В Кърджали няма никакъв интерес към приемна грижа за новородени бебета

21308
В Кърджали няма никакъв интерес към приемна грижа за новородени бебета
Снимка: Thinkstock

Няма интерес към приемна грижа за бебета в нулева възраст, всички 23 утвърдени семейства в Кърджалийска област предпочитат деца над 3 г., предаде БГНЕС.

В 15 от приемните семейства се отглеждат 16 по-големи деца, целта ни е страхът от обгрижването на новородените да отпадне, както и да има повече временни родители, посочи директорът на местното звено на Агенцията за закрила на детето Росица Стоянова. Според нея причината за нежеланието да се гледат новородени, както и за малкия засега брой на приемните семейства, трябва да се търси в народопсихологията. Когато трябва да се намери дом за бебе веднага след родилното и това се оказва невъзможно, детето се институционализира.

Ако с тези темпове вървим към деинституционализацията, не вярвам да опразним социалните домове до 2025 г., каквато е директивата, коментира Нермин Мехмед, директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане". В дома за медико-социални грижи в Кърджали се отглеждат вече само 36 деца, но не всички са оставени за осиновяване. Има и отделение за питомци с вродени увреждания, на които никой не иска да стане родител завинаги, допълни тя. За отглеждането на едно дете приемните родители получават 468 лева. Ако то е на възраст до 7 г., се взема допълнителна издръжка на стойност 195 лева, а тя е до 260 лева за дете над 14 г. Професионалните семейства в региона са 22, като 6 от тях са в община Ардино, 4 – в Крумовград и по 3 в Кърджали и Момчилград.

На днешната пресконференция социалните директори специално акцентираха на Закона за защита на личните данни, като визираха и снимките на деца, правени без писменото разрешение на родителите. Те обаче нямаха отговор или коментар на факта, че депутати, държавници и политици с удоволствие позират пред обективите в различните детски домове. Ако едно дете е попаднало в институция, защото е било в риск, подобна снимка може да разкрие местоположението му и то да изчезне, каквито случаи има, подчерта Росица Стоянова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали