В Кърджалийско пръскаха против марокански скакалци

8399
В Кърджалийско пръскаха против марокански скакалци
Снимка: БГНЕС

Ликвидирането на последните площи, засегнати от мароканските скакалци в Кърджалийска област, е към финала си. Днес във въздушната акция се включи и кметът на Кърджали Хасан Азис, предаде БГНЕС.

През последните два дни обект на атаката с хеликоптери са около 7 000 декара площи на територията на община Кърджали, ударени от тревопасните вредители. Днес два хеликоптера засипаха от въздуха със специални препарати землищата в районите на селата Чилик и Скална глава. Там скакалците нападнаха близо 3 500 декара ливади, ниви и пасища. Кметът на Кърджали Хасан Азис прелетя с хеликоптер района. Той припомни, че и през 2010 г. е извършено въздушно третиране срещу вредителите е имало на землищата около село Чилик.

Близо 3500 декара са засегнатите от полските вредители землища на селата Бойно, Кобиляне, Велишане и Воловарци. Сигнали за нови огнища обаче се получават от село Костино. Около 30 000 лева ще струва на общината въздушната атака на огнищата на скакалците, заявиха от администрацията. Очаква се средствата да се осигурят от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване. Акцията се провежда в синхрон с експертите от отдел "Растителна защита" при Областната дирекция по безопасност на храните.

Въздушно третиране на засегнатите от мароканските скакалци площи в Кърджалийска област бе насрочено за 26 май, веднага след изборния ден. Решението за това бе взето днес на съвещание с представители на 7-те общини при областния управител Бисер Николов. За включването на авиация е издадена и заповед на земеделския министър проф. Димитър Греков от 21 май. Популацията на тревопасните вредители тогава вече бе унищожила над 50 000 декара ливади, пасища и ниви. Хеликоптерите ще стартираха битката от землищата на селата Боровица, Голобрад и Сухово в община Ардино. Там мароканските скакалци са в най-опасния си стадий на развитие и популация. В продължение на 5 дни огнищата бяха третирани от въздуха с препаратите "Димилин 48" и "Акарзин", уточниха от областната администрация. Заради невъзможността скакалците да бъдат унищожени с ръчни пръскачки се наложи да бъде проведена процедура за изпълнител на спешната поръчка за авиационното третиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали