червената листа е Александър Симов, когото бившият депутат Милко Багдасаров определи като „млад, напорист човек, патриот“. „Втора е Петя Михалевска, която носи каузата на баща си Димчо Михалевски и е пряк потомък по майчина линия на Капитан Петко Войвода. И останалите в листата са хора, милеещи за националната кауза като общинският председател Георги Кючюков, Петър Петров, Константина Солакова, Венелин Башев, Станимир Сталев и жените-социалистки Мариана Ликова и Теодора Каракостова“, коментира Багдасаров. Той самият е на последната 10-а позиция. „Нашият основен враг е ДОСТ, от който очакваме да докара 144 автобуса с избиратели, окичени със знамена. Това е формация ,която ще се опита да прокара чужди интереси по време на кампанията“, подчерта той. И допълни, че желанието на номинираните, както и на цялата областна структура на БСП е да се обърнат към всички патриоти за подкрепа. От думите му стана ясно, че социалистите се борят за един от 5-те възможни мандати.

Също днес, но не и в присъствието на медиите, листата си регистрира и партия ДОСТ. Пръв е лидерът Лютви Местан, бившият председател на Висшия съвет на мюсюлманите у нас Шабанали Ахмед е втори. Той бе депутат от ДПС, но след отлюспването на Местан го последва и продължи да работи като независим депутат. И след предизборния сбор на ДОСТ и основаната от Касим Дал партия НПСД, листата бе разпределена между двете политически сили. Трети в нея е областният координатор на партията на Дал - Тасим Тасим. Следват секретарката в общинския офис на ДОСТ в Кърджали Мехриджан Изет, Хикмет Сюлейман, Нефиде Наим, Исмаил Кьосеюмер, Фатме Ахмед, Беркант Ходжа и Неждет Хабибов. Заради проблем с адресната регистрация дясната ръка на Местан – Мехмед Ходжа, не намери място в листата.

КП “Нова република” регистрира листа със 7 имена – първи е Радослав Милев, общински съветник в Кърджали, бизнесмен, следван от директора на Астрономическата обсерватория в града Агоп Киркор Узунбохосян, Елена Шукерска, д-р Иван Бамбалов, Атанас Атанасов, Велин Стефанов и Стоян Стоянов.

Партията на Христо Иванов „Да, България“ също се състезава за вота на Кърджали с учредителя на КТ „Подкрепа“ Пламен Даракчиев и еколога Тома Белев.

Водач на листата на новородената коалиция „АБВ – Движение 21“ е Павел Кралев, лидер на партийната структура в Кърджали, юрист. След него се нареждат Любомир Първанов /Движение 21/ от Кърджали, Бойка Арабаджиева /АБВ/ от Кирково /бивш зам.-областен управител/, Делчо Петков /АБВ/ от Кърджали, Генади Андреев /Движение 21/ от Кърджали, Мюмюн Сюлейман /независим/ от Кърджали, Денислав Орлов /Движение 21/ от Кърджали и Тонка Тодорова /АБВ/ от Крумовград.

Обединените патриоти от Атака, НФСБ и ВМРО влизат в битката с листа от 5 кандидати. Тя се оглавява от д-р Христо Деянов, водещ на предаването „Здравословно“ в тв СКАТ, следван от общинския лидер на Атака Георги Чичев, на ВМРО Иван Зафиров, журналистката от местното бюро на тв СКАТ Ирина Мухтарова и Христина Стойкова, юрист от Атака.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЪРДЖАЛИ:

Агресията в училище не спира: Непълнолетен е задържан

Крумовградско село си избра кмет с 1 глас

Милко Багдасаров се отказа от мястото си в общинския съвет в Кърджали

Новият кмет на Кърджали говорил с Доган, иска по-прозрачно управление

Кърджали има нов кмет, но пак от ДПС

Обелиск на толерантността между религиите ще строят в Кърджали

Делян Пеевски в Кърджали: Вашата задача е да сте победители, ние се ангажираме с подобряване на живота на хората в общините*

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Кърджали

Хасан Азис с първи коментар защо Доган няма да го издигне за кмет Кърджали (СНИМКИ)

Мълнии причиниха два пожара в община Момчилград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали