Детският спектакъл CLICK с премиера на Sofia Dance Week

35530
Детският спектакъл CLICK с премиера на Sofia Dance Week

На 19 октомври в зала 1 на НДК ще се състои премиерата на детския танцов спектакъл “CLICK” на Фондация „Танцово изкуство – Илиев“. Тя ще се проведе в рамките на фестивала за съвременен танц Sofia Dance Week 2013.

Спектакълът е финалния продукт на почти едногодишната специализирана “Детска танцова програма” на Фондация “Илиев”, подкрепяна от Фондация “Америка за България” и Американското посолство в България и насочена към ученици от общообразователни училища, вкл. деца в неравностойно положение от столичните квартали “Филиповци” и “Хаджи Димитър”.

"CLICK” е авторски танцов спектакъл “от деца за деца” на хореографа Петър Илиев, който си поставя за цел да разкаже на младите публики за развитието на танцовото изкуство през времето и едновременно с това да ги спечели за него. Представлението разказва за историята на човечеството и обществото през призмата на различни танцови стилове. Спектакълът тематизира също и начина, по който децата учат в съвременния дигитализиран свят.

Професионално подготвеният иновативен спектакъл въвлича в танцовото действие над 80 деца, много от които никога преди не са се занимавали с танц. В продължение на 10 месеца те работят ежеседмично с хореографа, за да се подготвят за изява на професионална сцена, подкрепяни само от четирима солови професионални изпълнители в някои от действията.

Танцовият спектакъл “CLICK” и “Детска танцова програма” имат и социално измерение – те използват изкуството и съвместната работа с преподавател-лидер като инструмент за мотивация на децата, особено на учениците в неравностойно положение, за тяхното цялостно развитие. Инициативата се стреми да докаже и силата на танцовото изкуство да стимулира творческото мислене на учениците и с това да ги подготви по-добре за икономиката на знанието и иновациите, в която живеем и работим. Проектът среща деца от различни социални контексти, въвличайки ученици от 103 ОУ „В. Левски“ (кв. Филиповци), 95 СОУ „Проф. Иван Шишманов“ (кв. Хаджи Димитър), ЧОУРЧО “Българско школо” (ж.к. Младост 2) и 144 СОУ „Народни будители“ (ж.к. Младост 3).

Хореографът Петър Илиев има дългогодишен опит в САЩ с подобни детски проекти. В неговата биография са и спектакли с по 1200 деца едновременно. Под шапката на National Dance Institute в САЩ, Петър Илиев съвместно с гуруто на американския танц – Жак Дамбоа (Jacques d'Amboise) са първите, които започват да работят с деца в риск в САЩ по този начин през 1996 г.

Прочети повече за събития, творчески занимания и забавления за твоето дете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com