5 идеи за вкусна коледна закуска

14668
5 идеи за вкусна коледна закуска
Снимка: ИКЕА

Коледните празници несъмнено са най-вълшебното време от годината. Разбира се, освен радостта в очите на близките ни и прекараното време заедно, едно от най-важните неща за този период са вкусните лакомства. Изкусно подредените трапези, мирисът на канела и портокал сякаш ни връщат в детството. Днес ще ви дадем няколко предложения как може да зарадваме семейството в коледната сутрин, поднасяйки закуската стилно.

1. Топъл чай от ябълки и джинджифил

Надали има нещо по-подходящо за коледната сутрин от топъл чай с джинджифил, щипка канела и сушени ябълки. Той ще възстанови жизнения ви тонус, зареждайки ви с пикантната енергия на джинджифила, а комбинацията с ароматна ябълка и деликатен вкус на канела ще възбуди сетивата ви. Разбира се, за да сгреете и душата на вашето семейство, а не само тялото, поднесете коледната напитка в сладурски чаши.

2. Домашни бонбони от кашу

Със сигурност имате останали ядки от Бъдни вечер. Страхотен начин да ги оползотворите е като направите вкусни и здравословни бонбони от кашу. Ще имате нужда от 100 грама кашу, накиснато за 4-5 часа, 3-4 с.л. разтопено кокосово масло, 1-2 с.л. годжи бери, 2 ч.л. Сироп от агаве и 1 ч. л. екстракт от ванилия. Всички продукти се слагат в блендер и се смилат до фино пюре. Сместа се разпределя в силиконови формички, които после трябва да стегнат в хладилника. Страхотен начин да поднесете бонбоните е в стъклен буркан, който ще ги запази и свежи за по-дълго!

3. Лека закуска с овесени ядки, банан и чиа

Разбира се, коледната закуска по традиция включва баница. Но няма нищо лошо в това, ако искате да изненадате семейството си с по-нетипична и по-лека алтернатива като овесени ядки, банан и чиа. Необходимите продукти са: 1 чаша овесени ядки, 2 супени лъжици чиа семена, 1 голям узрял банан, намачкан, 1/4 чаша скучани орехи, 1 чаша неподсладено бадемово мляко и малко мед за допълнителна сладост. Всичко се смесва и се оставя да престои няколко часа. За тази вкуснотия ви предлагаме да се „обзаведете“ с празнични купички от ИКЕА, които ще добавят още коледно настроение.

4. Домашните меденки на баба

Наближи ли Коледа, има един аромат, който връща всички ни в детството – този на домашно изпечени меденки. За да материализирате този спомен в чуден десерт, ще имате нужда от 3 яйца, 1 1/2 чаена чаша захар, 1 1/2 чаена чаша олио, около 500 гр брашно, 2-3 пълни супени лъжици мед, 2 ванилии, 1 ч.л.канела и 1 ч.л. Сода за хляб.

Разбийте яйцата с миксер, след което прибавете захарта, щипка сол и меда. Отново разбъркайте.В пресятото брашно добавете содата. На тънка струйка сипете олиото, след което яйчената смес и ванилията. По желание можете да сложите малко стафиди и начукани орехи. Омесете средно меко тесто, не трябва да полепва по пръстите. Разточете на дебелина около 0,5 см и изрежете с формичките, които имате.Печете меденките в предварително загрята на 170 градуса фурна върху хартия за печене. А когато са готови ги поставете върху поднос за сервиране. Гарантираме ви, че с тази рецепта ще съберете цялото семейство, а с помощта на ИКЕА ще я направите още по-празнична и специална.

5. Бисквитки с портокал и орехи

Идеални както за закуска, така и за коледния следобед, когато гледате „Сам вкъщи“, тези бисквитки ще станат любими на цялото семейство. Продуктите, които ще ви трябват, са: 80 гр меко масло, 50-60 грама захар, 1 яйце, 100 грама брашно, 1 ч.л. Бакпулвер, 2 ч. л. еспресо на прах или нес кафе на прах, 120 гр орехи - смлени на едро или накълцани, 100 гр течен шоколад и кората на един портокал.

Загрейте фурната до 180 градуса. Разбийте на гладък крем маслото и захарта. Добавете яйцето и кафето и разбийте до пълното усвояване на кафето, особено ако сте избрали нес кафе.

Бакпулверът и брашното се пресяват и се добавят към маслената смес. Разбърква се добре. Добавете 40-50 гр от нарязаните орехи в тестото и разбъркайте.

Поставете останалите орехи в купа. Вземайки от тестото с лъжичка, оформете с леко влажни ръце топчета, големи колкото лешник. Оваляйте в орехите. Поставете на 3-4 см едно от друго в тава, покрита с хартия за печене. Топчетата се разливат при печенето равномерно и се превръщат в плоски бисквити. Печете 10 минути в загрята фурна. Извадете, оставете да се охладят леко. Слепете две по две с шоколадовия крем. След това сервирайте на цялото семейство в поднос и малки чашки чай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОЛЕДЕН ДУХ:

Защо се подаряват подаръци на Коледа

Защо украсяваме елха на Коледа

Колко на брой са елените на Дядо Коледа

Оригинални пожелания за Коледа - сложете край на изтърканите фрази

(ВИДЕО) Австралийските секси пожарникари - този път с коледно видео

Как се казват джуджетата на Дядо Коледа?

Любимите къщички на Дядо Коледа по света (СНИМКИ)

Какъв е актуалният адрес на Дядо Коледа?

Кога се подаряват подаръците за Коледа?

На колко години е дядо Коледа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com